Certificate de performanță energetică - ce trebuie să faci pentru a le obţine?

Publicat pe 29 Ianuarie 2020
Din ce în ce mai mulţi oameni aleg să se mute la casă, pentru a avea parte de linişte şi de mai multă libertate decât la bloc, în timp ce alții aleg confortul unui apartament de bloc. Ridicarea unor construcţii noi sau vânzarea/închirierea celor existente presupune, însă, obţinerea unor documente și urmarea unor pași pentru a fi în deplină legalitate. Certificatele de performanță energetică sunt necesare pentru recepționarea construcțiilor noi sau la vânzarea sau , iar cei care au nevoie de astfel de documente pot descoperi în rândurile ce urmează care sunt paşii pe care trebuie să îi urmeze!

Actele necesare întocmirii certificatului energetic

Pentru început, cei care solicită certificate energetice trebuie să strângă actele imobilului de care au nevoie pentru a obţine certificatul energetic

De fapt ei ar trebui să aibă în casă aceste documente ale  clădirii. Pentru apartamente este cel mai simplu, este nevoie doar de o schiță a apartamentului (de la cadastru) sau de un releveu al locuinței.

Cine se ocupă de emiterea certificatelor energetice?

Persoanele autorizate care au capacitatea de a se ocupa de eliberarea certificatelor energetice sunt auditorii energetici atestați de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Este vorba despre specialiști care au o formare profesională în domeniu şi care ştiu exact la ce să fie atenţi atunci când încadrează un imobil într-o clasă energetică.

Cum se face analiza clădirilor?

După ce auditorii primesc de la solicitanți documentele de care au nevoie, aceștia trebuie să se deplaseze la construcție pentru a face diverse măsurători și observații.

Clasele energetice

Există 7 clase energetice în care imobilele pot fi încadrate, începând de la clasa A, care este cea mai bună şi până la clasă G, respectiv cea mai puţin eficientă clasă energetică.

Clădirile care înregistrează un consum de cel mult 125 kWh/m2/an sunt incluse în clasa A, pe când imobilele unde consumul energetic anual depăşeşte 820 kWh/m2/an sunt încadrate în clasă G.

Valabilitatea certificatelor energetice

Aceste acte legale sunt valabile timp de 10 ani, dar puteți să vă renovați construcția și să solicitați un alt certificat și mai repede decât acest termen, având posibilitatea ca prin renovare imobilul să fie încadrat într-o clasă energetică mai bună.

Cât timp durează eliberarea certificatelor energetice?

Când vine vorba despre perioada necesară pentru eliberarea certificatelor energetice, aceasta este foarte scurtă. Practic, documentele pot fi eliberate într-o singură zi, urmând ca mai apoi, proprietarii să poată încheia liniştiţi contractele de vânzare/cumpărare sau închiriere.

Spre deosebire de multe alte tipuri de documente, certificatele energetice sunt extrem de simplu de obţinut.

Important este că proprietarii de clădiri să aibă toate documentele necesare și să permită specialiștilor să facă măsurătorile la imobil, astfel încât auditorii energetici atestați să poată termina repede analiza.


Reflex Architecture SRL

Auditori energetici atestați gradul I oferim servicii de emitere certificat energetic in Bucuresti si judetul Ilfov la pret minim, in maxim 24 de ore.

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!