Ce ingrediente conține un dezinfectant pentru mâini calitativ?

Publicat pe 7 Noiembrie 2020
Folosirea dezinfectanților de mâini a devenit o necesitate, în ultima perioadă, mai ales dacă nu avem acces la apă și săpun. Însă, nu toate produsele dezinfectante sunt eficiente, așa că, este important să știm cum alegem un dezinfectant de calitate și ce ingrediente ar trebui să conțină acesta, pentru a fi eficient în lupta împotriva bacteriilor și a virusurilor.

Spălatul pe mâini sau folosirea gelului dezinfectant?

Cea mai eficientă metodă de a ține la distanță bacteriile și virusurile este aceea de a ne spăla pe mâini cu apă și săpun, timp de 20 de secunde, de fiecare dată după ce am fost la toaletă, înainte de a mânca sau după ce am strănutat sau am tușit. Dacă nu avem acces la apă și săpun, reprezentanții Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor ne recomandă să folosim dezinfectanții pentru mâini care conțin cel puțin 60% alcool.

Ce ingrediente trebuie să conțină un gel dezinfectant de calitate

Conform OMS, dezinfectanții pentru mâini ar trebui să conțină între 50 și 70% alcool. Așa că, atunci când alegem un produs dezinfectant, trebuie să ne asigurăm că acesta conține cantitatea corespunzătoare de alcool, pentru a fi eficient în distrugerea bacteriilor și a virusurilor. Chiar dacă pe eticheta dezinfectanților de mâini este menționat termenul „alcool”, acest ingredient se referă, de fapt, la etanol, cunoscut și sub numele de alcool etilic sau la alcoolul izopropilic.

Ce este etanolul?

Etanolul este un compus organic, din clasa alcoolilor, fiind principalul alcool întâlnit în băuturile alcoolice. Acesta se obține prin fermentarea zaharurilor, prin intermediul drojdiilor, sau prin diferite procedee petrochimice. Etanolul este folosit, de obicei, ca solvent, ca sursa de combustibil, dar și ca materie primă, pentru diferite produse.

Ce este alcoolul izopropilic?

Alcoolul izopropilic este un compus chimic incolor, inflamabil, cu miros puternic. Acesta este utilizat, de obicei, ca tratament bactericid natural, ceea ce înseamnă că ucide bacteriile, însă, nu împiedică, neapărat, apariția acestora. Alcoolul izopropilic poate distruge și ciupercile și virusurile. Pentru a fi eficient, acesta trebuie să aibă o concentrație de cel puțin 50%. În caz contrar, soluția nu poate ucide bacteriile de pe suprafețe sau de pe piele.

De asemenea, pe lista de ingrediente folosite pentru dezinfectanți se află și alte substanțe: apa, peroxidul de hidrogen, cunoscut sub denumirea comună de apă oxigenată, dar și glicerina. Apa și glicerina au rolul de a dilua alcoolul și de a-l menține mai mult pe mâini, astfel încât să acționeze eficient. În plus, dacă un dezinfectant pentru mâini are o concentrație prea mare de alcool, el poate cauza iritații, alergii sau dermatite.

Ce ingrediente ar trebui evitate

Specialiștii de la US FDA au interzis comercializarea dezinfectanților care conțin metanol, substanță care poate deveni toxică, odată ce este absorbită în piele. Metanolul poate avea o serie de efecte adverse extrem de grave: alergii, iritații, dispnee sau scăderea acuităţii vizuale.

De asemenea, ar trebui să evităm dezinfectanții care conțin Triclosan, un catalizator prolific pentru bacteriile rezistente la antibiotice, ceea ce duce la apariţia bacteriilor de tipul MRSA. Triclosanul poate afecta celulele creierului, poate determina creşterea celulelor cancerului de sân şi poate provoca dezechilibre hormonale.

Un alt lucru important de reținut este faptul că dezinfectanții care au un parfum puternic pot fi periculoși pentru organismul uman. Componentele aromatice au în componență diferite substanțe toxice, precum ftlalații, care pot afecta sistemul endocrin. În plus, anumite componente aromatice pot provoca dermatite, alergii, tulburări ale sistemului digestiv sau insuficiență respiratorie.

În concluzie, un dezinfectant de cea mai bună calitate ar trebui să conțină alcool, apă, glicerină și peroxid de hidrogen, fără componente aromatice sau alte substanțe toxice, provocatoare de alergii sau iritații.

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!