Ce cosmetice poți folosi pentru ten acneic și ce nu?

Publicat pe 30 Iulie 2020
Acneea nu mai este de multă vreme asociată cu adolescența. Coșurile și punctele negre dau de cap femeilor și la maturitate, mai ales dacă acestea au tenul gras. Iată ce produse cosmetice este indicat să folosești dacă ai ten acneic, dar și ce produse să eviți, întrucât favorizează apariția coșurilor.

Pentru a înțelege de ce unele produse ți se potrivesc, iar altele îți pot agrava problemele cu acneea, este necesar să știi cum apar coșurile. Acestea se formează în urma blocării porilor din cauza celulelor moarte acumulate la nivelul pielii. Sebumul nu mai poate fi astfel eliminat și rămâne prins în pori, determinând apariția punctelor albe sau negre. Fiind un mediu propice, aici se pot dezvolta și multiplica bacterii, care, la rândul lor, declanșează inflamația. Și așa apar inesteticele coșuri.

Prin adoptarea unei rutine de îngrijire corecte, poți preveni apariția coșurilor, menținând mereu pielea curată și exfoliată. Există, însă, unele produse care îți pot agrava problema coșurilor, așa că este bine să le eviți.

Cosmetice recomandate pentru tenul acneic

Gel de curățare dermatocosmetic

Asociată cu excesul de sebum, acneea ar trebui, în primul rând, să fie combătută prin spălarea feței de două ori pe zi cu un gel de curățare dermatocosmetic. În acest fel, tenul este în permanență curat, iar riscul de blocare a porilor, scăzut.

Scrub cu acid salicilic

Acidul salicilic, fie sub formă de serum, fie sub formă de unguent ori gel de curățare, este recomandat de medicii dermatologi pentru tratarea acneei. Substanța are efect exfoliant asupra pielii și pătrunde în porii blocați, pe care îi curăță de sebum. Așadar, scrubul cu acid salicilic tratează acneea și, totodată, previne formarea unor noi coșuri.

Unguent cu peroxid de benzoil

Persoanele care suferă de o formă mai agresivă de acnee pot încerca unguentul cu peroxid de benzoil, renumit pentru că ucide bacteriile care favorizează apariția coșurilor, în timp ce curăță, în profunzime, pielea. Un asemenea unguent trebuie utilizat o singură dată pe zi, întrucât este destul de agresiv cu pielea.

Dacă folosirea produselor dermatocosmetice nu are efect, apelează la ajutorul unui medic dermatolog pentru că acneea ta poate avea cauze ce necesită un alt tip de tratament.

Produse pe care să le eviți dacă ai ten acneic

Cosmetice pe bază de ulei de cocos

Orice produs cosmetic care conține ulei, fie el de cocos, argan ori jojoba, ar trebui evitat dacă ai ten predispus la acnee. Asta pentru că uleiurile naturale, în ciuda beneficiilor pe care le au pentru piele, au efect comedogenic – adică pot bloca porii. Dacă ai tenul acneic, folosește doar produse cosmetice non-comedogenice.

Produse cosmetice pe bază de alcool

Produsele cosmetice de tip loțiune tonică sunt, de obicei, pe bază de alcool, așa că ar trebui evitate dacă ai tenul predispus la acnee. Alcoolul poate usca excesiv pielea, determinând, astfel, glandele sebacee să producă și mai mult sebum, care favorizează apariția coșurilor și a punctelor negre.

Creme hidratante cu lanolină

Lanolina este, de asemenea, comedogenică, așa că nu este indicată persoanelor cu acnee. Mai mult decât atât, poate declanșa și dermatita de contact. Cel mai bine este să o eviți, dacă ai ten gras sau acneic.

Produse cosmetice parfumate

Ingredientele parfumate din cremele de față și alte produse cosmetice pot declanșa acnee, alergii sau pot cauza sensibilitate a pielii. Dacă ai deja un ten cu probleme, folosește produse cosmetice fără parfum, ca să-ți protejezi pielea.

Pentru a afla mai multe despre cauzele și tratamentul acneei, citește 10 întrebări și răspunsuri despre acnee.

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →