Cea mai buna metoda de debitare pentru placile de otel?

Publicat pe 17 Aprilie 2018
Sunt mai multe modalitati de debitare pentru placile de otel moi, unele din ele fiind foarte bune pentru automatizari pe cand altele nu sunt recomandate. Unele se potrivesc pentru placile subtiri, iar altele pentru placile mai groase.

Sunt mai multe modalitati de debitare pentru placile de otel moi, unele din ele fiind foarte bune pentru automatizari pe cand altele nu sunt recomandate. Unele se potrivesc pentru placile subtiri, iar altele pentru placile mai groase. In acest articol prezentam pe scurt cateva metode prin care se poate realiza debitarea placilor de otel utilizate de catre masinile CNC pentru debitare, fiecare cu punctele sale forte si punctele sale slabe. Debitarea placilor de otel este un proces ceva mai complex decat cel clasic de debitare tabla.  

Debitare tabla oxigaz

Debitarea utilizand arzatorul cu oxigaz sau debitarea cu flacara reprezinta unul dintre cele mai vechi procese de taiere care se pot utiliza pentru otelul moale. Se considera in general ca acesta este un proces foarte simplu pentru care echipamentele sau consumabilele sunt ieftine. Toate arzatoarele cu oxigaz pot sa taie o placa groasa fiind limitate in general de calitatea oxigenului care poate sa fie furnizata.

Atunci cand aparatul este reglat adecvat, arzatorul cu oxigaz da o suprafata de taiere perpendiculara si neteda. Exista foarte putina zgura pe partea de jos, iar muchia superioara se rotunjeste usor din cauza flacarilor din etapa de preincalzire. Suprafata aceasta este perfecta pentru multimple aplicatii fara a necesita tratament suplimentar.

Debitarea cu plasma

Debitarea cu plasma reprezinta un proces foarte bun pentru debitare tabla moale si ofera viteze mai mari decat in cazul debitarii cu oxigaz insa sacrifica destul de mult calitatea muchiilor. Aici apar in general probleme la debitarea cu plasma. Calitatea muchiilor are o zona optima care poate varia in functie de curentul utilizat in procesul de debitare.

Perpendicularitatea muchiei sufera in general cand placa este subtire sau groasa chiar daca netezimea muchiei sau performanta zgurii raman bune.

Echipamentele cu plasma sunt destul de scumpe comparativ cu arzatorul cu oxigaz deoarece sistemul complet necesita alimentare electrica, o unitate de racire cu apa si controlul gazului, cabluri pentru arzatoare, furtunuri si cabluri pentru racordare precum si arzatoarele in sine. Productivitatea sportia a plasmei comparativ cu oxigazul compenseaza costurile sistemelor in cel mai scurt timp.

Debitare laser

Procesul de debitare laser este foarte potrivit pentru a debita otelul moale cu o grosime de maxima 1,25 toli. Peste 1 tol, totul ar trebui sa fie corect astfel incat sa se asigure fiabilitatea procesului, inclusiv a materialului, puritatea gazului, calitatea fasciculului si starea duzelor.

Debitarea cu laser este un proces rapid pentru ca in cazul otelului moale se practica un proces de ardere care va folosi caldura extrema a fasciculelor cu laser concentrat in locul unei flacari de supraincalzire. Viteza va fi limitata de reactia chimica ce se produce intre fier si oxigen. Debitare laser este un proces precis si duce la crearea unei fante cu latime mica putand taia contururi foarte bune si precise. Calitatea muchiilor este in general buna, cu linii si zimti foarte mici, muchii drepte si aproape fara zgura.

Un aspect foarte important legat de acest proces de debitare cu laser este reprezentat de fiabilitate. Durata de viata pe care o au consumabilele 


DIGITAL CRAFT AGENCY SRL-D

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!