Ce trebuie sa știi înainte de a-ți izola mansarda?

Publicat pe 12 Martie 2020
Dacă ai în plan izolarea unei locuințe sau înlocuirea izolației vechi, acoperișul și mansarda sunt primele locuri din care trebuie să începi această operațiune. De ce? Pentru că este vorba de o zonă prin care se pierde cea mai multă căldură, fiind expusă totodată și unui risc sporit de pătrundere a apei, în caz de precipitații.

Constructorii spun că prin acoperiș se pierde până la 42% din căldura dintr-o casă, uneori, pierderile ridicându-se chiar și până la 50%. Având în vedere și faptul că acoperișul este partea cea mai expusă la precipitații, este evident de ce e necesar ca o locuință să aibă o izolație foarte bună în zona superioară.

Repară acoperișul, dacă e cazul

Pentru a fi eficientă și durabilă în timp, izolația mansardei trebuie făcută începând de la exterior. Primul pas este inspectare acoperișului, pentru a verifica starea în care se află. În cazul în care ai depistat găuri în acoperiș sau alte probleme, trebuie să te ocupi mai întâi de remedierea acestora. Nu are rost să cheltui cu izolarea mansardei, pentru a constata ulterior că îți curge apa prin acoperiș. Există materiale izolante rezistente la apă, însă e evident că nu este recomandată o astfel de situație, pentru că problemele vor apărea în scurt timp. 

Alege materialele cele mai bune

Am arătat la începutul acestui articol de ce este foarte importantă izolarea mansardei, fapt pentru care lucrarea trebuie făcută cu materiale de cea mai bună calitate. Investiția nu este foarte mare și se amortizează în timp, datorită economiilor cu energia termică pe care le va genera.

Printre cele mai folosite materiale se numără vata de sticlă și polistirenul, însă poți folosi și spumă poliuretanică, vată bazaltică sau celuloză.

Principala calitate pe care trebuie să o aibă materialul izolant este eficiența cât mai sporită în a se opune pierderii de energie termică. Această însușire este denumită „coeficient de conductivitate termică”, iar cu cât valoarea sa este mai scăzută, cu atât materialul este mai bun calitativ.

Scule de care ai nevoie pentru instalare

Odată achiziționate materialele necesare, asigură-te că ai la îndemână și sculele pentru montarea instalației. Astfel, din trusa de scule nu trebuie să îți lipsească un ciocan, un fierăstrău, un set de șurubelnițe, un capsator și un echer de tâmplărie. Ai nevoie și de instrumente pentru tăiat, așa că ia cu tine în mansardă și un cuțit sau un cuter.

În cazul nu care mansarda nu este luminată, este nevoie și de o lampă sau orice altă sursă de iluminat. Nu uita nici de echipamentul de protecție, care trebuie să includă obligatoriu o pereche de mănuși, ochelari, cască de protecție și o mască împotriva prafului.

Ce este bariera de vapori?

Vorbim de un element esențial de care trebuie să ții seama atunci când izolezi mansarda, rolul său fiind acela de a împiedica formarea condensului. Acesta poate apărea între materialul izolant și pereți sau structurile din lemn, iar umezeala acumulată va genera igrasie, mucegai și o serie de alte probleme. Bariera de vapori se aplică prin aplicarea pe căpriorii din lemn, la intervale egale și regulate. Este importantă sigiliarea corectă la margini a barierei de vapori, pentru a asigura o etanșare perfecta a zonei in care se afla materialul termoizolant.  

Cel mai potrivit moment din an pentru a începe izolarea mansardei este primăvara, atunci când vremea este încă răcoroasă.

Odată finalizată operațiunea, nu uita să verifici periodic acoperișul, în special înainte de începerea sezonului rece, când vremea îți mai permită să remediezi eventuale defecțiuni. Acoperișurile din lemn trebuie verificate de două ori pe an, pentru depistarea eventualelor semne de mucegai, în timp ce acoperișurile din tablă se verifică de rugină.

Acestea sunt cele mai importante sfaturi de care trebuie să ții cont înainte de a izola o mansardă, iar dacă totuși nu te descurci pe cont propriu, nu ezita să apelezi la muncitori specializați.

Domenii: Constructii

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!