Ce se intampla daca umbli cu masina fara ulei de motor?

Publicat pe 17 Octombrie 2018
De la autovehicule cu motor pe abur, la motor pe ardere interna si apoi electric, masinile au cunoscut de-a lungul anilor schimbari semnificative din punct de vedere estetic si ca performanta.

Utilitatea si popularitatea lor a crescut odata cu cresterea numarului de masini fabricate, lucru strans legat de echilibrul politic care a urmat dupa razboaie. In momentul de fata numarul de masini e intr-o continua crestere pentru ca nevoia de performanta, de mai bine, e deja o cerinta obligatorie a lumii moderne in care traim. 

Automobilul, la ora actuala, este unul din cele mai utilizate mijloace de transport; ne ofera independenta, ne usureaza vietile. Deplasarea la locul de munca, la scoala, la magazin se realizeaza usor si rapid iar spatiul incapator pe care il ofera o masina pentru depozitare, ne permite si transportarea fara intarziere si fara batai de cap a anumitor obiecte.

Importanta acestui mijloc de transport in viata omului modern se poate observa cu usurinta dar pe langa multitudinea de beneficii oferite de un autovehicul trebuie sa intelegem ca si noi suntem datori sa oferim anumite servicii automobilului, mai exact sa avem grija de acesta conform manualului de instructiuni, altfel intr-o buna zi ne va lasa la greu.

 Cu totii stim ca inainte de a porni la drum cu automobilul personal trebuie verificam urmatoarele aspecte: dupa caz, nivelul carburantului, sau daca a fost realizata incarcarea electrica, starea cauciucurilor, nivelul antigelului si nivelul uleiului. Totusi, in ciuda faptului caci cunoastem aceste reguli simple si suntem constant informati pe diverse cai, nu respectam toti pasii. Uleiul de motor inca “da batai de cap” posesorilor de automobile, acestia uitand sau ignorand necesitatea verificarii si schimbarii uleiului de motor si astfel fara sa isi doreasca vor contribui la deteriorarea, si in final defectarea motorului masinii.

 Poate motivul pentru care conducatorul auto ignora acest aspect, este ca nu crede ca un lucru atat de “banal” ar putea avea consecinte atat de grave si asta pentru ca pur si simplu nu intelege rolul, pe care il joaca in procesul de punere al automobilului in functiune.

 "Una din cele mai importante functii indeplinite de uleiul de motor, de lubrifiere, ajuta la diminuarea frecarii dintre piesele de metal, stopand uzarea acestora. Fara ulei de motor acestea s-ar deforma, sau chiar topii, ca urmare a frictiunii constante." - Spun reprezentati ai VadAuto Service auto Cluj.

Mai mult, ia parte la 40% din procesul de racire al motorului, restul de 60% realizandu-se cu ajutorul lichidului de racire si al aerului; curatare, deoarece impiedica murdaria si condensul sa ajunga la motor, pastrand astfel performanta intacta; pune in functiune anumite sisteme de reglare, gen tachetii hidraulici din sistemul de distributie si nu in ultimul rand acopera suprafetele cilindrilor cu o pielita de 2-3 microni, acest lucru ajutand la mentinerea puterii motorului.

In momentul in care circuli fara ulei la motor, vei incepe sa auzi sunete ciudate, care provin cel mai probabil de la tacheti, cubultori, axa cu came sau si mai rau pot fi segmentii care sunt pe cale sa se blocheze, ducand automat la calarea motorului.

Importanta acestui lichid este lesne de inteles pentru sanatatea automobilului, iar timpul si cheltuiala la care ne-am supune sa pastram functionalitatea optima a motorului sunt net inferioare cheltuielilor la care am fi supusi ulterior; motorul unei masinii are un pret destul de piperat.

Este indicat a se verifica nivelul uleiului de motor macar o data pe luna, a se inlocui garnitura de chiuloasa in caz de uzura, pentru a impiedica pierderea de ulei, iar in cazul in care constatati lipsa sau un nivel sub minim, sa completati cu ulei de acelasi timp si sa va adresati ulterior unui mecanic .

Uleiul de motor este esential pentru viata motorului; acorda o atentie sporita, verifica, inlocuieste cand este deja ars, foloseste doar uleiul potrivit motorului tau si de o calitate superioara, nu conduce masina in momentul in care cunosti sau se aprinde atentionarea in bord care te informeaza asupra lipsei nivelului minim cerut.

Ingrijeste-ti masina, daca vrei si ea sa ingrijeasca de tine!

Domenii: Auto

CRIS DIGITAL BRANDING SRL

Brandion este o agentie de branding, marketing si design. In gama de servicii oferite de Brandion se numara: Digital marketing (SEO, SEM, PPC, Influencer Marketing),  Branding de produs...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →