Ce trebuie să ştii despre certificatul energetic

Publicat pe 27 Martie 2019
Cei care se pregătesc să vândă sau să închirieze o locuinţă este posibil să întâmpine dificultăţi din punct de vedere birocratic, confruntându-se cu multe denumiri noi de documente pe care trebuie să le obţină. Printre acestea se numără şi certificatul energetic, document pe care sunt obligaţi să-l aibă pentru a încheia contracte legale. În caz contrar, contractele încheiate în lipsa unui certificat de performanță energetică pot fi anulate (sunt supuse nulității relative și pot fi atacate în instanță).

Certificatul energetic (denumit oficial certificat de performanţă energetică) este un document tehnic care are caracter informativ, cuprinzând detalii cu privire la performanţa energetică a unei clădiri şi încadrarea imobilului respectiv într-o anumită clasă energetică.

Cum se obţine un certificat energetic?

Un certificat energetic poate fi eliberat doar de un auditor energetic atestat, iar procedeul în sine de obţinere a documentului are următoarele etape:

Contactarea auditorului

Pentru a afla mai multe informaţii cu privire la obţinerea certificatului de performanţă energetică, preţuri certificate energetice şi documente necesare, persoanele interesate pot să contacteze firma (auditorul energetic atestat) cu care decid să colaboreze.

Vizitarea locuinţei

Următorul pas este vizitarea locuinţei de către auditor. Acesta va face un tur al imobilului şi va colecta toate datele necesare, informaţii ce vin în completarea documentelor prezentate de solicitant. În urma calcului făcut de către auditor se va elibera certificatul energetic în care se precizează clasa energetică în care imobilul este încadrat, dar şi nota energetică.

Clasele energetice sunt de la A la G, clasa A reprezentând clasa cu cea mai mare eficienţă, iar notele energetice sunt de la 1 la 100, mai bună fiind o notă cât mai mare. Vizionarea locuinţei se face la o dată şi o oră stabilite în comun de către auditor şi solicitant.

Eliberarea documentului

Certificatul de performanţă energetică este eliberat cât mai repede posibil. Acesta are o valabilitate de 10 ani de la momentul eliberării.

De ce este util un certificat energetic?

Cei care vor să cumpere sau să închirieze o locuinţă pot estima cu ajutorul certificatului energetic care sunt costurile consumurile energetice, consumuri ce se vor reflecta in facturile pentru intretinere.

Dincolo de situaţiile obligatorii care impun prezentarea unui astfel de document (la vânzarea sau închirierea unei locuinţe şi în cazul imobilelor noi), există multe cazuri în care certificatele energetice sunt solicitate de cei care vor să facă o operaţiune amplă de renovare. Prin modernizarea unei construcții încadrate în clasa de eficiență neperformantă, va creşte nivelul de performanţă energetică a întregii locuinţe şi, dacă este cazul, şi preţul de vânzare sau închiriere.


Reflex Architecture SRL

Auditori energetici atestați gradul I oferim servicii de emitere certificat energetic in Bucuresti si judetul Ilfov la pret minim, in maxim 24 de ore.

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!