Care sunt pașii pentru vânzarea unui apartament?

Publicat pe 21 Decembrie 2021
Dorești să vinzi un apartament? Îți explicăm în cele ce urmează întregul set de pași premergători unei astfel de tranzacții, astfel încât să știi cum se gestionează în mod eficient și legal o astfel de speță:

1. Obținerea actelor la zi ale apartamentului

Este un pas esențial din tot acest proces, ce asigură transparență și legalitate tranzacției pe care o închei ulterior cu un posibil client. Iată actele pe care un vânzător de apartament trebuie să le dețină:

Acte doveditoare ale deținerii apartamentului respectiv

  • contract de vânzare-cumpărare
  • contract de schimb
  • certificat de moștenitor
  • contract de donație
  • sentință definitivă de divorț.

Alte acte necesare în procesul de vânzare al apartamentului:

  • actul de identitate
  • chitanța de la ultima factură la electricitate achitată
  • planul cadastral (document eliberat pe baza prezentării cărții de identitate a proprietarului, actului de proprietate al apartamentului, certificatului fiscal)
  • certificatul de căsătorie / sentința de divorț (acolo unde este cazul)
  • încheierea de carte funciară (eliberată de Oficiul de Cadastru al Agenției Naționale de Cadastru)
  • extrasul de carte funciară (document eliberat de Biroul de Carte Funciară, pe baza prezentării copiilor cărților de identitate ale proprietarilor, copiei actului de proprietate, dovezii de intabulare a apartamentului, completării unei cereri tip).

2. Stabilirea unui preț corect al apartamentului

Cei care au apartamente de vanzare trebuie să găsească o valoare a acestui bun ce are la bază criterii precum: amplasarea acestuia, nivelul de confort pe care îl oferă (utilități, design interior, calitatea finisajelor), precum și valoarea medie din piață a unui imobil asemănător.

Oferta unui proprietar de apartament trebuie raportată la o cerere construită în mod organic în piața imobiliarelor, determinată de: creșterea nivelului de trai, creșterea natalității, politicile băncilor ce țin de creditarea pentru locuințe etc

3. Promovarea apartamentului în mediul online

Cel mai simplă modalitate prin care poți promova un astfel de bun este pe baza internetului. O mulțime de platforme online au ca principal domeniu de activitate postarea de anunțuri cu garsoniere și apartamente de vânzare, simplu de accesat de către orice utilizator.

Este mult mai simplu să recurgi la această variantă de comunicare, deoarece online-ul le permite doritorilor să și vizualizeze imagini cu locuința, astfel încât să poată decide într-o etapă incipientă dacă o trec (sau nu) pe lista cu posibile vizionări.

De aceea, pozele pe care le vei realiza în interiorul apartamentului, pentru a le atașa ulterior textului din articol, trebuie să scoată în evidență principalele beneficii ale acestuia și unghiuri de fotografiere cât mai favorabile pentru intenția ta.

4. Pregătirea apartamentului pentru vizionări

Potențialii clienți își doresc să vizioneze apartamentul tău, iar volumul de apeluri primite va fi determinat de cei doi factori despre care am discutat puțin mai devreme: prețul stabilit pentru vânzarea apartamentului și calitatea anunțului de promovare online al acestuia (text + poze).

În timpul vizitelor, fii dispus să răspunzi la cât mai multe întrebări pe care clienții le adresează, de a cele generale (exemplu: cel în legătura cu vecinii), la întrebări specifice, asociate negocierii.

De asemenea, este important să realizezi o curățenie generală, înainte de a deschide ușa celor care îți trec pragul. Prima impresie contează enorm în tot acest proces decizional, iar o casă curată, în care se simte un miros plăcut, poate fi un pariu câștigător, în acest sens.

5. Stabilirea condițiilor din contractul de vânzare-cumpărare

Înainte de semnarea contractului, este necesar să puneți la punct o serie de aspecte, ce vor urma a fi trecute în acest act:

  • termenul de eliberare a apartamentului
  • responsabilitatea privind taxele notariale
  • moneda în care va avea loc tranzacția etc

6. Semnarea contractului de vânzare-cumpărare

După ce clauzele contractuale au fost semnate, se poate semna la un birou notarial contractul de vânzare-cumpărare. Documentele acestea se vor elibera atât către partea care vinde, cât și cea care cumpără, în urma plătirii taxelor aferente pentru un astfel de acord comercial, semnat în prezența notarului ales.

Dacă întâmpini probleme în tot acest proces și îți dorești ajutor într-o astfel de speța, poți apela oricând la sprijinul unei agenții imobiliare. Un agent imobiliar cu experiență știe cum să îți pună apartamentul în valoare, generând astfel șanse mult mai mari de a vine într-un timp cât mai scurt imobilul respectiv.

Acum știi care sunt cele mai importante din vânzarea unui apartament. Respectarea acestora îți permite șanse mult mai mari pentru finaliza cu succes o astfel de tranzacție, pe un interval de timp cât mai redus, de la data publicării anunțului.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!