Care sunt cele mai periculoase insecte pentru sănătate?

Publicat pe 16 Octombrie 2020
Insectele sunt o prezență obișnuită în viața de zi cu zi, mai ales în perioada sezonului cald, iar pentru majoritatea dintre noi nu constituie o problemă, atât timp cât nu ne invadează locuințele.

Cu toate acestea, anumite specii pot provoca serioase probleme de sănătate chiar printr-o simplă înțepătură, iar în cele ce urmează îți arătăm care sunt insectele de care trebuie să te ferești în mod special.

 Căpușele

An de an, odată cu începerea sezonului cald, medicii ne avertizează în privința riscului reprezentat de înțepăturile de căpușe, dar de cele mai multe ori, aceste avertismente nu sunt luate în seamă. Căpușele se găsesc în zonele cu vegetație abundentă și reprezintă principalul vector de transmitere la om a bolii Lyme. Aceasta este provocată de o bacterie care ajunge în organism în urma înțepăturii de căpușă și poate fi fatală dacă nu este tratată la timp.

Nu toate căpușele sunt purtătoare ale acestei bacterii care provoacă boala Lyme, însă trebuie să te prezinți la medic dacă ai fost înțepat de o astfel de insectă, ca să fii sigur că lucrurile nu vor lua o turnură gravă.

 Țânțarii

Sunt considerați mai degrabă insecte enervante, exasperează cu bâzâitul lor continuu în nopțile de vară și cu ciupiturile care provoacă mâncărimi. Puțini conștientizează faptul că în urma ciupiturilor se pot alege cu o boală gravă cauzată de aceste insecte minuscule și enervante. 

Țânțarii sunt purtători ai unor virusuri periculoase pe care le pot transmite la om prin intermediul înțepăturilor ce par inofensive. Cel mai periculos virus pe care îl pot transmite speciile de țânțari din țara noastră este West Nile, care provoacă o infecție gravă ce poate duce la deces.

Ca să eviți acest lucru, montează plase la geamuri și poartă pantaloni lungi și bluze cu mânecă lungă atunci când te plimbi în zonele din apropierea lacurilor, bălților și în zonele cu vegetație deasă.

Muștele

Sunt la fel de enervante precum țânțarii, cu mențiunea că pot transmite mai multe boli, fără ca măcar să ne ciupească. Muștele se hrănesc cu materii organice în descompunere, inclusiv cu fecale, și astfel intră în contact cu o sumedenie de microbi pe care îi transmit apoi pe suprafețele pe care se așează. În trecut muștele au avut o contribuție decisivă în răspândirea unor boli precum holera, febra tifoidă sau poliomielita.

Muștele reprezintă o specie extrem de răspândită, de aceea e foarte greu să scăpăm de ele, însă o soluție eficientă de a le ține departe de locuință este insecticidul Midos Energy Forte, un produs special creat pentru combaterea muștelor.

 Puricii

Sunt insecte minuscule, care devin foarte enervante, dar și periculoase atunci când reușesc să ne invadeze locuința. Dincolo de mâncărimea dată de ciupiturile lor, aceștia pot provoca probleme mai grave prin toxinele care se regăsesc în saliva lor. Copiii, femeile însărcinate, bătrânii și pacienții cu boli cronice sau aflați în convalescență după o afecțiune gravă sunt categoriile cele mai expuse unor complicații severe din cauza ciupiturilor de purici. Aceste complicații variază de la iritații severe ale pielii până la apariția anemiei sau a unor probleme digestive serioase.

Igiena și curățenia sunt principalele bariere care țin puricii la distanță, iar dacă se întâmplă ca locuința să fie infestată, nu scapi de ei decât printr-o dezinsecție totală.

Din fericire, avem la dispoziție numeroase mijloace ca să ne protejăm de acești „inamici”, iar cel mai eficientă metodă este evitarea zonelor în care aceștia se găsesc din abundență. Este drept că de multe ori se întâmplă ca muștele și țânțarii să fie cei care ne invadează spațiul personal, însă putem evita foarte simplu aceste vizite, cu ajutorul plaselor de la geamuri și a unor substanțe repelente.

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!