Certificat energetic. Cum trebuie să decurgă relația proprietarilor de imobile cu un auditor energetic atestat

Publicat pe 19 Octombrie 2018
Unul dintre documentele obligatorii în momentul vânzării unui imobil este certificatul energetic. Un astfel de document oferă informații relevante despre eficiența energetică a clădirii și despre consumul de energie necesar pentru a asigura confortul pentru cei care o locuiesc.

Obținerea unui certificat de performanță energetică este destul de simplă, insă implică o serie de factori obligatorii, cum ar fi apelarea la un auditor energetic atestat.

Ce este un auditor energetic atestat și cum decurge relația dintre proprietarul imobilului și acesta?

Auditorul energetic este o persoană atestată de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, ce are dreptul legal să emită certificate de performanță energetică pentru imobile, iar doar auditorii energetici atestați cu gradul profesional I pot elabora și audit energetic.

Auditorii energetici atestați pot avea gradul profesional II sau I.

În ceea ce privește relația clientului cu auditorul energetic, aceasta se desfășoară destul de simplu:

  • Solicitantul trebuie să se adreseze unui auditor energetic atestat. În România există peste 1800 de astfel de specialiști, o bună parte fiind în București (peste 400);

  • Proprietarul trebuie să aibă la îndemână o serie de acte ale construcției, pe care să le pună în copie la dispoziția auditorului.  De asemenea, trebuie să-i furnizeze acestuia o serie de informații despre imobilul supus certificării energetice.
  • Auditorul colectează informațiile oferite de către proprietar, datele din actele imobilului și alte informații pe care le obține vizitând construcția pentru a putea încadra clădirea într-o clasă de eficiență energetică. De regulă, sunt utilizate date precum: orientarea clădirii, modul în care este construită, planurile construcției, tipul de tâmplărie folosită etc.
  • Pe baza informațiilor colectate de specialist și a unor calcule de specialitate se emite certificatul de performanță energetică.
  • Proprietarul imobilului îi plătește auditorului costul serviciilor prestate. De cele mai multe ori, tariful este destul de mic, acesta depășind rareori 200 de lei. Suma este mică, mai ales dacă se ține cont și de faptul că valabilitatea unui certificat energetic este de 10 ani.

Ce trebuie să aibă în vedere proprietarul clădirii?

De regulă, certificatul energetic poate să fie redactat și în maxim 24 de ore, atâta vreme cât toate datele sunt furnizate corect specialistului atestat. Este bine de știut că o clădire cu eficiență energetică mare poate sa aiba un impact favorabil mare asupra bugetului nostru. Consumul energetic al clădirilor din clasa de eficiență G este de până la 6 ori mai mare decât consumul celor din clasa de eficiență energetică A, ceea ce în timp înseamnă diferențe foarte mari de cheltuieli.

De asemenea, încadrarea imobilului într-o clasă superioară de eficiență energetică poate să fie un plus pentru vânzarea rapidă a imobilului. Casele și apartamentele care au consumuri de energie cât mai mici sunt foarte căutate. De asemenea, pentru acestea se pot solicita chirii mai mari.

Certificatul energetic se obține destul de ușor, atâta vreme cât se apelează la un auditor energetic atestat bine pregătit, iar relația cu acesta decurge în mod normal, cu toate actele furnizate la timp.

Domenii: Imobiliare

Enermed Impex SRL

Suntem auditori energetici atestati gradul I.Elaboram certificate de performanta energetica (certificat energetic), audit energetic si oferim servicii de termografie in constructii si calcul G.

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!