Cât de des trebuie curăţat (igienizat) aparatul de aer condiţionat? Recomandări

Publicat pe 17 Ianuarie 2019
Tu când ţi-ai curăţat ultima oară aparatul de aer condiţionat?

Majoritatea specialiştilor nu dau un termen anume pentru curăţarea / igienizarea aparatului de aer condiţionat deoarece sunt foarte mulţi factori de luat în calcul, cum ar fi: cât de mult este folosit aparatul, camera în care se află montat este orientată spre o stradă principală (unde va fi mai mult praf) etc. Cert este că minim o dată pe an trebuie să faceţi o igienizare a aparatului de aer condiţionat în cazul în care il folosiţi doar pentru răcirie şi minim de două ori pe an dacă aparatul va fi folosit şi pentru încălzire.  

Când trebuie facută o curăţare / igienizare a aparatului de aer condiţionat?

Luând în calcul faptul că majoritatea utilizatorilor folosesc aparatul de aer condiţionat în lunile mai-septembrie pentru răcirea camerelor şi fac o singură igienizare a aparatului pe an, atunci cel mai indicat ar fi ca aceasta să fie efectuată în lunile martie sau aprilie. În cazul în care aparatul va fi folosit şi pentru încălzire, este recomandat să se mai efectueze o igienizare în luna octombrie sau noiembrie. După efectuarea igienizării este recomandat ca la un interval de 2 - 4 săptămâni să se facă o curăţare simplă a filtrelor cu apă.

Ce se întamplă dacă aparatul de aer condiţionat nu este curăţat / igienizat periodic?

- vă poate cauza diverse afecţiuni oftalmologice, respiratorii sau chiar pulmonare,

- în timp, aparatul va emana diverse mirosuri neplăcute,

- va acumula diverse bacterii, microorganisme si agenţi patogeni,

- randamentul de funcţionare al aparatului va scadea în timp ce consumul de electricitate va creşte,

- aparatul va putea ajunge în stare de nefuncţionalitate datorită înfundării scurgerii condensului care va refula în camera prin unitatea interioară şi nu numai.

Este suficient dacă spăl eu filtrele cu apă?

Spălarea filtrelor cu apă ajută însă nu este suficientă. Igienizarea unui aparat de aer condiţionat nu înseamnă numai spălarea filtrelor, aceasta presupune şi igienizarea cu soluţii profesionale antibacteriene a vaporizatorului (radiatorul din spatele filtrelor), a turbinei (ventilatorul care suflă aerul în încăpere), etc.

Filtrele se schimbă sau se curăţă?

Majoritatea aparatelor de aer condiţionat au filtre din plastic care sunt lavabile şi nu necesită înlocuire, este suficientă igienizarea acestora. Anumite modele de aparate au şi unul sau două filtre suplimentare care pot fi înlocuite.

Dacă îmi cumpăr eu soluţii de curăţare pot face în regim propriu o igienizare adecvată?

Teoretic da, sunt mai mulţi paşi de efectuat însă la final costul pentru aceasta poate fi mai mare şi rezultatele mai slabe decât dacă apelaţi la o firmă specializată de unde aţi putea achiziţiona un serviciu de igienizare aer condiţionat .

Cât costă?

Un serviciu de igienizare aer condiţionat pleacă de la 129 lei pentru aparatele cu o capacitate între 7000 şi 12000 BTU.

Unde să apelez pentru o igienizare a aparatului de aer condiţionat?

Fie că ai nevoie de o curăţare / igienizare a aparatului de aer condiţionat sau de achiziţia şi montajul unuia nou, pe aerconditionatinstal.ro găseşti tot timpul anului cele mai bune oferte. Date contact: mobil 0733 58 22 58 sau e-mail office@aerconditionatinstal.ro


S.C. 3C Tehnic Service Plus Air S.R.L.

www.aerconditionatinstal.ro este un magazin online care ofera solutii multiple de climatizare atat pentru spatiile rezidentiale cat si spatiilor comerciale cu nevoi complexe de climatizare si...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →