Ce trebuie să faci pentru a deveni un controlor de trafic aerian

Publicat pe 21 Noiembrie 2022
Un job bine plătit în domeniul aviatic este un vis pentru mulți tineri. Cei care nu vor să zboare deasupra norilor caută slujbe la sol.

Indiferent de poziția urmărită, munca susținută, dar stresantă, tensiunea și presiunea luării deciziilor se traduc în număr mic de persoane care ajung să practice o meserie în acest sector de activitate.

Pandemia de Coronavirus a făcut ca numărul curselor aeriene de linie să se reducă mult, însă relaxarea măsurilor sanitare a readus apetitul oamenilor pentru călătorii. Pentru orice zbor este nevoie de oameni atât în aer, cât și la sol, gata să verifice și să pregătească totul pentru ca pasagerii și echipajul să ajungă în siguranță la destinație.

Sunt câteva joburi în domeniul aviatic despre care se vorbește mai puțin, dar sunt extrem de importante. Fără aportul oamenilor de la sol, zborul nu este posibil în condiții de siguranță. Printre numeroasele profesii, de care depinde desprinderea de la sol a aeronavei și aterizarea, se numără cea de controlor de trafic aerian.

Un curs de controlor de trafic aerian poate însemna șansa ta de a face carieră într-un domeniu extraordinar de antrenant, care oferă și satisfacții financiare, după ani buni de muncă intensă.

Verifică condițiile de înscriere

Ca la orice curs, vârsta minimă de participare este de 18 ani. Vestea cea bună este că poți începe cu pași mici drumul spre o carieră de succes, în condițiile în care nu trebuie să ai facultatea finalizată. Diploma de bac este suficientă pentru început.

Extra sfat: costurile pentru cursuri nu sunt de neglijat, așadar trebuie să te asiguri că ai suportul financiar necesar.

Dosarul de înscriere

După o scurtă documentare online, vei afla toate informațiile necesare pentru a putea realiza dosarul de înscriere, respectând cerințele instituției care organizează cursurile.

Condiții specifice

Pentru a putea participa la cursurile de controlor de trafic este nevoie de o adeverință medicală specifică, o bună sănătate, dar și cunoștințe temeinice de limba engleză.

Cursuri de calificare

Dacă vei finaliza cursurile de începător și ești convins că îți dorești să intri în acest domeniu de activitate, trebuie să te pregătești în continuare. Vor urma cursuri de calificare și altele de perfecționare, înainte de a te considera apt pentru desfășurarea activității.

Perfecționarea pe tot parcursul vieții nu este doar la nivel declarativ în acest sector de activitate. Pentru a putea să îți faci meseria cât mai bine, pe lângă traininguri și cursuri tehnice, de comunicare și de securitate, vei face practică în mod constant pentru a fi pregătit în orice situație.

Calitățile controlorului de trafic aerian

Un bun profesionist trebuie să aibă rezistență crescută la stres, un fizic și psihic de excepție, memorie bună, gândire critică, abilități bune pentru îndeplinirea mai multor sarcini simultan și de lucru în echipă, capacitate de adaptare la situații complexe și de a lua cu ușurință decizii etc.

Profesia de controlor de trafic aerian

Dacă ajungi controlor de trafic aerian vei supraveghea și dirija traficul de pe cer și de la sol, în turnul de control al unui aeroport sau în cadrul armatei. O altă posibilitate este reprezentată de centrele de supraveghere speciale.

Ce face un controlor de trafic aerian?

Meseria de controlor aerian presupune că vei comunica constant cu piloții, pentru a le prezenta condițiile meteo, situația de la sol, dar vei fi responsabil și de alte comunicări de la sol.

Controlorul de trafic aerian trebuie să evalueze corect situația din spațiul aerian, să mențină siguranța în cazul în care apare o situație neprevăzută în aer, redirecționează navele pe aeroporturi pentru aterizare atunci când condițiile meteo nu sunt prielnice zborului, creează o distanță de siguranță între nave.

Tinerii visează la joburi bine plătite încă de la începutul carierei. Pentru a se concretiza, este nevoie de multă muncă și determinare. Controlorul de trafic aerian are o profesie interesantă, dar rezistența la stres, capacitatea de a lua decizii și un psihic excelent, sunt condiții absolut necesare pentru remunerația pe măsura eforturilor depuse.

Domenii: Educatie

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!