Cazul Rostok: Ratiu & Ratiu scuteste Statul roman de plata a 13 milioane de euro

Publicat pe 6 Iulie 2016
Dupa un şir de procese care a durat 10 ani, Societatea de avocați Ratiu & Ratiu reușește scutirea Regiei Autonome Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi de la plata unei sume de peste 13 milioane de euro datorate Rostok Wreck Removal Consortium (RWRC) în temeiul unei hotărâri arbitrale internaționale.

Pe 2 septembrie 1991, nava tip Cargo Rostok, sub pavilion ucrainean, a eşuat pe canalul Sulina, antrenând pierderi de zeci de milioane de dolari pentru statul român urmare a blocării navigaţiei. O ipoteză bine susţinută arată că nava, aflată la sfârşitul perioadei de exploatare, a fost scufundată deliberat de ucraineni pentru a bloca traficul naval şi a forţa începerea lucrărilor de amenajare a canalului Bâstroe. Până în anul 1995 au avut loc mai multe tentative de extragere a epavei, toate eşuate. În urma unei licitații internaționale, în anul 2004 Regia angajează RWRC, Consorțiu Olanda-SUA-România specializat pe astfel de lucrări, pentru îndepărtarea epavei din canalul Sulina pentru un preț fix de 5 milioane de euro (la care s-ar fi putut adăuga 1 milion de euro pentru situații neprevăzute), plătibil doar în situația aducerii la suprafață și depozitării cu succes pe mal.

Epava a fost scoasă la suprafață cu depășirea termenului contractual la începutul anului 2006, când RWRC a încasat prețul de 5 milioane de euro, de care însă nu a fost mulțumit, considerând că este îndreptățit la plata unei sume mult mai mari.

Deși potrivit contractului ar fi trebui să se adreseze arbitrajului organizat de Camera de Comerț și Industrie a României, RWRC a chemat AFDJ in fața unui tribunal arbitral organizat la Zurich sub egida Camerei Internaționale de Comerț şi a solicitat despăgubiri suplimentare de 12,5 milioane euro plus dobânzi. În pofida obiecțiunilor ridicare de AFDJ, arbitrajul de la Zurich s-a declarat competent în cauză.  În urma unei proceduri ce a durat 6 ani, prin Hotărâre pronunțată la Zurich în anul 2012, tribunalul arbitral a admis în parte pretențiile RWRC și a obligat Regia la plata unei sume de 8,5 milioane euro la care se adaugă dobânzi aferente, totalul de plată ajungând la nivelul anului 2016 la peste 13 milioane de euro.

Timp de trei ani, RWRC cu susținerea diplomației olandeze a făcut demersuri insistente pe lângă autoritățile centrale române, până la nivel de ministru și chiar Prim-ministru, pentru plata sumelor datorate în temeiul hotărârii arbitrale de la Zurich, fără ca această hotărâre să treacă prin filtrul de legalitate a recunoașterii potrivit legii române. Un înalt oficial olandez a afirmat neoficial că niciodată un olandez nu se va adresa unei „obscure” instanțe române pentru a-și cere drepturile recunoscute printr-o hotărâre arbitrală internațională.

Şi totuși, în lipsa unei rezolvări politice a problemei plății, în vara anului 2015 RWRC a inițiat procesul de recunoaștere și încuviințare a executării silite în România, în fața Tribunalului Galați, a Hotărârii arbitrală pronunțate la Zurich. După o examinare mai mult decât sumară a acestui caz, Tribunalul Galați a recunoscut în primă instanță Hotărârea arbitrală şi a încuviințat executarea silită. Examinând apelul promovat de AFDJ împotriva sentinței Tribunalului Galați, Curtea de Apel Constanţa (instanţă la care cauza a ajuns prin strămutare) a decis cu titlu definitiv că Hotărârea de la Zurich de obligare a AFDJ la plată a fost dată cu încălcarea legii române, drept pentru care nu poate fi recunoscută şi nici nu poate produce efecte pe teritoriul României. Pe tot parcursul litigiului, AFDJ a fost reprezentată de o echipă de avocați aflată sub coordonarea d-lui Adrian Rațiu, partener coordonator al casei de avocați „Rațiu & Rațiu”.

Despre Ratiu & Ratiu:

Societatea de avocați Raţiu & Raţiu activează pe piața avocaturii de business din România din 2002 si asigură clienților din sectorul public și privat asistență juridică în proiecte majore de interes pentru domeniul public, începând cu momentul achiziției publice/contractării, continuând cu faza derulării contractului iar acolo unde este cazul în etapa reprezentării în litigii în faţa instanțelor judecătorești și arbitrale.

In cei 14 ani de activitate Societatea de avocați Ratiu & Ratiu a reprezentat diverse instituții publice sau agenți economici cu capital de stat sau privat în proiecte, litigii arbitrale internaționale și procese de mare miză cu finanțare europeană sau de la buget. Soluția obținută în cazul Rostok se adaugă unei liste de succese obținute în arbitraje internaționale prin care Statul român a fost exonerat de plata unor sume ce depășesc astăzi 150 de milioane de euro, din care sunt demne de menționat: litigiul cu antreprenorul spaniol Sedesa (Ezentis) derivat din lucrările de reabilitare a Centrului Istoric al Capitalei în care la sfârșitul anului 2014 Primăria Municipiului Bucureşti a fost scutită de plata unor sume de 34 de milioane euro, litigiul tranșat în anul 2015 majoritar în favoarea CNADNR în care Consorțiului italian Garboli – Tirrena Scavi i-au fost respinse pretenţii de 27 de milioane de euro derivate din lucrările de reabilitare a DN 6,  litigii aflate în faza de adjudecare derivate din lucrările de execuție a Lotului 3 de autostradă Orăștie-Sibiu în care în perioada 2014-2015 CNADNR a beneficiat de respingerea unor pretenții ridicate de constructorul italian Impregilio în valoare totală de 53 de milioane euro.

Ionela Rancu

PR Specialist pentru "Ratiu & Ratiu"

0755142235

Domenii: Afaceri

Divers Raio SRL

PR & Personal Branding

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!