Ce înseamnă "background check" și cum îți poate ajuta compania?

Publicat pe 12 Aprilie 2021
Background check-ul este un concept destul de nou pe piața din România, însă începe să câștige popularitate cu pași repezi. Acest proces implică verificarea, într-un mod etic și transparent, a experienței profesionale a candidaților pentru un post în companie.

Punctul de pornire al acestei verificări este reprezentat de CV sau de formularul de aplicare. Pe scurt, cu acordul scris al persoanei verificate, o firmă de investigații economico-financiare investighează aspecte legate de certificări, locuri de muncă anterioare, educație, apartenența la organizații profesionale, rețele de socializare și activitatea în media.

Cum îți poate ajuta background check-ul afacerea?

În prezent, recrutarea nu mai înseamnă simplă ocupare a unui post cu un specialist, ci găsirea celei mai potrivite persoane pentru companie. Așadar, verificarea atentă a informațiilor din CV este o necesitate. Background check-ul asigură o relație bazată pe încrederea reciprocă dintre companie și angajat, însă și între colegi, ce știu că pot avea bază în noii veniți. Mai mult, evitându-se costurile cu angajarea de oameni ce își trec în CV competențe fictive, recrutarea devine mult mai eficientă.

Trebuie să știi, totuși, că firma care realizează background check-ul nu îți va indica persoana pe care să o angajezi, ci îți va oferi toate detaliile de care ai nevoie pentru a ști cine a fost sincer încă de la început și care sunt aspectele din trecutul profesional al unor candidați ce necesită lămuriri suplimentare.

Un alt mod prin care background check-ul îți ajută compania este prin gestionarea riscurilor cu una dintre resursele esențiale a afacerii - angajații. Printre cele mai importante astfel de riscuri se numără prejudiciile de imagine, fraudă, utilizarea neadecvată a informațiilor clienților, precum și reaua-credință a angajaților.

Un candidat cu antecedente în gestionarea greșită a comunicării cu clienții, în special din cauza devierii de la strategia companiei sau a unui temperament inadecvat, este un risc ce poate fi evitat. Pe lângă asta, reputația unei afaceri este influențată semnificativ de reputația angajaților acesteia. Asta înseamnă că orice acțiune ce are consecințe grave asupra imaginii unei persoane din echipa se poate reflecta în reputația firmei.

Avantajele background check-ului sunt vizibile mai ales când este vorba de posturi cheie, ce presupun luare de decizii strategice, o mare putere de influență și acces la resurse financiare importante.

Cunoscând ce presupune procesul de background check și care sunt beneficiile sale, poți lua în considerare colaborarea cu o firmă specializată în realizarea acestor verificări. În acest fel, te asiguri că oamenii cu care lucrezi sunt onești, bine intenționați și au într-adevăr pregătirea și experiența prezentată în CV.

Domenii: Afaceri

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!