Ce este silimarina și cum te poate ajuta: Tot ce trebuie să știi

Publicat pe 12 Noiembrie 2021
Din cele mai vechi timpuri, oamenii s-au bazat pe remediile naturale pentru a trata diverse afecțiuni. Cu mult timp înainte de apariția medicinei moderne, plantele, ierburile sau condimentele erau singurele opțiuni pentru susținerea sănătății. În prezent, multe dintre aceste remedii tradiționale au primit acceptul medicinei moderne, datorită studiilor care au probat într-un mod științific efectele benefice pe care le au în organism.

Silimarina este inclusă în categoria suplimente alimentare naturale fiind utilizată în mod tradițional pentru probleme legate de funcționarea ficatului și vezicii biliare, fiind recomandată în afecțiuni precum ciroza, icterul, hepatita sau tulburări ale vezicii biliare.

Silimarina este componenta activă a plantei Silybum marianum și reprezintă un complex de alte componente importante, cum ar fi silibina A, silibina B, izozilibina A, izozilibina B și, de asemenea, alți flavonolignanți, cum ar fi silicristina, neozilermina, silimerina și silidianina, care există în fructele și semințele sale mai mult decât celelalte părți.

Silimarina sau Silybum marianum este o plantă medicinală veche, care a fost utilizată de secole pentru a trata diverse boli, în special care au legătură cu ficatul. Cunoscută popular ca ” ciulinul de lapte” sau ”ciulinul sfânt”, silimarina a fost cultivată pentru prima dată în Europa și folosită ca tonic hepatic sau ca tratament pentru boli ale tractului gastro-intestinal superior, probleme digestive, tulburări menstruale sau varice.

Principalele efecte ale silimarinei sunt antifibrotice, imunomodulatoare, antiinflamatorii, precum și antioxidante. Studiile farmacologice au acceptat silimarina ca un produs pe bază de plante ce poate fi utilizat în condiții de siguranță, deoarece dozele fiziologice de silimarină nu sunt toxice atâta timp cât se respectă instrucțiunile de administrare.

Iată care sunt principalele beneficii ale silimarinei:

  • Susține sănătatea ficatului
  • Echilibrează glicemia
  • Calmează stomacul
  • Susține sănătatea creierului
  • Ajută la diminuarea problemelor legate de acnee
  • Ține colesterolul sub control
  • Crește producția de lapte matern
  • Ușurează simptomele astmului
  • Susține sistemul imunitar
  • Silimarina face parte dintr-o familie de substanțe chimice numite flavonoide, despre care se știe că oferă multe beneficii pentru organism. În principal, silimarina are rol antiinflamatori și proprietăți antioxidante care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi.

    Sunt în desfășurare studii care cercetează modul în care silimarina ajută la reducerea sau prevenirea daunelor cauzate de osteoporoză. Aceasta este o afecțiune care duce la pierderea densității osoase, iar în timp poate provoca complicații grave dacă nu este tratată corespunzător. Până acum, studiile de laborator au dovedit faptul că silimarina ajută la remineralizarea osoasă, iar asta ar putea indica faptul că poate fi utilă pentru a ajuta la evitarea efectelor negative ale osteoporozei.

    Silimarina este un supliment natural din acest motiv trebuie abordată ca o terapie complementară mai degrabă decât ca un remediu în sine. Administrarea de silimarină pentru tratarea afecțiunilor hepatice trebuie recomandată de un medic de specialitate, deoarece, chiar dacă nu interferează cu alte tratamente medicamentoase, atunci când se urmează sfatul medicului poate oferi rezultate îmbunătățite.

    Persoanele care suferă de diabet de tip 2 pot beneficia de efectele silimarinei, deoarece aceasta ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Este unul dintre beneficiile clare ale silimarinei, care se bucură de dovezi clinice care au demonstrat acest lucru. Suplimentar, cercetările arată faptul că silimarina poate ajuta la reducerea glicemiei. Pacienții care suferă de rezistență la insulină pot beneficia la rândul lor de efectele silimarinei. Studiile făcute pentru cercetarea efectelor silimarinei în cazul diabetului de tip 2 au evidențiat faptul că persoanele implicate au avut niveluri mai scăzute de colesterol după administrare.

    Administrarea de silimarină nu are efecte adverse cunoscute. Cu toate acestea, dacă suferiți de diverse afecțiuni, vorbiți cu medicul care vă monitorizează înainte de a lua silimarină. De asemenea, dacă suferiți de alergii, cel mai bine este să evitați administrarea de silimarină, pentru evitarea unor efecte neplăcute.

    Domenii: Lifestyle

    Digital Workforce SRL

    Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

    Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!