Ce avantaje au jocurile de societate?

Publicat pe 2 Februarie 2021
Jocurile de societate există probabil de tot de atâta timp de când există și societatea umană. Vestigiile celei mai simple și mai plăcute forma de relaxare dăinuiesc de mai bine de 3.000 de ani. Ceea ce înseamnă ca omenirea nu a renunțat nici o clipă la jocuri de-a lungul timpului.

De la cele mai fragede vârste până la cele mai înaintate, jocurile sunt unele dintre cele mai răspândite și mai populare forme de recreere și întreținere mentală. Pe lângă plăcerea pură a jocului, studii psihologice ample au demonstrat clar beneficiile jocurilor de societate. Acestea și multe alte beneficii pe care le aduc jocurile de societate pentru copii dar și pentru adulți sunt prezentate mai jos.

  • Antrenează mintea și o dezvoltă

Jocurile de societate antrenează zone ale creierului care se ocupă cu gândirea critică, responsabilă cu analiza de ansamblu a situației dar și cu gândirea laterală, responsabilă cu descoperirea soluțiilor creative. Îmbunătățește memoria, capacitatea de analiză și previziune, accelerează capacitatea decizională și de rezolvare a problemelor. 

  • Managementul victoriilor și al pierderilor

Una dintre cele mai bune și mai la indemana mijloace de a învăța să câștigi dar și să pierzi este practicarea jocurilor de societate. Copilul învață cum să se bucure de o victorie, dar învață și cum să gestioneze profitabil și elegant o pierdere. În astfel de situații se poate învăța noțiunea de fair-play. 

  • Îmbunătățesc coeziunea în familie

O seară de jocuri aduce echilibru, relaxare și bună dispoziție în familie. Acestea aduc familia laolaltă, pentru un scop concret, tangibil. Îmbunătățești starea de spirit și întărește legăturile dintre membrii familiei, competitivitatea, colaborarea dar și comunicarea și negocierea. Unii psihologi recomandă jocurile de societate ca modalitate de management al conflictului în familie. 

  • Ameliorează stresul, anxietatea și depresia

Studii de specialitate au demonstrat că există beneficii clare la nivel psihic și medical. Practicarea jocurilor de societate scade tensiunea arterială, asociată frecvent cu boli cardiace și coronariene. În timpul jocului crește producția de endorfine, hormonii responsabili cu starea de bine. Ceea ce duce la o reducere a stării de stres, anxietate sau depresie. Persoanele care suferă de aceste probleme se simt mai ușor integrate și pot dezvolta mai ușor relații interumane. 

  • Sporesc abilitățile sociale

Jocurile implică interacțiune socială. Copii învață reguli sociale importante din acțiuni simple precum a-și aștepta rândul, evaluarea cu răbdare a fiecărei etape a jocului, a împărți lucruri cu ceilalți jucători, colaborarea, spiritul de echipă sau gestiunea propriilor emoții în situații delicate. 

  • Dezvoltă concentrarea și gândirea strategică

E un fapt deja cunoscut că jocurile de societate îmbunătățesc concentrarea și gândirea strategică. Stabilirea scopului, construcția unei strategii, urmărirea acesteia pas cu pas, răbdarea investită cu scopul de a câștiga sunt abilități care se dobândesc jucând jocuri de societate. 

  • Îmbunătățesc coordonarea ochi-mână și skillurile cognitive 

Diversitatea jocurilor de societate aduce nenumărate beneficii neurologice și cognitive. Anumite tipuri de jocuri de societate îmbunătățesc motricitatea, coordonarea mână-ochi și echilibrul. Tabla și piesele de joc ale altor jocuri sunt structurate de natură să ajute copii la fixarea unor noțiuni de bază precum recunoașterea cifrelor, literelor sau a altor forme geometrice. 

Jocurile de societate sunt o idee excelentă de a petrece timp de calitate în familie, atunci cand vreți să luați o pauză de la tehnologie. Atunci când alegeți jocul, țineți seama de vârsta tuturor participanților, astfel toată lumea se va bucura de joc și va avea șanse egale la victorie. 

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!