Ce înseamnă o brânză de calitate? Detaliile de care să ții cont

Publicat pe 8 Ianuarie 2021
Pe piață, există o mulțime de sortimente de brânzeturi apetisante, însă, nu toate sunt de calitate. Deși, unele dintre ele arată foarte bine, s-ar putea să nu fie realizate doar din lapte, fiind nocive pentru sănătatea noastră.

Așa că îți venim în ajutor cu o serie de sfaturi, astfel încât să știi să deosebești brânzeturile de calitate de cele contrafăcute.

Cum deosebești brânza de calitate de cea contrafăcută

În momentul în care cumperi brânză, trebuie să alegi cu atenție locul de unde o iei. Micii comercianți înșală, adesea, clienții, amestecând brânza obișnuită cu una obținută din grăsimi vegetale. Pentru a face diferența între o brânză care conține grăsimi vegetale și una obținută exclusiv din lapte, trebuie să ții cont de câteva aspecte. Iar primul indiciu care poate face diferența este prețul. Întotdeauna, brânza contrafăcută va fi mult mai ieftină decât una făcută doar din lapte.

Un alt lucru de care trebuie să ții cont este culoarea produsului. În general, brânza din grăsimi vegetale este mult mai albă decât una obținută numai din lapte. De asemenea, textura este diferită de la un tip de brânză la alta. De exemplu, cea obținută din grăsimi vegetale este mai compactă și mai moale, pe când cea din lapte este mai aerată.

În prezent, legea nu interzice adaosurile de lapte praf și de grăsimi vegetale în produsele lactate, însă, fabricantul este obligat să menționeze acest lucru pe etichetă.

Cum poți să testezi brânza de calitate

Există mai multe metode prin care poți testa brânza, pentru a face diferența între una naturală, de calitate, și una contrafăcută. În general, clorura de calciu întărește produsul. Așa că ar fi indicat să tai o bucată de brânză, să o congelezi și să o verifici a doua zi, după decongelare, dacă a devenit sfărâmicioasă. În acest caz, brânza este contrafăcută. 

O altă metodă este aceea de a pune brânza în apă fiartă. Dacă se topește mai mult de 40% la fierbere, înseamnă că este realizată din grăsimi vegetale.

De asemenea, atunci când este pusă la desărat, în cazul în care laptele nu a fost de calitate, brânza se va înmuia, iar dacă laptele a fost bun, brânza va rămâne fermă.

În plus, brânza adevărată nu va avea niciodată consistenţa untului, iar acesta este un alt truc la care trebuie să fim atenţi.

Verifică informațiile de pe etichetă

În cazul în care cumperi brânză de pe rafturile supermarketurilor, este important să verifici, de fiecare dată, eticheta produsului. Aceasta oferă foarte multe informații despre compoziția sortimentului de brânză, locul de proveniență, dar și despre calitatea laptelului. În general, în cazul brânzeturilor complexe, ambalajul cuprinde și recomandări – cum să fie consumate, care sunt alimentele care îi potențează gustul sau care sunt vinurile potrivite.

De asemenea, este important să acorzi atenție detaliilor legate de locul în care a fost maturată brânza, dar și de durata maturării. Producătorii serioși oferă informații despre sortimentul de brânză pe care îl fac, dar și detalii despre rețetă sau despre locul în care este produsă.

Conținutul de grăsime

Un alt criteriu important în selecția unui tip de brânză este conținutul de grăsimi. De exemplu, pe piață există brânzeturi slabe, care au sub 20% grăsime, cum ar fi ricotta sau cottage cheese, brânzeturi semigrase, cu până la 40% grăsime – telemea sau mozzarella, dar și brânzeturi grase, care au chiar și până la 60% grăsime – cum ar fi roquefort sau brânza de burduf, dar și brânzeturi foarte grase – care au peste 60% grăsime.

Un alt lucru important de reținut este faptul că grăsimile din brânzeturi nu îngrașă. Iar un bun exemplu sunt Franța, Italia, Grecia și Danemarca – țări în care se consumă chiar și de patru ori mai multe brânzeturi decât în România, iar numărul persoanelor supraponderale este mai mic.

În concluzie, o brânză de calitate, cu textură complexă, nu este deloc ieftină, deoarece, pentru un kilogram de brânză se folosesc 7-10 litri de lapte, care costă în jur de 2.5 lei/kg. Atunci când mergi în piață, încearcă să ții cont de sfaturile pe care ți le-am oferit, astfel încât să alegi brânzeturi de calitate, realizate doar din lapte. Iar, dacă obișnuiești să cumperi brânzeturi de la supermarket, nu uita să verifici toate informațiile de pe etichetă.

Domenii: Educatie

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!