Cea mai bună cafea

Publicat pe 14 Mai 2019
Pentru că iubim cafeaua, sau pur și simplu suntem adepții ei involuntar sau voluntar, preferăm să aducem noutăți papilelor gustative, alternăm tipul cafelei, modul de preparare, gustul, chiar și aspectul ei.

De câte ori ați adus din excursii, din vizitele în alte țări, suveniruri pe post de cafea? Presupun că de multe ori, așa facem toți, vizităm țări, orașe, meleaguri noi și încercăm tot ce înseamnă nou și diferit, de la mâncare, băutură, până la cafea. Atunci când ne încântăm gusturile cu o cafea parfumată și plină de savoare, gândurile noastre zboară în toate colțurile lumii, călătoresc până la plantațiile mistice de cafea, și cu o minte iscoditoare încercăm să dezlegăm misterele cafelei pe care o bem.

Care este cea mai bună cafea? Cea mai parfumată? Cea mai aromată? Sunt întrebările fiecărui adept alt cafelei, sunt curiozități care nu se termină niciodată.

În general preferăm o cafea expresso, sau o cafea machiato, un capuccino, un frappe, făcută din cafea boabe sau măcinată, la ibric sau la expresor, și lista e nesfârșită, mereu în dezvoltare. Cafeaua este precum un gadget, vine cu ceva nou, își updatează soft-ul și ne încântă cu noi arome.

Istoric

Încă din secolul al X-lea, originea cafelei a devenit un mister. Cafeaua cea mai vestită în acele timpuri fiind cafeaua arabică, cunoscută și sub denumirea de cafea arabă. Se spune că istoria cafelei a început în Etiopia, când boabele de fasole mică erau preluate din copaci pitici.

Acestea au călătorit pe tot globul, de-a lungul secolelor, schimbând economii întregi, traversând Africa, Asia, Europa, în Asia fiind cultivată și recoltată. Din cauza cafelei, la începutul aniilor 1500, au izbucnit și conflicte, deoarece aceasta fusese interzisă din pricina efectului său stimulator, astfel au apărut revoltele pe străzile arabe.

În jurul aniilor 1674, a avut loc și o petiție a femeilor împotriva cafelei, în Anglia, pentru că bărbații au dat de gustul cafelei și plecau de acasă pentru a se întâlni în cafenele și a discuta despre religie și politică.

Apogeul cafelei este atins atunci când aceasta face cunoștiință cu America, traversează Atlanticul, drept urmare după o lungă călătorie Statele Unite ale Americii au fost și sunt cel mai mare și principal importator de cafea.

Care este cea mai bună?

După mica istorioară a cafelei, oare putem să ne răspundem la întrebarea "Care este cea mai bună?". Poate că da și am afirma desigur că cea mai bună cafea e cea din Etiopia sau din Asia, de pe primele meleaguri unde cafeaua și-a făcut apariția, însă oare acest răspuns depinde și de modul de cultivare, de recoltare, de uscare, de prăjire și de preparare?

În anul 1971, se deschide primul magazin de cafea numit Starbucks. Această cafea fusese adusă pe meleagurile californiene de un olandez american pe nume Alfred Peet. Afacerea se extinde la cote mari, iar activitatea lor se dezvoltă prin cafenele Starbucks care au cunoscut întreaga lume. Până și în zilele noastre cafenele Starbucks atrag clienți, adună la un loc iubitorii de cafea și sporesc cifra afacerii, prin tot felul de preparate, prin arome și gusturi specifice.

Cafeaua boabe sau măcinată?

Cu toții avem diferite plăceri și dorințe, unii preferăm cafeaua boabe, pe care să o măcinăm personal, altii preferă cafeaua gata măcinată. Felul de servire prezintă și el concordanțe, să fie cafea la nisip, cafea la ibric, cafea grecească, turcească, făcută la expresoare speciale? Gusturile într-adevăr nu se discută, însă care cafea poate fi definită ca fiind cea mai bună? 

Pentru că decizia e greu de luat, e bine să avem în vedere topurile celor mai bune brand-uri de cafea la ora actuală:

1. Starbucks

2. Costa Coffee

3. Dunkin Donuts

4. McCafe

5. Tim Horton

6. Gloria Jeans

7. Nescafe

8. Folgers

9. Keurig

10. Maxwell House

11. Nespresso

12. Eight O'clock 

13. Gevalia

14. Peet's Coffee

15. Lavazza 

16. Caribou Coffee

17. Bru Coffee

Așadar acum că știm care marcă are cea mai bună cafea, alternăm această informație cu modul în care este plantată și cultivată, modul de recoltare, de uscare, de măcinare și servire.

Având în vedere faptul că această plantă a câștigat inimile tuturor civilizațiilor de-a lungul secolelor, ea încă stârnește curiozități și în zilele noastre. Oamenii din întreaga lume așteaptă mereu ceva nou, un nou gust, un nou mod de preparare.

Însă deși cafeaua a devenit a doua cea mai comercializată marfă pe glob, trebuie să avem în vedere faptul că traiul fermierilor de cafea nu este la fel de dezvoltat precum produsul, țările care produc cafea sunt subdezvoltate economic, iar companiile importatoare și distribuitoare de cafea încearcă să schimbe acestă situația.

Cafeaua a schimbat generații, de la un simplu bob de fasole a ajuns să fie ca un drog pentru omul de rând, putem spune că este vedeta diminețiilor, este precum Cristofor Columb, când a descoperit America.

Cu cât trec anii acestă plantă devine tot mai importantă pe piață, naște noi idei de a fi comercializată și servită, ne crește gradul de imaginație și creativitate, sporindu-ne și dezvoltându-ne chiar și cultura.

E cert faptul că nu putem avea o singură marcă sau un singur mod de prepare, considerat cea mai bună cafea, deoarece piața cafelei este în expansiune, se dezvoltă fără încetare și se descoperă noi metode de comercializare.

Cea mai bună cafea pentru fiecare dintre noi, cred că este acea cafea pe care o cumpărăm și o servim cum dorim, este acea cafea care ne îmbată cu parfumul ei special, colorează curcubeul pe cerul gurii datorită aromei și care pur și simplu atunci când o bem ne dă senzația că suntem într-un alt tablou, într-o altă poveste, chiar și așa vom descoperi tot timpul o altă cafea mai bună și mai bună. Dacă în atâtea secole cafeaua a fost în dezvoltare și una a fost mai bună ca alta, cred că și de aici înainte situația va fi la fel. 

Nici de-a lungul unei vieți, nu poți lua decizia că o cafea este cea mai bună, poate doar atunci când sunt toate descoperite, savurate.

Domenii: Lifestyle

Accent Adserving Agency SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!