Care sunt cele mai scumpe sau mai ieftine case? Diana Micu, expert în imobiliare, îți spune tot ce vrei să afli

Publicat pe 12 Mai 2023
Care sunt cele mai scumpe sau mai ieftine case în România, se întreabă mulți dintre cei care vor să investească în imobiliare sau au în plan să vândă un bun imobiliar. Este un subiect în jurul căruia s-a vehiculat atât de mult că este, cumva, imposibil de tras o concluzie pertinentă.

Lucrurile sunt într-o dinamică greu de estimat pe termen lung, o dinamică determinată de fluctuații importante de preț, fie că vorbim despre cerere sau despre ofertă.

Case mai scumpe sau mai ieftine. Ce spun cifrele oficiale

„Datele oficiale ne spun că, în România, prețurile imobiliarelor au crescut cu 6% față de anul precedent, iar în București cu doar 5%, însă dacă raportam acest procent la rata inflației, care este de aproximativ 15%, observăm că am avut o creștere mai lentă în domeniul imobiliar decât în orice alt domeniu de bază. Nu este de neglijat nici faptul că, pe fondul scăderii vânzărilor, automat avem o creștere a cererii pentru chirii și, deci, o creștere simțitoare a prețurilor pe acest segment.”, explică Diana Micu, expert în imobiliare.

Creșterea prețurilor pentru imobilele noi este cât se poate de normală, ce s-a produs pe fondul problemelor politice care au avut impact direct asupra tuturor costurilor materialelor de construcție și nu numai.

„Personal, nu văd de unde poate veni o scădere de prețuri câtă vreme probleme politice nu se rezolva.”, completează Diana Micu.

Un alt fenomen care se întâmplă în piața imobiliară este scăderea numărului de proprietăți noi construite.

"Este adevărat ca a scăzut cererea, însă același lucru s-a întâmplat și cu oferta. În momentul de față, cumpără investitori care văd potențialul pe segmental chiriilor și cei care înțeleg că nivelul chiriilor a crescut odată cu rata dobânzii și, în continuare, diferența dintre rată și chirie, pe un produs similar, este foarte mică.", specifică expertul în imobiliare.

Top 5 orașe în care se vând cele mai scumpe apartamente

Cu o valoare de 2.410 euro pe metru pătrat, Cluj-Napoca ocupă în continuare primul loc în clasamentul orașelor cu cele mai scumpe apartamente. Prețurile din acest centru regional au înregistrat un avans de 17,2% în ultimul an și un avans de 33,2% în ultimii doi ani.

Pe locul al doilea în top, se situează București, cu un preț mediu de 1.680 de euro pe metru pătrat util și un regres ușor, de 1,4% în ultimele trei luni din 2022, respectiv un avans de 2,4% în ultimele 12 luni și o creștere de 14,4% în ultimii doi ani.

După un avans de 0,2% în T4 2022 și de 10,1% în ultimul an, Brașov a ajuns la o medie de 1.570 de euro pe metru pătrat util. Pe următoarele locuri în clasamentul național al ritmului de evoluție a prețurilor din T4 2022 se află Constanța (1.450 €/mp) și Craiova (1.440 €/mp).

Domenii: Imobiliare

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!