Cele mai faimoase distilerii de whisky din lume

Publicat pe 21 Mai 2020
Whisky-ul se produce peste tot în lume. Din Africa de Sud, până în Suedia, din Taiwan până în Marea Britanie și din India până în Australia. Ba chiar și la noi, în 2020, ar trebui să iasă pe piață primul lot de Single Malt - Made in Romania, obținut după o metodă scoțiană, de un mare producător autohton.

Când vorbim de ”cele mai faimoase distilerii din lume”, ne gândim instant, de fiecare dată, la cele mai cunoscute mărci de whisky. Desigur, brandul este foarte important, dar unde se produce de fapt whiskyul pe care-l consumăm de atâția ani cu foarte mare plăcere? Puțini știu că distileriile de la care provine materia primă pe care o folosesc azi mărci arhi-cunoscute precum Johnnie Walker, Jim Beam, Grant’s sau Ballentine’s, sunt fabrici cu tradiție, care funcționează de sute de ani și care au pornit la drum ca mici afaceri de familie sau chiar ca metode ilicite de a face bani. Numele lor poate nu ne spun nimic, dar pentru cunoscători sunt o garanție a calității.

OLD BUSHMILL, Irlanda de Nord

Cea mai veche distilerie licențiată din lume nu este una scoțiană ci, culmea, Old Bushmill din Irlanda de Nord, care și-a început activitatea în 1608, an gravat și pe sticlele de whisky îmbuteliate acolo. Regele James I i-a oferit atunci lui Sir Thomas Phillips, latifundiar și guvernator al Antrim County, o licență pentru o distilerie. Dar abia în 1784 brandul irlandez de whisky a devenit marcă înregistrată. Își dispută încă statutul de cea mai veche distilerie cu Kilbeggan, tot din Irlanda, dar oficial titlul îi aparține în continuare. În 1885 a fost afectată de un incendiu puternic, dar clădirile au fost reconstruite. Afacerea a fost preluată între timp de gigantul Diageo, sub al cărui management se produc azi și alte mărci foarte cunoscute, precum este whiskey-ul Johnnie Walker (1820). 

BUFFALO TRACE, SUA

Considerată cea mai longevivă distilerie din Statele Unite, a cărei activitate nu s-a oprit deloc de la înființare, Buffalo Trace din Frankfort, Kentucky, și-a început producția în 1773. Se numește așa pentru că a fost construită într-o zonă populată odinioară de bivoli. Cea mai veche clădire de acolo care rezistă și azi a fost ridicată în 1792. Distileria a fost printre puținele care n-au fost închise în timpul prohibiției americane din anii '20, obținând permisiunea de a produce „lichide folosite în scopuri medicinale”.

BOWMORE, Scoția

Apărut în 1779, producătorul de scotch Bowmore și-a început activitatea acum mai bine de două secole și a construit pe malul oceanului Atlantic prima distilerie de pe insula Islay, cea mai cunoscută în regiune și faimoasă în industria whisky-ului. Are o capacitate anuală de 2 milioane de litri, iar despre legendarele sale „No.1 Vaults” se spune că sunt cele mai vechi spații de maturare a whisky-ului din toată Scoția. În 2007, o sticlă produsă acolo la 1800 a fost scoasă la licitație și adjudecată pentru suma de 60 de mii de dolari, fiind cea mai veche sticlă de whisky vândută vreodată. Acum compania Morrison Bowmore Distillers, care deține și alt brand cu tradiție - Glen Garioch (1797), e parte a concernului japonez Suntory.

 

GLENTURRET, Scoția

Distileria a fost inițial pusă pe picioare de contrabandiști, la începutul secolului 18, dar a intrat în legalitate în 1775, devenind prima distilerie oficială din Scoția. În 1959, după o perioadă tumultoasă, când s-a și închis o bucată de vreme, a fost achiziționată de francezii de la Rémy Cointreau, iar acum acolo se produce celebrul scotch The Famous Grouse. Distileria e situată pe malul râului Turret, în cea mai pitorească zonă a Scoției.

