Care sunt cele mai vechi clădiri din Timişoara?

Publicat pe 29 Iulie 2021
Arhitectura aparte a clădirilor vechi din Timişoara a transformat oraşul de pe Bega într-o atracţie pentru numeroşi turişti români şi străini. Păcat însă că doar unele dintre aceste imobile își mai arată frumusețea de odinioară. Unele se luptă să ajungă la strălucirea care le-a făcut celebre, iar altele încă se zbat în ruină. În cele ce urmează vă prezentăm un istoric succint al câtorva dintre imobilele reprezentative ale capitalei Banatului.

Castelul Huniade

Monumentul istoric care găzduieşte Muzeul Naţional al Banatului este atestat drept cea mai veche clădire din Timişoara. Prima construcţie a fost ridicată în perioada 1308-1315 de regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, cel care l-a și folosit drept reşedinţă provizorie. După cutremurul din 1443, imobilul a fost reconstruit de Iancu de Hunedoara, de la care a rămas cu numele: Castelul Huniadelor. În timpul asediului Timişoarei din 1849 a fost din nou distrus, așa că forma actuală datează din 1856. Secţiile de istorie şi de ştiinţe ale naturii ale Muzeului Banatului au fost adăpostite în spaţii ale Castelului Huniade începând din 1947. Din anul 2006, monumentul istoric trece printr-un nou proiect de renovare şi punere în valoare, astfel că sălile de expoziţie au fost mutate, din martie 2011, în Bastionul Maria Theresia din Timişoara.

O clădire de început de secol 18

Pe strada Vasile Alecsandri nr. 1 se regăseşte una dintre cele mai vechi clădiri administrative, prezente în hărţile de la începutul secolului al XVIII-lea. Monumentul aparţine Primăriei Timişoara şi a funcţionat drept Cancelarie de Război. Din 2015, trece printr-un amplu proiect de consolidare şi reabilitare. În momentul demarării lucrărilor, municipalitatea a anunţat că vor fi demolate corpurile parazitare, iar procesul de reconstrucţie va respecta arhitectura din documente. De asemenea, în curtea interioară vor fi amplasate un lift exterior şi o scenă pentru evenimente culturale. Astfel, la finalizarea lucrărilor, pentru întreţinerea ascensorului panoramic, rimăria va trebui să asigure un contract de service pentru lifturi în Timişoara.

Palatul Baroc

Construit în 1754, Palatul Baroc a servit drept sediu administrativ al Banatului de Timiş până în 1778. În momentul Revoluţiei de la 1848 era sediu al Prefecturii, de unde şi numele de Palat al Vechii Prefecturi din Timişoara sub care mai este cunoscut. După înăbuşirea Revoluţiei Maghiare din 1849, palatul a găzduit Guvernul Voivodinei Sârbeşti şi Banatului Timişan. În prezent, găzduieşte Muzeul de Artă Timişoara, destinaţie ce nu poate lipsi din itinerarul turiștilor care vor să admire clădirile istorice ale oraşului de pe Bega.

Domul Romano-Catolic

Biserica „Sfântul Gheorghe” este catedrala Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara, un monument reprezentativ al oraşului. Domul Romano-Catolic a fost construit în perioada 1736-1774, în două etape. Clădirea a fost realizată din cărămidă, în stil baroc dar are influenţe rococo. Sculptorii şi pictorii care au înfrumuseţat interiorul au fost aduşi de la Viena. Turnurile relativ scunde ale domului sunt justificate de statutul de obiectiv militar pe care Imperiul Habsburgic l-a impus cetăţii Timişoara. Ceasul din turn este creaţia timişoreanului Joseph Martin Kidl, datată 1764.

Vicariatul sârbesc

Tot din secolul al XVIII-lea datează şi o altă clădire reprezentativă din Piaţa Unirii din Timişoara: Vicariatul sârbesc. Clădirea cu parter şi etaj a fost ridicată între 1745 şi 1747 şi a aparţinut tot timpul comunităţii ortodoxe sârbe din oraşul de pe Bega. De curând, s-a încheiat un amplu proces de renovare a faţadei clădirii, și s-au pus în valoare elemente de relief ale arcadelor ferestrelor şi detalii de dantelărie. Culoarea verde a monumentului istoric a fost înlocuită cu o nuanţă mai luminoasă.

Datorită influenţelor stăpânirii habsburgice de-a lungul mai multor secole, Timişoara se bucură de o arhitectură aparte. Centrul vechi adăposteşte o mulţime de monumente istorice reprezentative, a căror întreţinere şi renovare pun în valoare oraşul de pe Bega.

Domenii: Educatie

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!