Ce este un grip și ce avantaje are folosirea lui

Publicat pe 10 August 2022
Realizarea fotografiilor de nivel profesional necesită utilizarea unor echipamente care să crească eficiența camerelor și obiectivelor foto, să faciliteze obținerea unor setări tehnice superioare și a unor efecte vizuale deosebite. În categoria accesoriilor pentru performanță în fotografiere se află și diverse modele de gripuri, pe care vi le prezentăm în continuare.

Ce reprezintă un grip

Gripul este accesoriul foto utilizat pentru creșterea autonomiei de funcționare a aparatului foto prin utilizarea simultană a doi acumulatori. Denumit și „battery grip”, acest dispozitiv contribuie la un control mai bun asupra camerei foto.

Gripurile sunt prevăzute cu butoane de comandă pentru fotografierea pe verticală, de exemplu în cazul fotografiilor de portret. Battery grip-urile dublează comenzile de declanșare și permit selectarea punctelor de focalizare.

Pot fi utilizate gripuri la fotografierea cu aparate profesionale și semi-profesionale sau cu telefoane tip smartphone. Gripurile sunt folosite cu succes și la filmări de interior sau filmări exterioare, ce durează ore în șir.

Ce avantaje aduce utilizarea unui grip

Principalul avantaj al utilizării gripurilor îl reprezintă autonomia superioară pe care o oferă în realizarea ședințelor foto prelungite. Folosirea celor doi acumulatori în același timp dublează perioada de operare a camerei, fără să fie necesare întreruperi pentru realimentare. Acest lucru crește eficiența activității în activitatea fotografilor.

Poziționarea acumulatorilor conferă o stabilitate mai bună, iar aparatul este mai ușor de folosit pentru fotografii elaborate, deoarece poziția mâinilor este mai comodă. Sunt diverse tipuri de camere foto ce ating o viteză superioară de fotografiere în rafală, atunci când sunt echipate cu gripuri.

Gripurile permit utilizarea lentilelor grele și sunt dotate cu baze de metal ce se pot fixa pe camera foto, ca să împiedice vibrațiile și să asigure realizarea unor cadre stabile.

Aceste avantaje sunt apreciate de fotografi, care acceptă să lucreze cu aparate mai voluminoase și cu o greutate mai mare, pentru că rezultatele sunt pe măsură: astfel ei beneficiază de autonomie, stabilitate, versatilitate.

Cum se alege un grip foto

Primul lucru ce trebuie verificat la alegerea unui grip este compatibilitatea cu aparatul foto, smartphone-ul sau camera video pe care urmează să fie montat. De exemplu, un grip DSLR nu este potrivit pentru o cameră mirrorless sau compactă.

Trebuie verificate seria, producătorul echipamentelor foto, caracteristicile tehnice și dimensiunile. Astfel se evită improvizațiile și montajele imperfecte, pentru că orice “joc” între grip și camera foto poate afecta grav funcționarea aparatului.

Cele mai bune gripuri sunt cele echipate cu buton de declanșare, filet pentru atașarea pe trepied, sistem de fixare și blocare, rotiță de ajustare, orificiu pentru atașarea unei curele de mână.

Telecomanda wireless face parte din dotările de gripuri premium, pentru fotografii de studio și filmări în aer liber. Datorită folosirii intensive, se recomandă gripurile din materiale rezistente la praf și la apă.

Gripurile fac parte din categoria accesoriilor foto necesare pentru orice fotograf, alături de echipamente precum filtre ND, filtre de polarizare, expodiscuri, carduri de memorie, HDD-uri externe, handstrapuri, trepiede, declanșatoare tip telecomandă, blițuri și kituri de curățare.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!