Ce sunt și cum funcționează intervențiile chirurgicale minim invazive?

Publicat pe 7 Octombrie 2020
Intervențiile chirurgicale rămân, uneori, singura soluție terapeutică pentru vindecarea anumitor afecțiuni. Intervențiile chirurgicale clasice sunt proceduri complexe care produc traume asupra țesuturilor, provoacă cicatrici și presupun o recuperare dificilă.

Din acest motiv, cei mai mulți pacienți se tem de operație sau de „bisturiu”. Din fericire, multe intervenții de chirurgie generală pot fi înlocuite cu variantele minim-invazive, mai puțin riscante și agresive pentru organism. Acestea presupun incizii mici și utilizarea unor instrumente moderne, cu ajutorul cărora se accesează țesuturile țintă. Totuși, tipul procedurii este ales împreună cu medicul, fiindcă unele persoane nu pot fi tratate decât prin metoda chirurgicală tradițională. Află ce sunt intervențiile chirurgicale minim-invazive și cum funcționează.

Ce este chirurgia minim-invazivă?

Chirurgia minim-invazivă presupune realizarea unor incizii (tăieturi) de mici dimensiuni, care nu provoacă cicatrici vizibile. Acestea utilizează instrumente speciale, cum ar fi tuburi subțiri, prevăzute cu video-camere. Astfel, medicul poate trata afecțiunea fără o deschidere chirurgicală propriu-zisă. Chirurgia minim-invazivă se împarte în:

  • robotică
  • non-robotică (laparoscopie, chirurgia endoscopică, chirurgia endovasculară)

Intervențiile chirurgicale minim-invazive prezintă anumite avantaje pentru pacient, de aceea sunt superioare celor clasice: se efectuează mai rapid iar țesuturile bolnave sunt accesate cu precizie. Întrucât inciziile efectuate sunt foarte mici, procedurile prezintă riscuri minime și nu lasă cicatrici evidente. Tot datorită inciziilor de mici dimensiuni, recuperarea post-intervenție este rapidă și ușoară, iar pacienții se pot întoarce, în scurt timp, la activitățile de rutină. De asemenea, durerile post-intervenție și riscul de complicații infecțioase sunt semnificativ mai mici. 

Chirurgia robotică

Chirurgia robotică utilizează o tehnologie de ultimă generație, computerizată. Procedurile efectuate astfel nu sunt efectuate, în mod direct, de medic. În fapt, acesta controlează robotul printr-o consolă, coordonând cele 4 brațe ale acestuia. Chirurgia robotică imită mișcările efectuate de medic în cursul unei intervenții chirurgicale, însă presupune o precizie mai mare. Procedura este ghidată printr-o tehnologie 3D și o cameră cu o rezoluție mare și o calitate înaltă. 

Procedura are loc doar cu anestezie generală. La început, medicul face incizii de mici dimensiuni, apoi, inserează instrumentele chirurgicale atașate de brațele robotului. Printr-o altă incizie, acesta introduce un endoscop (tub subțire), prevăzut cu o cameră video și o sursă de lumină. Procedura este efectuată sub ghidajul video, în timp ce medicul controlează brațele robotului. Ulterior, instrumentele chirurgicale sunt extrase din corp, iar inciziile sunt închise. Chirurgia robotică este folosită pentru îndepărtarea tumorilor și altor formațiuni de la nivelul organelor din zona abdomenului și pelvisului, dar și de la nivelul plămânilor. Ea mai poate fi utilizată și pentru tratarea pietrelor la rinichi, a unor afecțiuni structurale ale inimii, dar și pentru rezecția unor organe. 

Chirurgia non-robotică

Intervențiile chirurgicale non-robotice se efectuează direct de către medicul chirurg, cu ajutorul unor instrumente speciale. Această metodă presupune utilizarea unor tuburi subțiri, prevăzute cu sisteme video. Spre exemplu, laparoscopul este un tub dotat cu o cameră video, o sursă de lumină și un sistem de lentile. Cu ajutorul acestuia, medicul poate vizualiza țesuturile asupra cărora intervine. Laparoscopia se face sub anestezie generală, prin efectuarea unor incizii mici, de 1 cm. Medicul introduce într-una dintre incizii laparoscopul, și, în celelalte, instrumentele chirurgicale. Apoi, face intervenția chirurgicală manual, ghidat de imaginile afișate pe ecran. În timpul laparoscopiei, medicul poate introduce gaz în abdomen, ca să umfle zona, astfel încât să obțină o imagine video mai bună. La final, instrumentele sunt extrase, iar inciziile sunt închise. În general, prin intervenții chirurgicale non-robotice se tratează aceleași afecțiuni precum chirurgia robotică. 

Un alt tip de chirurgie minim-invazivă este chirurgia endovasculară. Aceasta utilizează tuburi subțiri care sunt introduse în vasele de sânge. Metoda este utilizată pentru tratarea venelor varicoase și alte boli vasculare. 

Alte proceduri, cum ar fi cele de neurochirurgie minim-invazivă, care tratează afecțiuni ale coloanei vertebrale și creierului, presupun utilizarea unui microscop operator și unor instrumente microchirurgicale. Aceste proceduri sunt ghidate cu o tehnologie specială- (neuronavigația)- care ajută la identificarea celui mai avantajos traseu chirurgical. 

În concluzie, intervențiile chirurgicale minim-invazive sunt mai avantajoase pentru pacient față de „operațiile“ clasice. Discută cu medicul tău pentru a afla ce metodă chirurgicală este compatibilă cu afecțiunea de care suferi. 

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!