Care sunt principalele reguli ale utilizarii lentilelor de contact?

Publicat pe 18 Martie 2020
Sfaturi utile pentru purta in siguranta lentile de contact!

Purtarea unei noi perechi de lentile de contact creeaza adesea o stare crescuta de anxietate si de teama, generata pe fondul temerii ca intrebuintarea lentilelor de contact ar putea conduce la aparitia unor probleme grave la nivelul ochilor.

De aceea, pentru a inlatura orice urma de temere care se poate instaura fara motiv, este foarte util sa respecti un set de reguli realizate de catre marii experti ai industriei lentilelor de contact, cum ar fi Optilen.ro, cuprinse in ghidul care se poate gasi aici: https://www.optilen.ro/ghidul_ghid-de-utilizare-lentile-de-contact.html

Chiar daca la inceput ti s-ar putea parea ca acest set de reguli stabilite de catre expertii in oftalmologie sunt destul de greu de respectat, iata, ca iti punem la dispozitie o explicatie detaliata a acestora, pe intelesul tau, pentru ca trecere de la ochelari la lentile de contact sa nu creeze o stare de tensiune apasatoare pentru tine.

Mai mult decat atat, acest decalog al regulilor utilizarii in conditii de maxima securitate a lentilelor de contact vizeaza, in primul rand, si respectarea unor norme elementare de igiena, cum ar fi spalatul pe maini cu apa si sapun. Trebuie sa stii de la bun inceput ca aceste reguli de igiena sunt in beneficiul tau si sunt necesare pentru mentinerea sanatatii vizuale.

Cum folosim in siguranta lentilele de contact?

Potrivit www.everydayhealth.com, milioane de persoane din intreaga lume sunt purtatori ai lentilelor de contact, ca modalitate convenabila de corectie a problemelor oftalmologice. Cu toate acestea, specialistii iti recomanda, indiferent de varsta sau de natura afectiunii, sa ramai in permanenta vigilent cu privire la un lucru, si anume la siguranta folosirii lentilelor de contact.

In aceasta privinta, chiar daca lentilele de contact sunt considerate de catre medicii oftalmologi drept unul dintre cele mai sigure dispozitive medicale atunci cand sunt purtate in mod responsabil, nerespectarea regulilor de baza cu privire la folosirea acestora poate duce la probleme grave ale ochilor. Aceasta este si parerea medicului Thomas L Steinemann, profesor de oftalmologie la Universitatea Case Western Reserve din Cleveland si purtator de cuvant al Academiei Americane de Oftalmologie. Acesta subliniaza ca lentilele de contact constitui un punct potential de infectie. Oricat de atenti am fi, germenii patogeni se regasesc pretutindeni: pe mainile noastre, pe ploape. Atunci cand bacteriile si fungii se regasesc si pe lentilele de contact, pericolul infectarii ochiului este iminent.

Factori de risc pentru ochi in timp ce porti lentile de contact

Purtarea lentilelor de contact vine la pachet, conform informatiilor furnizate de catre specialistii de la www.aao.org, cu potentiali factori de risc pentru ochi. Concret, lentilele de contact care au depasit perioada de valabilitate destinate purtarii sau care nu se potrivesc formei ochilor tai iti pot zgaria ochiul. De asemenea, acestea pot provoca cresterea si dilatarea vaselor de sange de la nivelul corneei tale, o conditie periculoasa care poate reprezenta un pericol imediat pentru vederea ta.

In alta ordine de idei, picaturile de ochi pot intra in reactie cu produsii chimici care alcatuiesc lentilele de contact. De aceea, cel mai bine este sa eviti utiizarea oricari picaturi de ochi pe durata intrebuintarii accesoriilor medicale oftalmologice. Cu toate acestea, poti utiliza, fara temeri, picaturi oftalmice cu rol de umezire, la indicatia medicului tau oftalmolog.

Indeparteaza lentilele de contact la orice iritate a ochilor

Medicii atrag, de asemenea, atentia, ca indepartarea imediata a lentilelor de contact de pe suprafata ochilor este imperios necesara de indata ce observi ca ochii tai sunt foarte rosii, durerosi, aposi sau observi o stare accentuata de fotofobie. Acceasi conduita este recomandata si in cazul vederii incetosate sau urme de puroi la nivelul ochilor. Acestea pot fi simptomele unor probleme medicale grave ale ochilor si necesita urgent consult de specialitate.

Sunt lentilele de contact potrivite pentru tine?

Inainte de a incepe sa porti o pereche de lentile de contact sau iei decizia de a face tranzitia de la ochelarii de vedere la lentilele de contact, este foarte important sa gasesti raspunsul la aceasta intrebare : „Sunt oare lentilele de contact instrumentele de corectie optica indicate si potrivite pentru tine?”

In mod evident, raspunsul la intrebare va fi gasit dupa o evaluare amanuntita realizata impreuna cu medicul tau oftalmolog. Urmatoarele situatii te fac sa devii incompatibil cu purtarea accesoriilor medicale oftalmologice:

• preexistenta infectiilor oculare recurente;

• ai alergii severe sau suferi de sindromul uscaciunii oculare care este greu de tratat;

• lucrezi sau locuiesti intr-un mediu cu mult praf;

• nu te poti ingriji, in mod corespunzator, de lentilele de tale de contact in mod regulat

De asemenea, pentru a fi un canditat eligibil la purtarea lentilelor de contact, pelicula de cornee si cea lacrimara trebuie sa fie sanatoasa pentru a fi confortabil si a putea sa vezi clar cu ajutorul setului de lentile de contact. 

Pentru a putea lentilele de contact in siguranta, trebuie sa iti asumi ingrijirea corespunzatoare conform indicatiilor specialistilor si inlocuirea lor atunci cand este nevoie. In acest sens, o discutie cu medicul tau oftalmolog legata de asteptarile tale te poate ajuta sa iei o decizie in cunostinta de cauza pentru tine, in ceea ce priveste cea mai buna optiune.

Sfaturi practice privind folosirea lentilelor de contact

Iata mai jos un set de sfaturi practice legate de folosirea lentilelor de contact indicate d catre specialistii oftalmologi:

• Medicul oftalmolog este cel mai in masura sa stabileasca prescriptia corecta pentru lentilele de contact;

• Nu purta lentilele de contact pe timp de noapte!;

• Nu purta lentilele de contact in timp ce faci dus sau in timp ce inoti!;

• Nu reutiliza solutiile de ingrijire lentile de contact! Foloseste solutie proaspata in care sa pastrezi lentilele!;

• Nu utiliza solutie pe baza de sare pentru curatarea, stergerea sau dezimfectarea lentilelor de contact!;

• Inlocuieste recipientele de depozitare lentilele de contact la fiecare doua sau trei luni!;

• Indeparteaza lentilele de contact daca te deranjeaza!;

• Nu folosi niciodata saliva ca agent de umezire, deoarece aceasta este plina de agenti patogeni!

In concluzie, daca respecti sfaturile de mai sus indicate de catre experti, ai toate sansele sa utilizezi lentilele de contact in conditii de maxima siguranta pentru ochii tai.  

Domenii: Lifestyle

HNR CREATIVE DIMENSION SRL-D

Fii la curent cu cele mai noi stiri din Romania!

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!