Cât de des este recomandat să faci o vizită la medic?

Publicat pe 15 August 2021
Nu trebuie să prezinți semnele și simptomele unei afecțiuni pentru o consultație medicală de rutină. Pe de altă parte, chiar și atunci când simptomele există deja, mulți pacienți le trec cu vederea și nu se adresează medicului. Unele persoane ajung la medic prea târziu, atunci când deja bolile s-au instalat.

 De asemenea, mulți pacienți neglijează vizitele la medic chiar și atunci când sunt deja diagnosticați cu o anumită boală care necesită monitorizare. Acest lucru duce la agravarea afecțiunilor și apariția complicațiilor, uneori, amenințătoare de viață. Află, din rândurile de mai jos, de ce este atât de important să mergi la medic regulat, cât de des este recomandat să mergi și ce presupune vizita de rutină la cabinetul medical.

Cât de des trebuie să mergi la medic?

Este recomandat să mergi la medic în fiecare an, dacă nu ai fost diagnosticat cu o boală. În cazul în care suferi de o anumită afecțiune, este posibil să fie nevoie de vizite mai dese la cabinetul medical. Acest lucru va fi stabilit de către medicul tău. Vizita la medic presupune un examen fizic general, dar și investigații și analize de rutină. Bineînțeles, trebuie să te adresezi medicului și de fiecare dată când te confrunți cu semnele și simptomele unei boli.

Importanța vizitei de rutină la medic

Consultația și investigațiile medicale de rutină au atât rol de prevenție, cât și de monitorizare. Investigațiile de rutină și cele de screening ne ajută să identificăm la timp unele modificări din organism, modificări care ar putea duce, în timp, la apariția unor afecțiuni grave. Astfel, medicul va putea recomanda măsurile necesare pentru a preveni instalarea unei anumite boli. Spre exemplu, dacă se identifică un nivel anormal al glucozei în sânge, medicul îți va recomanda măsuri dietetice și schimbarea stilului de viață, pentru a preveni instalarea diabetului zaharat. În plus, multe afecțiuni nu se manifestă decât în stadii avansate, acestea fiind descoperite, întâmplător, în cadrul consultației și a investigațiilor de rutină.

În cazul în care prezinți factori de risc pentru anumite afecțiuni, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, obezitatea, factori genetici, ai un motiv în plus să mergi la medic pentru consultații de rutină. În ceea ce privește pacienții deja diagnosticați cu anumite afecțiuni, vizita la medic ajută la monitorizarea acestora, ajustarea tratamentului (dacă este cazul) și la prevenirea complicațiilor asociate.

Investigații de rutină

Medicul de familie realizează un examen fizic general, pentru depistarea semnelor de boală. Acesta îți va da o trimitere pentru analize și investigații de rutină. De asemenea, poți apela la clinici private care asigură toate investigațiile de care ai nevoie, cum ar fi clinica Eminescu 100.

Investigațiile de rutină diferă în funcție de vârstă, sex, de afecțiunile prezente și de factorii de risc prezenți. În general, se recomandă următoarele investigații:

  • analize de sânge: Nivelul parametrilor sângelui poate fi asociat cu anumite afecțiuni. Analizele de sânge includ hemoleucograma completă, glucoza serică (glicemia), profilul lipidic (nivelul de grăsimi din sânge), ureea și creatinina, transaminaze și altele. Un nivel anormal al acestor parametri pot indica diferite afecțiuni, cum ar fi infecții, neoplazii, inflamații, afecțiuni renale sau hepatice. În cazul bărbaților, se recomandă și antigenul prostatic specific (PSA), pentru identificarea afecțiunilor prostatei.
  • Electrocardiogramă: Evaluează modul în care funcționează inima. Poate ajuta la diagnosticul multor afecțiuni cardiace, de la aritmii la infarct miocardic acut sau preinfarct. Se efectuează prin atașarea unor electrozi de pielea pacientului.
  • Examen ginecologic și test Babeș-Papanicolau: Consultul ginecologic ajută la evaluarea stării de sănătate a aparatului genital feminin. Testul Babeș-Papanicolau presupune prelevarea de țesut de la nivelul colului uterin pentru analiză. Testul ajută la identificarea cancerului de col uterin, dar, și a celulelor precanceroase.
  • Consultație stomatologică: Starea danturii este la fel de importantă ca restul organismului. Consultația stomatologică de rutină, alături de igienizarea profesională, te ajută să îți menții dinții sănătoși și să previi parodontoza, cariile și căderea dinților.
  • Ecografie abdominală: Cu ajutorul ultrasunetelor și unui gel special, medicul poate prelua imagini de la nivelul organelor interne. Astfel, se pot identifica modificări de volum și de structură, care pot indica anumite afecțiuni.

În cazul vârstnicilor poate fi nevoie și de un consult oftalmologic, mamografie, colonoscopie și alte investigații mai complexe. În cazul marilor fumători, se recomandă o radiografie pulmonară de rutină.

Așadar, mergi anual la medic pentru consultații și investigații de rutină. Dacă medicul ți-a recomandat controale mai dese, nu le neglija.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!