Ce este senologia și când se recomandă un consult senologic?

Publicat pe 17 Septembrie 2021
Senologia este o disciplină medicală care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor apărute la nivelul sânilor. Cele mai frecvente afecțiuni cu care specialiștii senologi se întâlnesc includ cancerul mamar, chisturile, durerile de sân, mastalgia, abcesul și mastita.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în anul 2020, au fost diagnosticate 2.3 milioane de femei care sufereau de cancer mamar, la nivel global [1]. Din cauza prevalenței acestei afecțiuni, orice durere prezentă la nivelul sânilor poate cauza teamă și îngrijorare, motiv pentru care medicii senologi sunt specializați în identificarea rapidă și precisă a cauzei, folosind tehnici și echipamente de ultimă generație. Astfel de investigații sunt disponibile și în România și pot fi realizate în centre de senologie cum ar fi centrul de excelenta de la Donna Medical Center.

Ca să fii cât mai bine informată cu privire la sănătatea ta, din articolul de mai jos afli când e cazul de un consult senologic.

3 semne și simptome

În mod normal, toate reprezentantele sexului frumos ar trebui să apeleze periodic la serviciile medicilor senologi, chiar și în lipsa simptomelor, pentru a putea monitoriza sănătatea sânilor și pentru a putea evidenția, din timp, prezența potențialelor afecțiuni. Cu toate acestea, dacă examinările periodice nu se pot realiza din diferite motive, prezența următoarelor semne și simptome ar trebui să determine persoana în cauză sa efectueze o programare cât mai curând posibil.

Mastalgie sau durere de sân

Mastalgia este termenul medical folosit pentru a descrie durerea de sân, aceasta putând fi cauzată de numeroși factori cum ar fi ciclul menstrual, leziuni, infecții, chisturi etc. Deoarece, această durere poate fi atât de intensă încât să afecteze calitatea vieții, diagnosticarea precisă a cauzei și administrarea tratamentului corespunzător sunt esențiale. Mai mult decât atât, dacă durerea este cauzată de un dezechilibru hormonal care nu este tratat corespunzător, această cauză de durere poate crește riscul de dezvoltare a tumorilor maligne sau benigne.

Din acest motiv, orice durere prezentă la nivelul sânului, mai ales, dacă este persistentă sau acompaniată de alte simptome ar trebui analizată cât mai curând posibil.

Noduli mamari

Chiar dacă prezența nodulilor este asociată, de cele mai multe ori, cu tumorile maligne și cancerul mamar, aceștia pot indica și alte afecțiuni. Printre acestea, mastopatia, o schimbare benignă a țesutului glandular mamar, caracterizată prin durere, noduli și secreții mamelonare.

Mastopatia apare din cauza dezechilibrului hormonal prezent în organism. Acesta produce prea mult estrogen și prea puțin progesteron, fapt ce are drept rezultat stimularea glandelor mamare și apariția reacțiilor inflamatoare. Prezența nodulilor trebuie inspectată de fiecare dată pentru a determina cauza exactă și pentru a oferi tratamentul corespunzător.

Eritem sau pete roșii/înroșirea pielii

Înroșirea pielii de la nivelul sânului împreună cu alte simptome–cum ar fi durere, febră sau frisoane–pot indica prezența mastitei, o afecțiune inflamatorie a sânului care poate fi cauzată de o infecție. Chiar dacă această afecțiune poate fi întâlnită chiar și la bărbați, mastita apare, de cele mai multe ori, la femeile care alăptează. Printre motive se numără blocarea canalului galactofor sau pătrunderea bacteriilor în sân.

Mastita netratată poate duce la o acumulare de puroi sau abces, situație care necesită, de cele mai multe ori, un drenaj chirurgical.

Concluzia vine de la sine: Mergi la un consult senologic dacă ai oricare dintre aceste simptome sau dacă există alte modificări ieșite din comun. Medicul senolog va confirma sau infirma prezența cancerului mamar sau îți va face recomandări necesare pentru a trata cât mai rapid celelalte afecțiuni existente. Nu uita! Multe dintre ele pot cauza complicații severe dacă sunt lăsate netratate.

Pentru a diferenția nodulii benigni de cei maligni, medicii specialiști pot folosi tehnici imagistice (ecografie mamara, mamografie, sau rezonanță magnetică) sau pot apela la prelevarea unei probe de țesut sub anestezie locală, procedură cunoscută sub numele de biopsie.

Referințe:

“Breast Cancer.” World Health Organization, World Health Organization, 26 Mar. 2021, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/breast-cancer.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!