Caravana europeană de promovare a venitului minim de incluziune a ajuns în România

Publicat pe 4 Iunie 2018
Inițiatorii și susținătorii acestei campanii derulate în 32 de țări pledează pentru acțiuni concrete prin care să fie realizate programe adecvate, accesibile și care să permită asigurarea unui venit minim de incluziune ca parte a sistemului de protecție socială.

Circa 119 milioane de persoane sau 23,7% din populația UE se află în risc de sărăcie sau de excluziune socială. Statisticile publicate de către Comisia Europeană arată că 38,8% din populația Românie se află în risc de sărăcie și excluziune socială.

În România avem o schemă de venit minim garantat care ar trebui să fie completată de un pachet de servicii sociale furnizate la nivelul serviciilor publice de asistență socială. În realitate, puține administrații locale au reușit să creeze servicii sociale de suport, iar venitul minim garantat este greu de accesat și crează o percepție negativă persoanei care îl accesează. Noua lege privind venitul minim de incluziune este aprobată, dar implementarea este amânată până în 2019.

Campania inițiată de către EMIN (Rețeaua Europeană pentru Venitul Minim de Incluziune) are ca obiectiv promovarea schemei de venit minim de incluziune ca un suport în lupta împotriva sărăciei. Schema de venit minim de incluziune trebuie să fie concepută într-un mod în care să sprijine real persoanele și familiile care au mijloace financiare limitate pentru a trăi în demnitate.

În România, caravana s-a oprit în Giurgiu, Constanța și București.

Proiectul EMIN - European Minimum Income Network este finanțat prin Programul Uniunii Europene pentru Ocuparea forței de muncă și Inovare Socială (EaSI), fiind un parteneriat care aduce împreună actori sociali importanți la nivel european și local. Rețeaua Europeană pentru Venitul Minim de Incluziune (EMIN) – The European Minimum Income Network – o rețea ce își propune promovarea dreptului la programe de venit minim de incluziune, adecvate, accesibile și care permit participarea socială și profesională a beneficiarilor.

În România, partenerul principal al EMIN este RENASIS - Rețeaua Națională Anti-Sărăcie și Incluziune Socială (www.renasis.ro). Rețeaua EMIN Romania este la rândul ei o rețea de organizații și persoane implicate în îmbunătățirea sistemelor de ajutoare sociale ce pot asigura plasa de siguranță necesară familiilor care trăiesc în sărăcie și excluziune socială. 

În România, campania a fost susținută de către ASproAS (www.asproas.ro) și CFCECAS (www.cfcecas.ro)

Domenii: Media

Centrul de Formare și Evaluare în Asistența Socială

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!