Ce trebuie să știi ca părinte despre educația Montessori?

Publicat pe 8 Martie 2023
Dacă ești părinte, ai auzit, măcar în trecere, de educația Montessori. Este adesea practicată în unitățile de învățământ publice sau private și este încurajată și acasă, datorită rezultatelor pe care le oferă.

Dacă ești părinte, ai auzit, măcar în trecere, de educația Montessori. Este adesea practicată în unitățile de învățământ publice sau private și este încurajată și acasă, datorită rezultatelor pe care le oferă.

Află din acest articol lucrurile esențiale pe care trebuie să le cunoști despre tehnica Montessori.

Prin ce se diferențiază educația Montessori?

Față de educația convențională, tehnica Montessori se face remarcată prin faptul că este una individuală, ce se pliază pe nevoile și preferințele copilului. Astfel, este creat un conținut potrivit de învățare pentru acesta, având în vedere interesele și abilitățile lui.

Educația Montessori este bazată pe munca liberă, învățatul prin proiecte și predarea de tip deschis, utilizând materiale specifice. Așadar, toți copiii vor putea învăța, fiecare în ritmul său. Poți comanda jucării Montessori de pe educlass.ro, dacă vrei să participe și copilul tău la acest stil de predare și învățare.

Spre exemplu, într-o sală de clasă în care se predă folosind doar metoda Montessori, nu vei avea o așezare convențională a sălii de clasă. În schimb, sunt amenajate spații pentru variate activități, la care cei mici pot participa, când vor, de-a lungul zilei. Cadrul didactic este prezent pentru a explica și a oferi sprijin și asistență copiilor.

Rezultatul este unul holistic în care se încearcă dezvoltarea mai multor laturi ale copiilor, nu doar cea intelectuală, ci și cea emoțională, fizică și socială, în același spațiu, cu același cadru didactic.

Avantajele educației Montessori

Tehnica Montessori include mai multe avantaje de care se pot bucura cei mici, printre care se numără:

Învățarea independentă. Aceasta reprezintă o diferență notabilă față de predarea clasică, deoarece, în acest caz, accentul se pune pe fiecare copil, în parte. Mediul ambiental este foarte important, fiind utilizată lumină naturală și spații de joacă mereu disponibile. Copiii au posibilitatea de a utiliza lucrurile și jocurile care îi atrag cel mai mult, ceea ce îi ajută să progreseze în domeniul ales.

Dezvoltarea socială. Deoarece copiii sunt curioși, din fire, vor fi interesați nu doar de jucăriile lor, ci și de activitățile celorlalți. Gruparea celor mici pe categorii de vârstă, într-un mediu similar, îi lasă să învețe anumite lucruri, unul de la altul. Acest lucru contribuie la dezvoltarea socială, la acceptarea și integrarea altor copii în grupuri.

Independența. Tehnica Montessori se face remarcată prin faptul că poate dezvolta această abilitate, atât de necesară ca adulți. Învățarea este autodirecționată, deci, cei mici pot resimți un grad de independență mai ușor și cu mult mai repede. Astfel, încep să prindă încredere în abilitățile proprii.

Crearea unei relații pozitive cu învățatul. Educația Montessori se bazează pe iubirea față de învățat, lucru care lasă un impact pozitiv în viața celor mici, ei continuând să aibă aceeași reacție față de lucrurile noi chiar și ca adulți. Așadar, educația Montessori poate contribui la formarea profesională de mai târziu, încă din primele etape ale vieții.

Integrarea copiilor cu nevoi speciale. De la bun început, creatoarea acestei metode, Maria Montessori, a utilizat tehnicile pentru copii care sufereau de dizabilități intelectuale sau aveau nevoi speciale. Aceștia au fost introduși într-un grup de copii care nu sufereau de astfel de afecțiuni, iar, datorită utilizării metodelor menționate, copiii cu nevoi speciale s-au putut integra cu ușurință și nu au resimțit o presiune la fel de ridicată din partea celorlalți.

Dezavantajele educației Montessori

Printre dezavantajele pe care le poate prezenta tehnica Montessori, se numără:

Costuri mai ridicate. Acest lucru se întâmplă din cauza prețurilor mai mari ale materialelor de învățare și al cadrului de predare.

Accentul pe independență poate îngreuna învățarea altor nevoi importante, precum lucrul în echipă ori respectarea autorității stricte.

Unii copii pot prefera stilul de învățare clasic, considerând spațiul deschis al unei clase Montessori ca fiind intimidant.

Având în vedere caracteristicile educației Montessori, atât avantajele sale, cât și dezavantajele, poți lua o decizie informată legată de tipul de învățare pe care vrei să-l practice copilul tău. Orice metodă alegi, este important ca puiul tău să-și dezvolte abilitățile de care va avea nevoie în viață.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!