Cele mai frecvente 7 intrebari cu privire la taxa de pod Fetesti - Cernavoda

Publicat pe 19 Aprilie 2018
Cu siguranta toti soferii din Romania stiu ca, in momentul in care traverseaza podul peste Dunare de pe Autostrada Soarelui, trebuie sa achite taxa de pod Fetesti - Cernavoda. Aceasta are o valoare cuprinsa intre 13 Lei si 91 de Lei pentru o trecere, in functie de tipul autovehiculului. Cuantumul amenzii, in cazul neplatii taxei de pod, este de 10 pana la 20 de ori contravaloarea unei treceri. Spre exemplu, daca detii un autoturism si nu achiti peajul, esti pasibil de o amenda intre 130 de Lei si 260 de Lei.

Aceste informatii sunt cunoscute de catre soferi, insa existe si multe aspecte legate de taxa de pod Fetesti - Cernavoda in privinta carora acestia nu sunt pe deplin informati. Iata in continuare raspunsul la cele mai frecvente intrebari legate de taxa de pod:

1. Am achizitionat un vehicul si pana la inmatriculare acesta circula cu numere provizorii. Este necesara achitarea taxei de pod pentru aceasta perioada?

Nu, pentru vehiculele care circula cu numere provizorii, nu se achita taxa de pod.

2. Am vandut vehiculul si totusi am primit un proces-verbal de constatare a contraventiei. Ce trebuie sa fac?

Acest lucru se intampla deoarece, in urma vanzarii vehiculului, noul proprietar nu a efectuat transcrierea dreptului de proprietate asupra vehiculului in termenul prevazut de legislatia in vigoare. Din acest motiv, in evidentele Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, tu figurezi in continuare ca detinator al autovehiculului, iar responsabilitatea achitarii peajului revine in exclusivitate utilizatorilor. CNAIR nu are niciun drept in aplicarea sanctiunilor altor persoane decat celor inscrise in certificatul de inmatriculare drept detinatori sau utilizatori.

3. Am primit mai multe procese-verbale de contraventie, emise pentru acelasi vehicul, dar cu date de savarsire a contraventiilor diferite. Trebuie sa platesc amenda pentru fiecare proces-verbal?

Da, amenda trebuie platita pentru fiecare proces-verbal in parte.

4. Peajul neutilizat isi pastreaza valabilitatea in cazul in care am vandut vehiculul, am pastrat numarul de inmatriculare si am inmatriculat un alt vehicul cu acest numar?

Nu, acest lucru nu este posibil.

5. Peajul neutilizat isi pastreaza valabilitatea in cazul in care s-a schimbat proprietarul sau adresa de domiciliu a proprietarului, dar numarul de inmatriculare a ramas acelasi?

Da, taxa de pod achitata ramane valabila in aceasta situatie.

6. Peajul neutilizat isi pastreaza valabilitatea in cazul in care s-a schimbat numarul de inmatriculare?

In cazul utilizatorilor care schimba numarul de inmatriculare al vehiculului, taxa de pod Fetesti - Cernavoda isi mentine valabilitatea in conditiile in care in baza de date a autoritatii de inmatriculare este operata modificarea respectiva. Autoritatea de inmatriculare va asigura, pe baza de protocol, accesul zilnic al CNAIR S.A. la baza de date cu modificarile privind numerele de inmatriculare.

7. Am vandut vehiculul, iar peajul achizitionat este neutilizat si inca se mai afla in perioada de valabilitate. Imi poate fi restituita suma aferenta numarului de treceri neutilizate, de la data vanzarii vehiculului pana la data expirarii valabilitatii peajului?

Nu, acest lucru nu este posibil. Restituirea sumei corespunzatoare tarifelor achitate si neutilizate se face numai la solicitarea utilizatorului, in situatia radierii din circulatie a autovehiculului, ca urmare a declararii furtului vehiculului, a scoaterii sale definitive din Romania sau a dezmembrarii, casarii sau predarii acestuia catre o unitate specializata in dezmembrari.

Domenii: Auto, Constructii

Adserving iAgency.ro SRL

iAgency este o agentie interactiva, specializata în servicii de SEO, Web Design si Social Media. Misiunea agentiei este de a oferi servicii creative de marketing online care sa aduca rezultate...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →