Ce informatii ofera certificarea energetica a imobilelor?

Publicat pe 9 Decembrie 2019
Companiile specializate si autorizate pentru auditul energetic va vor ajuta ca sa va imbunatatiti consumurile energetice ale casei dumneavoastra.

Companiile specializate si autorizate pentru auditul energetic va vor ajuta ca sa va imbunatatiti consumurile energetice ale casei dumneavoastra. Certificatul energetica ofera informatii asupra eficientei energetice a unui imobil, fie ca acesta este rezidential, fie ca este comercial. Astfel de acte pot fi alcatuite numai de catre auditori energetici atestati de MDRAP, dupa ce acestia vor inspecta cladirea ori imobilul pentru strangerea de date in vederea intocmirii certificatului.

Auditorul energetic va avea in vedere anumiti factori, cum ar fi: materialele folosite la constructie, ventilatia, incalzirea, aerul conditionat, eficienta iluminatului si modul cum acestea sunt controlate.

Prin urmare, respectiva cladire va fi apreciata pe o scala de note pornind de la prima (A) la ultima (G), nota A adresandu-se unei cladiri cu un nivel ridicat al eficiente energetice, in timp ce nota G ne previne ca avem de-a face cu un imobil avand cea mai joasa posibil eficienta energetica.

In afara acestei evaluari, auditorul este obligat ca sa intocmeasca si o lista cu indicatii pentru ameliorarea eficientei energetice a locului auditat. Astfel de certificate au o valabilitate de 10 ani. Dar inainte de a angaja un auditor pentru obtinerea acelui certificat energetic, proprietarul este necesar ca sa pregateasca anumite documente. Aceste acte necesare pentru obtinerea certificatului energetic sunt disponibile si online.

Ce aspecte influenteaza nota energetica a unei cladiri?

La calcularea notei energetice care se acorda unei cladiri se iau in considerare diverse aspecte, dintre care unele sunt particulare fiecarui imobil in parte. Cele mai uzuale sunt urmatoarele:

- anul finalizarii constructiei cladirii;

- modul in care a fost construita;

- eventualele surse de energie „curata” („verde”), acolo unde este situatia: panouri solare ori turbine eoliene;

- care este modul de incalzire al cladirii si modul in care se face controlul acesteia;

- ce tip de ferestre are si care este numarul acestora;

- volumul total al etajelor cladirii;

- nivelul sau de izolatie;

- cat de eficient este iluminatul fix;

- care sunt proprietatile termice ale cladirilor adiacente s.a.

Pe baza recomandarilor atasate raportului auditorului, proprietarul poate sa faca modificari si sa imbunatateasca valoarea evaluata. Importanta obtinerii unei note cat mai mari pe certificatul energetic o reprezinta faptul ca acest act este obligatoriu prin lege cand imobil sau un spatiu se vinde ori se inchiriaza, potentialul cumparator ori chirias avand posibilitatea luarii unei decizii in cunostinta de cauza, in functie de ratingul primit, ceea ce ofera o imagine referitoare la viitorul consum energetic si costurile pe care le presupune.

Domenii: Imobiliare

SC Seobyte SRL

Catalog web de promovare a service-urilor GSM din Romania

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!