Ce analize medicale e recomandat să faci în fiecare an?

Publicat pe 16 Octombrie 2020
Analizele medicale reprezintă un aspect esențial în monitorizarea stării de sănătate și se recomandă ca acestea să fie efectuate cu regularitate, pentru a identifica, într-un stadiu incipient, apariția unor eventuale boli sau chiar pentru a le putea preîntâmpina. Testele de rutină te ajută să obții o imagine de ansamblu asupra stării tale de sănătate și asupra modului în care organismul tău se schimbă de-a lungul timpului.

Iată ce ar trebui să știi despre analizele medicale periodice!

De ce am nevoie de analize medicale periodice?

Multe patologii fără semne și simptome pot conduce la complicații importante dacă nu sunt tratate la timp. Din acest motiv, este esențială efectuarea unui consult medical anual pentru evaluarea stării de sănătate. Consultul medical va consta în:

  • Adresarea unor întrebări cu privire la:

1. Istoricul medical familial și personal;

2. Obiceiurile alimentare;

3. Consumul de alcool și produse din tutun;

4. Nivelul de activitate fizică;

5. Medicamentele utilizate (tratamente cronice sau chiar tratamente ocazionale, de exemplu pastile pentru durerea de cap).

  • Examenul fizic (observație, palpare, auscultație);
  • Determinarea unor parametri (tensiune arterială, frecvență cardiacă, saturație a oxigenului, temperatură);
  • Efectuarea unor analize medicale.

Analizele medicale completează tabloul medical și oferă informații importante cu privire la funcționarea organelor interne.

Care sunt analizele uzuale indicate?

  • Hemoleucograma completă–verifică numărul și caracteristicile celulelor sângelui: leucocite, eritrocite și trombocite. Obținerea unor rezultate anormale ale hemoleucogramei poate indica patologii diverse (de exemplu, deficiențe nutriționale de vitamina B12, acid folic sau fier, tulburări la nivelul măduvei hematoformatoare, inflamație sau infecție, etc), motiv pentru care se impun teste suplimentare pentru o identificare corectă a cauzei.
  • Ionograma serică–verifică nivelul ionilor din sânge: sodiu, potasiu, magneziu, calciu, clorură. Nivelul acestora este important în evaluarea patologiilor cardiace și renale, dar, poate fi alterat și în caz de deshidratare sau în timpul tratamentului cu diuretice (medicamente care elimină apa din organism).
  • Ureea și creatinina serică–sunt indicatori ai funcției renale și trebuie determinați în vederea stabilirii dozelor de medicamente administrate pentru tratamentul altor patologii.
  • Glicemia–indică nivelul glucozei în sânge și este utilizată, în special, pentru diagnosticarea și monitorizarea diabetului zaharat.
  • Transaminazele hepatice și bilirubina serică–sunt indicatori ai funcției hepato-biliare.
  • Lipidele serice–verifică nivelul colesterolului total, al fracțiunilor de colesterol (HDL-colesterol, LDL-colesterol) și al trigliceridelor, iar determinarea lor este esențială pentru evaluarea riscului cardiovascular.
  • Indicii de coagulare–verifică abilitatea sângelui de a forma cheaguri pentru a opri o sângerare. Alterări ale acestora pot apărea în cadrul unor boli hepatice, deficite congenitale de coagulare sau în cazul administrării anumitor medicamente.

Ce trebuie să știi despre recoltarea analizelor?

  • Se recomandă sistarea aportului alimentar cu minimum 8h înainte de recoltare, pentru ca alimentele ingerate să nu influențeze valorile testelor (în special în cazul testelor biochimice – glicemie, lipide).
  • Recoltarea propriu-zisă, care se face de către o asistentă medicală și durează câteva minute, presupune introducerea unui ac într-o venă de la nivelul membrelor superioare și prelevarea câtorva mililitri de sânge.
  • În timpul recoltării, poți simți o durere ușoară sau un disconfort la momentul puncției.

În concluzie, se recomandă efectuarea cu regularitate a analizelor medicale de bază pentru a obține informații specifice referitoare la starea de sănătate a organismului.

Surse informative:

Tim, Jewell. All About Blood Tests. 24 July 2020, www.healthline.com/health/blood-tests.

Domenii: Farma/Medical

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!