Care sunt beneficiile chirurgiei minim invazive?

Publicat pe 27 Mai 2021
Evoluția tehnologiei medicale a permis dezvoltarea unei noi ramuri medicale, și anume chirurgia minim invazivă. Chirurgia minim invazivă presupune intervenții chirurgicale efectuate prin „gaura cheii”, adică prin incizii de mici dimensiuni. Acest tip de chirurgie utilizează instrumente de dimensiuni reduse și tehnologii de ultimă generație, pentru a minimiza cât mai mult inciziile, dar și pentru a crește eficacitatea tratamentului. Multe intervenții chirurgicale clasice pot fi înlocuite de intervenții chirurgicale minim invazive, cele din urmă având o serie de beneficii comparativ cu metodele chirurgicale clasice. Astfel, datorită tehnicilor minim invazive, pacienții sunt mai puțin îngrijorați cu privire la operație. Află care sunt beneficiile chirurgiei minim invazive.

Durată scurtă de spitalizare și recuperare

Dacă în cazul chirurgiei clasice inciziile sunt întinse și este necesară lezarea mai multor țesuturi, în cazul chirurgiei minim invazive țesuturile sunt minim traumatizate. Medicul utilizează instrumente care permit efectuarea tratamentului chirurgical, fără a fi nevoie de îndepărtarea țesuturilor adiacente. Acesta utilizează tuburi (endoscop sau laparoscop) prevăzute cu o cameră video și o sursă de lumină. Astfel, medicul vizualizează structurile interne pe un ecran, în timp ce lucrează cu alte instrumente subțiri.

Datorită faptului că inciziile sunt minime, recuperarea este mult mai ușoară și mai rapidă, iar pacientul poate reveni la activitățile obișnuite în scurt timp. Mai mult, durata de spitalizare este mai mică. Majoritatea intervențiilor minim invazive necesită doar o noapte de spitalizare.

Dureri minime și confort

Tot datorită traumatizării minime a țesuturilor, durerile post-operatorii sunt semnificativ mai reduse decât în cazul chirurgiei clasice. Practic, pacientul nu rămâne cu o plagă întinsă, ci cu câteva incizii asemănătoare unor găuri mici. Astfel, confortul pacientului este sporit după o astfel de intervenție.

Rezultate estetice

Este deja bine-cunoscut faptul că o operație clasică lasă cicatrici vizibile, de mari dimensiuni, pentru tot restul vieții. Chiar dacă și procedurile minim invazive lasă cicatrici, acestea sunt foarte mici și nu sunt sesizabile după vindecarea completă. Totuși, unele proceduri chirurgicale minim invazive utilizează orificiile naturale ale organismului, cum ar fi nasul sau gura. În acest caz, nu rămân cicatrici. Acest lucru face chirurgia minim invazivă să aibă rezultate mai estetice, lucru extrem de important pentru mulți pacienți.

Precizie

În cazul chirurgiei clasice, plaga operatorie este întinsă, chiar dacă țesutul tratat are dimensiuni mici. În ceea ce privește chirurgia minim invazivă, inciziile mici sunt realizate țintit, exact la nivelul țesutului care trebuie tratat, sub ghidaj radiologic. Deoarece inciziile sunt de dimensiuni reduse, acestea sunt realizate cu precizie. Pe de altă parte, și tehnologia utilizată permite acest lucru.

Procedurile efectuate la nivel cranio-cerebral utilizează neuronavigația, un sistem care găsește cel mai bun traseu prin care medicul să ajungă la țesutul afectat, în funcție de tipul și particularitățile afecțiunii. Altă tehnologie utilizată pentru tratamentul chirurgical minim invaziv este robotul. Chirurgia robotică constă în controlarea unor brațe care imită mâinile chirurgului, cu ajutorul computerului.

Risc mai mic de complicații

Un alt beneficiu important al chirurgiei minim invazive este faptul că prezintă un risc mai redus de complicații în timpul și după operație decât operațiile deschise. Un alt beneficiu important al chirurgiei minim invazive este prezența unui risc mai redus de complicații în timpul și după operație comparativ cu operațiile deschise. Prin urmare, riscul de hemoragie și infecții este mai mic. Totuși, există în continuare riscul de a dezvolta o reacție adversă la anestezie.

Așadar, chirurgia minim invazivă este avantajoasă pentru pacient. Totuși, în funcție de particularitățile pacientului, tipul și severitatea afecțiunilor, chirurgia de acest tip poate fi, în unele cazuri, nepotrivită. În această situație, singura soluție terapeutică rămâne chirurgia tradițională. Mergi la o consultație de chirurgie generală și discută cu medicul, pentru a afla dacă ești un candidat potrivit pentru chirurgia minim invazivă.

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!