Ce trebuie sa stie pelerinii care doresc sa ajunga pe Muntele Sfant Athos?

Publicat pe 10 Noiembrie 2022
Unul dintre cele mai importante locuri pentru religia crestin-ortodoxa este Muntele Athos. Situat in Grecia, pe unul dintre bratele Peninsulei Sithonia, Muntele Athos a devenit un loc emblematic pentru crestinii ortodocsi. Aici sunt un numar de peste 20 de manastiri si numeroase chilii pentru calugarii de rit ortodox. Mai mult, acest munte adaposteste inclusiv 12 schituri ortodoxe.

In total un numar de peste 1800 de calugari si monahi crestini ortodocsi locuiesc si traiesc zilnic pe Muntele Sfant. Vorbim despre un loc considerat sfant prin faptul ca aici sunt respectate foarte strict numeroase cutume religioase.

Care sunt regulile ce trebuie respectate pe Muntele Athos?

Disciplina este cuvantul de ordine pentru toti cei care locuiesc aici, disciplina fiind insotita si de post. Nu doar cei care locuiesc zilnic aici trebuie sa respecte disciplina si regulile conservatoare. Inclusiv pelerinii si cei care vor sa ajunga in pelerinaje Athos trebuie sa respecte aceste cerinte stricte.

Primul lucru care trebuie subliniat atunci cand vorbim despre Sfantul Munte este faptul ca accesul aici este permis doar barbatilor. Conform unei legi care guverneaza acest loc, femeile au interdictie de a calca pe pamantul de pe Muntele Sfant Athos. Se crede ca tocmai aceasta lege si puterea Maicii Domnului face ca Muntele Athos sa fie inclusiv in zilele noastre un loc unicat din perspectiva locurilor monahale din intreaga lume.

Un al doilea aspect in privinta regulilor se refera la imbracamintea acceptata in acest loc. Din perspectiva vestimentatiei trebuie ca intreg corpul sa fie acoperit, indiferent de anotimp. Pe langa faptul ca imbracamintea trebuie sa acopere intreg corpul, stilul vestimentar trebuie sa fie sobru si avand culori cat mai inchise. Altfel spus, stilul vestimentar acceptat la manastirile din Romania este potrivit si pentru pelerinajele pe Muntele Athos.

Pentru a completa regulile privind imbracamintea pentru cei care vor sa vina in pelerinaje Athos, trebuie mentionat faptul ca este complet interzisa purtarea pantalonilor scurti, afisarea in costume de baie sau chiar scaldatul in apele marii. O alta regula foarte importanta vizeaza incaltamintea. Este nerecomandata purtarea sandalelor sau a pantofilor deschisi. Totusi, daca exista persoane care poarta sandale sau astfel de pantofi deschisi, atunci este recomandata folosirea ciorapului.

Cum se poate ajunge pe Muntele Sfant?

Odata ce ai inteles care sunt regulile pentru vizitarea Muntelui Athos si esti de acord sa le respecti, trebuie sa stii cum poti ajunge aici. Cel mai des se porneste inspre Athos din statiunea-port Ouranopoli de la Marea Egee. Pana aici se poate ajunge cu masina personala, cu autocarele sau cu diferite mijoace de transport turistic. Insa de aici doar transportul autocarelor agentiilor de turism pot sa treaca cu feribotul catre Muntele Athos.

Prin urmare, cea mai simpla metoda pentru a ajunge in pelerinaje pe Sfantul Munte este sa apelezi la o agentie de turism. Una dintre agentiile de turism specializata in pelerinaje si care organizeaza periodic pelerinaje Athos este Avraam Travel. Pentru mai multe informatii cu privire la programele turistice si la pelerinajele organizate, poti accesa avraamtravel.ro.


ATELIERUL DE CREATII DIGITALE SRL

Noi cei de la Atelierul de Creatii Digitale ne consideram o agentie de publicitate inovativa, care doreste a oferii clientilor o experienta cat mai completa din punct de vedere al serviciilor....

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!