Cât costă să demarezi un business cu parcări private în România?

Publicat pe 31 August 2020
Lipsa locurilor de parcare este o problemă cu care se confruntă locuitorii din majoritatea oraşelor ţării noastre, iar Capitala este lider detaşat. Acolo unde autorităţile locale nu reuşesc să acopere această nevoie se deschid oportunităţi pentru investitori.

Într-o zonă aglomerată, în care parcările stradale sunt supraaglomerate şi traficul este continuu, amenajarea unei parcări private poate fi reţeta unui business de succes. Iată de ce ai nevoie.

Găseşte locul potrivit

În funcţie de oraşul în care locuieşti sau doreşti să investeşti vei putea alege cel mai bun loc pe care ţi-l permiţi pentru a amenaja o parcare. În continuare se pune problema terenului. Dacă deţii deja o suprafaţă suficient de mare pentru această destinaţie, lucrurile sunt simple. Dacă nu, trebuie să alegi tipul investiţiei. În special în oraşe, preţurile terenurilor sunt foarte mari. Există şi posibilitatea închirierii sau concesionării, mult mai potrivită pentru un start-up. Odată ce-ai intrat în posesia terenului, poţi trece la amenajarea acestuia.

Amenajează parcarea

Investiţia în amenajarea parcării va fi pe măsura segmentului de piaţă căruia doreşti să te adresezi. Pragul minim este o curte cu un taxator care aranjează maşinile pe măsura capacităţii şi încasează contravaloarea parcării. În continuare, poţi instala bariere auto stradale de la Ultramaster, cabine de pază, marcaje de acces şi parcelare a loturilor de parcare, automate de plată şi sisteme de supraveghere. Orice investiţie în mijloace şi dispozitive moderne de gestionare a acestei afaceri se va regăsi în preţul perceput pentru folosirea parcării de către clienţi.

Lucrează legal

Legalitatea unei afaceri îţi aduce liniştea necesară pentru desfăşurarea activităţii şi pentru o eventuală dezvoltare pe parcurs. Înainte de-a porni acest business, asigură-te că ai toată documentaţia necesară, avizele din partea instituţiilor statului şi angajaţii lucrează cu forme legale. Atunci când totul este transparent, poţi aplica pentru finanţare printr-un credit bancar sau un program de sprijin guvernamental sau prin fonduri europene.

Ce cheltuieli vei avea

Cheltuielile aferente unei afaceri cu parcări private se împart între taxe datorate statului, salarii, utilităţi şi consumabile. Cifra finală diferă în funcţie de dimensiunile proiectului. Dacă nu eşti proprietarul terenului, adaugă la acestea şi plata chiriei lunare. Pentru angajaţi va trebui să suporţi salariul lunar şi contribuţiile la bugetul de stat. Lucrările de întreţinere a unei parcări constau în desenarea periodică a liniilor de acces şi de delimitare a locurilor de parcare şi factura de energie electrică. Aceasta porneşte de la corpurile de iluminat şi poate continua cu barierele electrice, sistemele de supraveghere, cabina angajaţilor, automatele de plată. Trebuie să mai iei în calcul consumabilele (tichetele tipizate de parcare pe care le oferi clienţilor) şi contractul de service cu o firmă de gestionare şi întreţinere a caselor de marcat. Poţi opta şi pentru o poliţă de asigurare a spaţiului, cu plată trimestrială, semestrială sau anuală.

Cum poţi maximiza profitul

În general, în afacerile cu parcări profitul se obţine din taxele pe care oamenii le plătesc pentru a lăsa maşina la adăpost în timp ce îşi rezolvă problemele din oraş. În funcţie de locul în care este amenajat spaţiul, poţi atrage şi alt tip de clienţi. Spre exemplu, la intrarea în oraş poţi organiza un sistem de abonamente lunare pentru navetiştii care lucrează în mediul urban, dar locuiesc în zonele limitrofe. Un alt tip de parcare de lungă durată care se caută este în zona gărilor sau aeroporturilor, pentru clienţi care doresc să îşi ştie maşina în siguranţă în timpul călătoriei. În apropierea stadioanelor, teatrelor sau sălilor de cultură va fi întotdeauna nevoie de parcări pentru oamenii care vin din alte zone pentru astfel de evenimente.

Amenajarea unei parcări private este o idee de business profitabilă în majoritatea oraşelor din ţara noastră. Aglomeraţia urbană face ca locurile de parcare să fie insuficiente atât pentru rezidenţi, cât şi pentru clienţii care se află în tranzit. Costurile exacte depind de valoarea imobiliară a fiecărei zone şi de dimensiunea investiţiei. 

Domenii: Afaceri

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!