Ce trebuie să știi când deschizi un cont bancar pentru firmă?

Publicat pe 8 Iunie 2022
Oricare ar fi domeniul de activitate sau forma de organizare juridică, deschiderea unui cont bancar este obligatorie pentru depunerea capitalului social al unei firme.

De asemenea, acest lucru reprezintă o necesitate și pentru încasarea facturilor, depuneri și retrageri de numerar sau efectuarea plăților către furnizori, angajați ori către bugetul de stat. Așadar, află mai departe ce presupune deschiderea contului bancar pentru o societate comercială:

Ai nevoie de mai multe documente

În momentul în care vrei să deschizi un cont pentru firmă trebuie să deții câteva acte importante. Astfel, ulterior înființării companiei, ți se va solicita la bancă actul constitutiv, certificatul de înregistrare la Registrul Comerțului, rezoluția privind constituirea societății, certificatul constatator și actul de identitate al administratorului sau al reprezentantului legal. De asemenea, este necesară o cerere pentru deschiderea contului bancar și specimenul de semnătură pentru administratorul firmei. După caz, pot fi solicitate și alte documente.

Întreaga procedură este relativ simplă și poate fi realizată fizic, dar și online. De exemplu, companiile care vor să aibă parte de o operațiune rapidă și eficientă pot lua în considerare aplicațiile online pentru deschidere conturi IMM OTP Bank.

Trebuie să alegi instituția bancară potrivită

Cu ajutorul unui cont bancar o firmă poate funcționa ca business. Acesta facilitează relațiile comerciale, precum și colaborările cu angajații și autoritățile. Însă, pentru a te bucura de toate beneficiile oferite de un asemenea produs, trebuie să alegi o banca potrivită nevoilor tale. Iar pentru acest lucru, dată fiind varietatea de pe piața serviciilor bancare, este esențial să analizezi ofertele și condițiile băncilor, numărul de sucursale și disponibilitatea acestora sau facilitățile acordate companiilor.

Verifică atent care este valoarea taxelor și a comisioanelor pentru procedura de deschidere cont IMM, administrarea contului bancar, retragerea de numerar, încasări, servicii de internet banking sau alte tipuri de operațiuni. Totodată, ai în vedere și suportul tehnic pe care băncile îl acordă firmelor.

Stabilește dacă deschizi un cont în lei sau valută

Deschiderea contului curent trebuie să fie efectuată la o bancă comercială. În general, o societate poate avea mai multe conturi bancare, ceea ce înseamnă că trebuie să te decizi și care va fi moneda în care îți vei deschide contul. Bineînțeles, o companie poate alege să aibă unul sau mai multe conturi în lei, precum și multiple conturi în valută, în funcție de tranzacțiile realizate.

Analizează operațiunile și serviciile bancare

Este esențial să știi cum anume poți folosi contul pe care urmează să-l deschizi. Din acest motiv, trebuie să verifici operațiunile pe care banca îți va permite să le întreprinzi prin intermediul contului deschis. Acest lucru depinde de condițiile instituției și nevoile afacerii tale, dar și de tipul de cont bancar ales. Spre exemplu, poți opta pentru un cont curent standard, dedicat operațiunilor de zi cu zi, sau un cont cu destinație specială, cum ar fi contul colector, contul de distribuție, contul escrow pentru IMM-uri ori contul de granturi.

În ceea ce privește operațiunile desfășurate, orice firmă va realiza transferuri bancare, alimentări de cont prin numerar, plăți și încasări, viramente către angajați sau către bugetul de stat. Luând în considerare necesitățile firmei, pot fi incluse și operațiuni de schimb valutar, implementarea plății cu cardul pentru magazinul online al companiei, credite etc.

Condițiile băncilor diferă destul de mult și, uneori chiar și perioada de activitate a firmei poate avea un cuvânt de spus. De pildă, anumite instituții bancare au oferte speciale pentru societățile care au mai puțin de 12 luni de la data înregistrării la Registrul Comerțului. Așadar, realizează o analiză amănunțită înainte de deschiderea contului de firmă pentru că orice detaliu contează ca să poți alege cea mai potrivită soluție pentru nevoile tale actuale.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!