Ce trebuie să știi atunci când îți închiriezi apartamentul pentru prima dată

Publicat pe 16 Septembrie 2021
Închirierea unui apartament constituie o bună sursă de venit, mai ales dacă locuința este bine întreținută, utilată cu toate cele necesare și se mai află și într-o zonă centrală. La prima vedere, lucrurile pot părea foarte simple – dai un anunț și aștepți să te sune doritorii, apoi semnați contractul – însă există mai multe aspecte pe care trebuie să le ai în vedere ca proprietar.

Am stat de vorbă cu mai mulți specialiștii în servicii imobiliare și am aflat de la ei câteva sfaturi pentru cei care își închiriază pentru prima dată apartamentul. Așadar, iată ce ar trebui să știi dacă te afli în această situație!

Pune apartamentul la punct înainte de a da anunțul

E greu să faci profit fără a investi nimic, iar asta e valabil și în cazul închirierilor de locuințe. Dacă vrei să obții prețul pe care ți-l dorești din chirie, trebuie să faci ca apartamentul să arate cât mai bine când îl vei prezenta potențialilor chiriași. De aceea, trebuie să îl pui mai întâi la punct, reparând tot ce este de reparat, reîmprospătând zugrăveala, scăpând de lucrurile inutile și făcând curățenie. De asemenea, n-ar fi rău să îl dotezi cu electrocasnicele necesare, precum frigider, mașină de spălat, aer condiționat, televizor etc. Va trebui să investești niște bani, însă, așa cum spuneam, fără investiție nu poți spera la profit.

Stabilește prețul chiriei în funcție de celelalte oferte

Nu poți stabili tu, pur și simplu, un preț al chiriei, pentru că riști să rămâi cu apartamentul gol, în cazul în care prețul este prea mare. Trebuie să înțelegi că nu ești singurul care închiriază, iar prețurile le face piața imobiliară. Așadar, informează-te care sunt prețurile chiriilor în zona în care ai tu apartamentul, având în vedere apartamentele care oferă condiții similare cu ce oferi tu. Apoi, stabilește o chirie care să se încadreze în aceste limite, lăsând și o marjă de negociere. Cu o chirie prea mică poate vei reuși să închiriezi apartamentul rapid, dar în condiții nu foarte convenabile pentru tine, în timp ce o chirie prea mare va ține departe potențialii clienți.

Ce prevederi sunt stipulate în contractul de închiriere

Odată ce ai ajuns la o înțelegere cu chiriașul, trebuie să încheiați de comun acord contractul de închiriere. În document trebuie să se menționeze datele personale ale proprietarului și chiriașului, prețul stabilit al chiriei, data la care aceasta trebuie plătită, modalitatea de plată și condițiile de reziliere. Îi poți lăsa chiriașului o perioadă de grație după data scadentă de 3-5 zile, în caz că nu reușește să achite la timp chiria. De asemenea, trebuie să stabiliți și un preaviz, adică un termen la care să vă anunțați reciproc în cazul încetării contractului. Totodată, trebuie precizat în contract și modul în care vor fi achitate cheltuielile de întreținere și utilitățile

Nu în ultimul rând, odată cu contractul de închiriere este bine să încheiați și un proces verbal în care să se menționeze starea locuinței la momentul respectiv și bunurile aflate în apartament.

Ține legătura cu administratorul și cu vecinii

Chiar dacă viitorul chiriaș ți-a lăsat o bună impresie și pare un om serios, nu trebuie să te bazezi doar pe asta. Din această cauză, este indicat să menții legătura cu administratorul blocului și cu vecinii în care ești în relații mai bune, pentru a afla din timp dacă cel căruia i-ai închiriat apartamentul creează probleme. De asemenea, roagă pe unul dintre vecini să te anunțe imediat în momentul în care apar astfel de probleme, în eventualitatea în care chiriașul nu o va face.

Acestea sunt principalele aspecte pe care trebuie să ții cont când oferi pentru prima dată un apartament spre închiriere, dacă vrei ca lucrurile să meargă bine de la început.

Domenii: Imobiliare

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!