STRATHISLA, Scoția

Înființată în 1786 sub numele de Milltown, distileria își trage actuala denumire din porecla dată băuturilor produse acolo, denumire adoptată apoi oficial. Este considerată cea mai longevivă distilerie scoțiană care a funcționat continuu. În 1950 frații Chivas au plătit pentru ea 71.000 de lire sterline, iar whiskyul care se produce acolo e folosit în gama Chivas Regal blended Scotch. Ca și în cazul distileriei Glenturret, Strathisla arată aproape la fel ca în prima zi, curtea pietruită și clădirile în formă de pagodă rămânând aproape neschimbate.

Alte distilerii faimoase, care și-au făcut loc în istoria producătorilor de whisky din Scoția sunt Jameson (1780), un brand care s-a îndepărtat treptat de rețetele originale și inovează continuu, Ballantine’s (1827), înființată de George Ballantine la doar 19 ani, celebru pentru sticla plată, pătrată, creată special pentru a putea fi transportată într-o servietă, în timpul prohibiției și Grant’s, afacerea lui William Grant, un cioban care și-a început cariera de producător de whisky ca bibliotecar la o fabrică de alcool, pe care mai apoi a cumpărat-o împreună cu cei 7 copii ai săi și a transformat-o în distileria Glenfiddich, chiar în ziua de Crăciun a anului 1887.

JAPONIA

Și Țara Soarelui Răsare are câteva distilerii celebre și de tradiție. Yamazaki, fondată în 1923, este cea mai veche din Japonia, fiind parte a concernului Suntory, prima companie niponă de distribuție a băuturilor alcoolice. Suntory are acum în portofoliu și alte brand-uri de whisky apreciate la nivel global, printre care Jim Beam (1795) și Teachers (1830).

O altă distilerie japoneză, cunoscută în întrega lume, este Yoichi, construită de Masataka Taketsuru în 1934, când a fondat Nikka Whisky Distilling, o companie care astăzi are mai multe unități de producție, unele chiar și în Scoția.

STATELE UNITE ALE AMERICII

Evident, istoria whisky-ului american nu putea să nu cuprindă poate cel mai faimos brand de peste ocean. Distileria Jack Daniel's a fost pusă în funcțiune în 1875, deși pe sticlele lor specifică anul 1866, ca an de începere a activității. Cert este faptul că este cea mai veche distilerie americană care operează încă de la început în același loc și are aceiași proprietari.

Până și primul președinte al Statelor Unite a fost implicat în afaceri cu whisky. În 1771, George Washington a construit o moară de cereale pe plantația pe care o deținea în Mount Vernon, Virginia. A urmat o casă pentru angajați, o mică fabrică de butoaie și, într-un final, o distilerie de whisky. În 1797, când a fost pusă în funcțiune, distileria era cea mai mare din toată America. În 2007 a fost recondiționată și este acum o atracție turistică.

Brown-Forman, compania care în 1870 a avut idea de a îmbutelia whisky în sticle sigilate, este acum una dintre cele mai mari companii americane din domeniul băuturilor spirtoase și vinului. Iar Willet Distillery, fondată de niște fermieri în 1936, este singura distilerie care a fost deținută mereu de aceeași familie. Ba mai mult, a avut doi președinți femei, succesiv, mamă și fiică.

Evident, sunt sute de producători de whisky și și mai multe distilerii care lucrează în umbra lor și le oferă materia primă necesară. Niciun articol de pe lumea asta nu le poate cuprinde pe toate. Probabil, nici nu te-ai gândit vreodată la ce industrie e în spatele licorii pe care o savurezi alături de prieteni, la o petrecere, sau seara, după cină. Dar, poate, data viitoare când îți torni în pahar un strop de whisky, o să-l vezi cu alți ochi. Și o să-ți placă și mai tare.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!