Certificarea FSC a hartiei/cartonului

Publicat pe 11 Ianuarie 2020
Atunci cand cumparati produse din hartie (servetele, hartie igienica, cartoane sau chiar carti si reviste), se poate sa observati stampila “Certificat FSC” pe ambalajele anumitor branduri. Dar ce inseamna hartia certificata FSC si care sunt beneficiile alegerii acestui tip fata de celelalte necertificate - mai ales cand acestea din urma pot fi chiar si mai ieftine?

'FSC' este un acronim care vine de la Forest Stewardship Council, o organizatie care contribuie la promovarea practicilor de silvicultura durabila la nivel mondial. Forest Stewardship Council seteaza standardele pentru produsele din lemn, certifica in mod independent faptul ca aceste standarde sunt indeplinite si aplica etichete pe produsele care se califica in aceste standarde.

Certificarea FSC ofera clientilor optiunea de a alege produse forestiere, precum hartie sau lemn, care provin dintr-un mediu controlat, responsabil social si viabil din punct de vedere economic. FSC a fost fondat in 1993 ca raspuns la ingrijorarea privind despaduririle.

Cum beneficiaza padurile de la hartia certificata FSC?

Hartia certificata FSC este diferita fata de hartia reciclata, deoarece este de obicei compusa din fibre de arbore virgin mai degraba decat materialele reciclate (desi cateodata si hartia reciclata este certificata FSC). Dar atunci cand tulpina copacului este folosita pentru realizarea acestui tip de hartie care provine dintr-o sursa controlata, poate fi la fel de eco-friendly ca si hartia reciclata.

Potrivit Forest Stewardship Council, Statele Unite consuma aproximativ 100 de milioane de tone de hartie anual, iar hartia reciclata este produsa in procent de 35% din aceasta cantitate. Restul provine din padurile de cherestea. Incurajand tipografiile si producatorii sa caute furnizori de lemn care lupta pentru protejarea habitatului, previn poluarea si planteaza mai multi arbori decat taie, poate face o diferenta uriasa.

Standardele de certificare FSC

Ce face ca hartia sa fie “durabila”? La fel ca multe cuvinte din aceasta arie, incluzand “organic” si “natural”, termenul “durabil” poate sa fie vag. Cu ajutorul etichetei “Certificat FSC”, Forest Stewardship Council defineste un set de standarde stricte pe care producatorii de produse din hartie trebuie sa le indeplineasca pentru a demonstra ca protejeaza mediul inconjurator si sunt responsabili din punct de vedere social.

FSC solicita ca produsele care poarta sigla “Certificat FSC” sa treaca printr-un “lant de custodie” din padure la producator, catre vanzator si intr-un final catre imprimanta, atunci cand este cazul. Partile terte - auditorii independenti, realizeaza un audit al lantului de custodie pentru companiile care vor sa obtina certificarea FSC. FSC solicita, de asemenea, si un plan de management, care subliniaza scara si intensitatea documentarii operatiunilor alaturi de obiective pe termen lung pentru mentinerea si sustenabilitatea padurilor.

Exista patru etichete pentru certificarea FSC. Una dintre ele indica faptul ca produsul provine in procent de 100% din surse bine gestionate, si cealalta verifica faptul ca hartia este reciclata. Alte doua etichete indica faptul ca produsul provinde din surse mixte, fie doar din surse controlate sau dintr-un amestec de surse controlate si materiale reciclate.

Cumpararea de produse certificate FSC

Hartiile pentru copiator, plicurile — aproape toate produsele sunt acum disponibile cu certificare FSC. Foarte multe tipografii folosesc acum hartie certificata FSC ca si optiune pentru clientii care se ingrijoreaza pentru mediu. Atunci cand aspectul si textura hartiei trebuie sa fie unul fin si uniform, hartia certificata FSC este varianta mai buna fata de hartia reciclata. Hartia pentru servetele, hartie igienica si alte articole de papetarie pot fi si acestea certificate FSC.

Atunci cand alegem hartie certificata FSC, costurile pot creste cu pana la 20%, insa nu este o regula general valabila. Foarte multe produse certificate FSC pot fi acum comparabile ca si pret cu produsele care nu provin din surse controlate.


SC UPDIGITAL ANALYTICS AGENCY S.R.L.

UPDIGITAL este dedicat învățării și înțelegerii afacerii tale. Construind o relație cu fiecare dintre clienții noștri, ne putem asigura că strategia noastră de marketing este construită cu unicul...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →