Cele mai frecvente afecțiuni provocate de un stil de viață nesănătos

Publicat pe 16 Martie 2020
Stilul de viață ne influențează sănătatea mai mult decât de putem imagina. Studiile au demonstrat că persoanele care nu fac mișcare și au o dietă dezechilibrată trăiesc mai puțin și au mai multe probleme de sănătate.

Stilul de viață nesănătos produce anumite dezechilibre în organism, deoarece corpul nu primește substanțele nutritive de care are nevoie. În plus, este afectat substanțele nocive care se găsesc în țigări, alcool sau în alimentele intens procesate industrial. Lipsa de activitate fizică, oboseala, stresul excesiv și abuzul de alcool agravează aceste dezechilibre. Pe termen lung, un stil de viață dezechilibrat poate produce boli grave, uneori cronice, cu consecințe ireversibile asupra organismului.

Iată care sunt principalele afecțiuni provocate de un stil de viață dezechilibrat.

Obezitate

Deși în unele cazuri obezitatea poate avea cauze genetice, de cele mai multe ori această boală apare ca urmare a exceselor alimentare. Diagnosticul de obezitate se pune în cazul unui IMC (indice de masă corporală) de peste 30 kg/m² (kilograme/înălțimea în metri la pătrat).

Obezitatea este strâns legată de alte afecțiuni grave, precum bolile cardiovasculare, hipercolesterolemia, diabetul zaharat de tip 2 și este un factor de risc pentru multe alte boli. Fiind o boală cronică, obezitatea nu se vindecă, ci se ameliorează și se ține sub control prin schimbarea stilului de viață (dietă și sport). Revenirea la stilul de viață nesănătos va duce la recâștigarea kilogramelor pierdute. 

Subnutriție 

Subnutriția este caracterizată de un IMC sub 18.5 kg/m². Afecțiunea este corelată cu anumite carențe nutriționale (carență de fier, carență proteică, carență de vitamine) și poate provoca boli grave, mai ales în cazul copiilor. 

Spre exemplu, un aport scăzut de vitamina D și calciu produce rahitism la copii și osteomalacie la adulți (boli ale sistemului osos). Lista de afecțiuni poate continua, deoarece fiecare nutrient are un rol important, iar orice carență are consecințe. Subnutriția poate apărea și la persoanele care mănâncă în exces un anumit tip de alimente, neglijându-le pe celelalte și este întâlnită deseori la fumători și alcoolici.

Boli cardiovasculare

Stilul de viață dezechilibrat este cauza principală de ateroscleroză – formarea plăcilor de grăsimi pe pereții vasculari. Cel mai adesea ateroscleroza se formează la nivelul arterelor coronare ale inimii, caz în care se numește cardiopatie ischemică. Cardiopatia ischemică este afecțiunea care provoacă cele mai multe infarcte de miocard, prin întreruperea fluxului sangvin la nivelul inimii.

Ateroscleroza se poate localiza la nivelul oricărei artere. Atunci când se localizează la nivelul arterelor carotide (boală carotidiană) poate provoca accident vascular cerebral ischemic cu risc de deces sau dizabilitate.

Hipertensiunea arterială sau HTA poate fi cauzată, de asemenea, de o alimentație dezechilibrată (bogată în sare), fumat și alcool excesiv. Aceasta poate duce la dezvoltarea altor boli cardiace.

Diabet de tip 2

Persoanele predispuse genetic la diabetul de tip 2 au un risc ridicat de a dezvolta această afecțiune atunci când au un stil de viață dezechilibrat. Diabetul de tip 2 este caracterizat de o secreție insuficientă de insulină sau de o rezistență a celulelor la insulină (afectarea receptorilor pentru insulină). Rezistența la insulină este dezvoltată progresiv, din cauza unei diete dezechilibrate, obezității, lipsei de activitate fizică și fumatului. Un stil de viață sănătos poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină.

Cancer

Stilul de viață dezechilibrat - mai ales fumatul - crește riscul de a dezvolta numeroase tipuri de cancere - nu doar cancer pulmonar - din cauza modificărilor pe care substanțele toxice le produc la nivelul celulelor.

Așadar, stilul de viață nesănătos poate provoca o mulțime de afecțiuni grave, care ne pot pune viața în pericol.

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!