Ce este și cum să alegi capacitatea HDD a unui laptop 6 reguli

Publicat pe 8 Martie 2023
Hard disk-ul este unitatea de stocare a laptopului tău, componenta care îți păstrează toate documentele, jocurile, fotografiile, filmele și orice alte produse digitale. Chiar dacă tehnologia HDD este una tradițională, fiind depășită de viteza SSD-urilor, nu trebuie uitat avantajul financiar major pe care îl oferă.

Hard disk-ul este unitatea de stocare a laptopului tău, componenta care îți păstrează toate documentele, jocurile, fotografiile, filmele și orice alte produse digitale. Chiar dacă tehnologia HDD este una tradițională, fiind depășită de viteza SSD-urilor, nu trebuie uitat avantajul financiar major pe care îl oferă.

Este foarte important să știi să alegi laptopul în funcție de caracteristicile hard disk-ului, astfel încât activitatea ta să nu aibă de suferit. Principalele criterii pe care trebuie să le ai în vedere sunt capacitatea de stocare și viteza de rotație, dar nu trebuie să omiți nici celelalte specificații.

Capacitatea de stocare

Trebuie să știi, că, exceptând câteva situații, HDD-urile pentru laptopuri au mai puțin spațiu de stocare decât PC-urile. Această limitare se datorează, evident, dimensiunilor reduse ale laptopurilor, necesare unei portabilității facile. Un laptop care funcționează pe Windows va ocupa între 10 și 15% din spațiul de stocare doar cu sistemul de operare. Practic, dacă ai un HDD de 100GB, sistemul de operare va avea nevoie de aproximativ 10 - 15 GB pentru a funcționa, în caz contrar vor fi afectate performanțele laptopului. Ține cont de acest lucru, atunci când vei alege următorul HDD. Hard disk-urile pot varia de la o capacitate de stocare de 160 GB la mai mult de 2T. Pentru un laptop, o capacitate medie este de 750 GB, iar dacă știi că vei avea nevoie să stochezi documente, jocuri sau aplicații cu dimensiuni mari, poți opta pentru un HDD de 1T.

Interfața

Majoritatea HDD-urilor de ultimă generație au o interfață SATA, în timp ce variantele mai vechi au o interfață PATA. Dacă ai deja un laptop pe care vrei să-l upgradezi cu un HDD mai nou și mai puternic, nu uita să verifici interfața pe care o are HDD-ul actual. De cele mai multe ori, versiunile sunt retrocompatible. Asta înseamnă că un hard disk SATA 6 GB/s este compatibil cu versiunile anterioare (1,5 sau 3 GB/s), în timp ce reciproca nu este valabilă.

Viteza de rotație

HDD-ul funcționează cu ajutorul unui motor, de care depinde întreaga performanță a sistemului. Indiferent de capacitatea de stocare a hard disk-ului, atunci când motorul se rotește mai repede, citirea datelor va fi mai rapidă. Această caracteristică a HDD-urilor se măsoară în rotații / minut (RPM) și poate fi cuprinsă între 5400 și 7200. Dacă vrei să instalezi și să rulezi jocuri de ultimă generație, poți alege din oferta de laptopuri Lenovo, care îți vor asigura cele mai bune performanțe.

Cache

Memoria cache are rolul de a crește performanța laptopului, putând varia de la 2MB (modele de nivel basic) până la 8MB (modele de laptopuri standard). Un laptop de top va avea inclusă o memorie cache de 16 GB, însă această valoare poate fi prea mare pentru o utilizare obișnuită.

Consumul de energie și nivelul de zgomot

Aceste două caracteristici sunt foarte importante, având implicații pe care nu trebuie să le desconsideri. Un consum mai mare de energie vine la pachet cu o degajare mai mare de căldură. Aceasta va solicita, la rândul ei, ventilatorul, ceea ce înseamnă un nivel mai mare al zgomotului. Poți găsi specificațiile legate de consumul de energie și nivelul de zgomot în fișa tehnică a laptopului.

Garanția oferită de producător

Majoritatea producătorilor de HDD oferă o garanție de 1, 3 sau 5 ani. Dacă acest lucru afectează costul total al hard diskului, trebuie să știi că durata de viață a acestei componente este, în medie de 5 ani, când trebuie înlocuită cu un model mai nou.

Ține cont de recomandările de mai sus, iar alegerea HDD-ului potrivit pentru laptopul tău nu va mai fi o misiune atât de complicată!

Domenii: IT

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!