Care sunt tipurile si stadiile in cazul dementei?

Publicat pe 2 Februarie 2023
Fara a discuta despre o boala in sine, dementa este o tulburare majora din punct de vedere neurocognitiv. In consecinta vorbim despre o afectiune care influenteaza negativ aspectele vietii cotidiene in cazul persoanelor care sunt afectate de aceasta tulburare.

Trebuie spus ca exista mai multe tipuri sau categorii in cazul dementei, tot la fel cum exista si mai multe stadii ale acestei tulburari. In continuare vom discuta despre acestea si vom detalia care sunt aspectele care diferentiaza atat tipurile de dementa, cat si stadiile in aceasta afectiune.

Tipuri de dementa si specificul acestora

Una dintre categoriile de dementa intalnite este boala Alzheimer, aceasta fiind cel mai des intalnit tip in cazul dementei la persoanele de peste 65 de ani. Afectarea memoriei este principalul simptom asociat de asemenea cu dificultate in invatare sau in ceea ce inseamna afectarea altor domenii cognitive.

Pe locul doi in ceea ce inseamna frecventa in aparitia dementei este dementa vasculara. Acest tip de dementa are ca principal simptom tulburarea in privinta concentrarii si dificultatea in a realiza diverse sarcini. Aceasta tulburare este intalnita cel mai adesea in cazul pacientilor care prezinta factori de risc vascular datorita lezarii vaselor de sange la nivel cerebral prin prezenta unui cheag de sange sau a unei placi de aterom.

Dementa frontotemporala este o forma avand tot un substrat neurodegenrativ si este asociata cu alte simptome. Este cea mai des intalnita forma de dementa precoce avand un debut inaintea varstei de 65 de ani. Se poate caracteriza prin schimbari la nivel de comportament, prin disfunctii ale limbajului si prin consecinte in afectarea lobilor frontali si/sau temporali.

Un alt tip este dementa cu corpi Lewy, aceasta fiind descrisa prin existenta unor halucinatii vizuale si tulburari de atentie sau disfunctie executiva. Apar inclusiv tulburarile de somn, dar si manifestatii similare bolii Parkinson. Cauza acestui tip de dementa il reprezinta dezvoltarea depozitelor de proteine denumite corpi Lewy la nivel de celule nervoase din anumite parti ale creierului. Respectivele celule sunt implicate in procesele de gandire, memorie si de control motor.

In cele din urma putem vorbi despre dementa mixta. Acest tip este intalnit foarte des la persoanele in varsta si presupune modificari la nivelul creierului. Denumirea este data de faptul ca exista o serie de elemente care sunt prezente in alte variante de dementa, precum in cazul bolii Alzheimer, in cea vasculara sau in cea cu corpi Lewy.

Care sunt stadiile dementei?

In cazul dementei putem vorbi de mai multe stadii, in functie de nivelul tulburarilor de care sufera pacientul. Forma usoara afecteaza memoria de scurta durata prin faptul ca pacientul uita anumite aspecte recente, insa nu este afectata independenta fizica sau psihica.

Stadiul moderat presupune afectarea mai multor aspecte de natura cognitiva. Printre simptome regasim accenturea tulburarii de memorie, dificultatea in a efectua anumite sarcini, dificultate in orientarea in spatiu si timp, dificultati in a gestiona finantele, diferite tulburari de comportament si modificarea ciclului somn-veghe.

In cele din urma dementa severa presupune nevoia de asistenta continua datorita faptului ca pacientul nu recunoaste membrii familiei, comunica cu dificultate si nu reuseste sa isi controleze majoritatea miscarilor fizice sau a proceselor naturale ale corpului.

Domenii: Media, Lifestyle, Educatie

ATELIERUL DE CREATII DIGITALE SRL

Noi cei de la Atelierul de Creatii Digitale ne consideram o agentie de publicitate inovativa, care doreste a oferii clientilor o experienta cat mai completa din punct de vedere al serviciilor....

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!