Care sunt dimensiunile optime pentru printarea hârtiei?

Publicat pe 23 Ianuarie 2020
Hârtia și tipărirea merg mână în mână, iar pentru cei mai mulți oameni contează doar rezultatul final, fără să știe că o printare reușită ține de mai mulți factori. Unul dintre aspectele cheie ale acestei tehnici este cunoașterea dimensiunilor potrivite pentru hârtia folosită.

Foile imprimate pot fi folosite în scopuri diverse, de pildă pentru proiecte arhitecturale ori comerciale, iar înțelegerea diferenței dintre tipurile de mărimi este de mai ajutor în luarea deciziilor potrivite. Iată ce trebuie să știi despre dimensiunile optime pentru imprimarea hârtiei.

Formatul A

Standardul care stabilește mărimile formatelor de hârtie utilizate în majoritatea țărilor, printre care și România, este ISO 216. Acesta permite tuturor statelor să vorbească aceeași limbă în ceea ce privește printarea hârtiei, dimensiunile comune fiind împărțite în două grupe, respectiv format A și format B. Cel mai des întâlnite sunt dimensiunile din seria A, fiecare format din cadrul acestei categorii fiind raportate în lungime și lățime și rotunjite la cel mai apropiat număr întreg.

Formatele A sunt următoarele:

  • A0 – acesta este cel mai mare dintre toate formatele și a fost definit cu o suprafață de 1 metru pătrat. Are o dimensiune de 841x1189 mm și poate fi utilizat în principal pentru desen tehnic, pentru designeri, dar și în cazul unor afișe de 700 x 1000 mm sau 1000 x 1400 mm.
  • A1 – dimensiunile sunt de 594 x 841 mm, este de asemenea destul de mare, fiind folosit pentru desen tehnic, dar și pentru hărți, afișe și alte materiale publicitare de format mare.
  • A2 – acest format măsoară 420 x 594 mm și este utilizat în diverse domenii, de la desen și imprimarea fotografiilor până la postere, diagrame ori calendare mari de perete.
  • A3 – dimensiunile sunt de 297x420 mm și este un format destul de des întâlnit pentru tipărirea desenelor, ilustrații, afișe, fotografii, reviste, partituri muzicale sau certificate. De asemenea, este formatul perfect pentru pliante promoționale.
  • A4 – cel mai utilizat format are o mărime de 210x297 mm, hârtia în dimensiuni A4 fiind potrivită pentru toate tipurile de imprimante. Formatul A4 este în general folosit la printarea actelor oficiale, dar și pentru cărți, enciclopedii, reviste ori pliante.
  • A5 – și acest format este utilizat pe scară largă, având dimensiuni de 148 x 210 mm. Este perfect pentru notebook-uri, tipărirea cărților, dar și reviste, broșuri sau pliante.
  • A6 – cei obișnuiți să trimită cărți poștale din vacanță sau să atașeze o felicitare cadourilor oferite sunt obișnuiți cu acest format, care măsoară 105 x 148 mm. A6 este totodată util pentru printarea flyerelor publicitare, a jurnalelor și cărților de buzunar.
  • A7 – cu dimensiuni de 74x105 mm, acest format poate fi utilizat, spre exemplu, pentru a crea un mic calendar, felicitări sau pliante de mărimi mai mici.
  • A8 – pentru a avea o idee despre formatul A8 trebuie doar să privești o carte de vizită, dimensiunile acestuia fiind de 50 x 74 mm. Poate fi utilizat și pentru ecusoane, etichete, stickere ori mini-felicitări.
  • A9 și A10 - acestea sunt ultimele două formate din seria A și cele mai mici. Dacă A9 are 37 x 52 mm, dimensiunile A10 sunt de 26 x 27 mm. Pot fi folosite în general pentru printuri reduse ca mărime, ca de exemplu etichete.

Formatul B

Formatele din categoria B reprezintă media geometrică dintre formatul A corespondent ca număr și un format A mai mare, imediat următor. Spre exemplu, lungimea B1, înseamnă media geometrică dintre dimensiunile A1 și A0. Cea mai mică mărime este B10, care măsoară 31 x 44 mm.

Acest tip de format acoperă o gama variată de dimensiuni ale hârtiei și este un model mai puțin folosit. B5 (176 x 250 mm) este un format excelent pentru cărți, multe postere folosesc o aproximare a formatului B de 500 x 700 mm, în timp ce alte serii de formate B sunt adesea utilizate și pentru pașapoarte.

De asemenea, B0 (1000 x 1414 mm), B1 (707 x 1000 mm) și B2 (500 x 707 mm), având în vedere dimensiunile mari, sunt o alegere bună pentru imprimarea de afișe sau prezentări la birou.

Date fiind informațiile prezentate, cu siguranță îți va fi mult mai ușor să alegi dimensiunea potrivită pentru proiectele tale viitoare.

Domenii: Retail

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →