Ce trebuie să facă șoferii înainte să meargă la ITP

Publicat pe 6 Iulie 2020
Inspecția tehnică periodică (ITP) este verificarea în urma căreia vehiculul tău este validat (sau nu) pentru participarea, în condiții de siguranță, la traficul rutier. Dacă ai o mașină nouă, vei face primul ITP la 3 ani după ce ai achiziționat-o.

Pentru mașinile cu o vechime mai mică de 12 ani, distanța dintre inspecții este de 2 ani, iar pentru celelalte trebuie să faci această verificare anual. Iată cum te pregătești pentru vizita într-un service acreditat de Registrul Auto Român pentru ITP.

Pregătește documentele

Inspecția tehnică periodică are două părți: una birocratică, de verificare și înscriere într-un registru electronic a datelor mașinii, și una tehnică, de testare propriu-zisă a vehiculului. Pentru ITP, trebuie să ai la tine certificatul de înmatriculare (sau dovada înlocuitoare, în caz că este pierdut sau reținut), cartea de identitate (indiferent că ești proprietarul mașinii sau nu) și cartea de identitate a vehiculului (CIV), în original. Pentru mașinile achiziționate în leasing este suficientă o copie a CIV, cu mențiunea „conform cu originalul” și ștampila firmei care este proprietar.

Remediază defecțiunile

În stația de verificare, vor fi analizate starea generală a mașinii, sistemele de frânare, direcție și lumini și nivelul emisiilor. Eventualele defecțiuni minore vor fi înscrise în certificatul de inspecție tehnică periodică, un document pe care îl primești la final și pe care trebuie să-l păstrezi la bordul autovehiculului, ca să-l prezinți la controalele de rutină. Pentru deficiențele majore, care compromit siguranța vehiculului, au un impact semnificativ asupra mediului sau te pun în pericol pe tine și pe ceilalți participanți la trafic, precum și pentru deficiențele periculoase, care constituie risc direct și imediat asupra siguranței rutiere sau asupra mediului, mașina va fi respinsă la ITP și ai termen 30 de zile să le remediezi. Ca să previi situația în care siguranța ta sau a altor șoferi sau pietoni este periclitată din cauza unor defecțiuni ale mașinii, acordă o atenție deosebită întreținerii și înlocuiește componentele și consumabilele la timp cu produse de calitate de pe Piesacupiesa.ro.

Spală mașina

Este cel mai firesc gest înainte de a merge la verificare. Inspectarea generală a mașinii se face mult mai ușor atunci când aceasta este curată. Mizeria de pe caroserie poate ascunde pete de rugină, iar noroiul acumulat pe roți sau carenaj poate influența parametrii pe care îi scoate sistemul de direcție și de frânare. De asemenea, farurile murdare sunt mai greu de evaluat. Seriile caroseriei și motorului trebuie să fie vizibile, pentru a fi comparate cu informațiile din documente. În plus, fiecare stație autorizată este conectată la un sistem de supraveghere video pus la dispoziția Registrului Auto Român, cu înregistrare continuă la rezoluții înalte și fotografiere la final.

Actualizează trusa de siguranță

Tot în stațiile ITP va fi verificat și kitul de siguranță obligatoriu. Pachetul de siguranță, care poate fi solicitat de polițiștii rutieri la orice control de rutină, trebuie să conțină două triunghiuri reflectorizante, o vestă reflectorizantă, un stingător auto și o trusă sanitară de prim-ajutor. Ultimele două elemente au termen de valabilitate și trebuie să fie în termen.

Inspecția tehnică periodică este un examen serios pentru mașina ta. Dar, cât timp cât o întreții cu revizii la timp, cu piese de calitate și o exploatare normală din punct de vedere al stilului de condus și al condițiilor de trafic, nu ar trebui să ai dificultăți. Siguranța la volan pentru tine, pasagerii tăi, pietoni și ceilalți participanți la trafic este esențială și trebuie respectate toate măsurile și normele care o reglementează.

Domenii: Auto

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!