Check-in la aeroport: tot ce trebuie să știi despre protocolul aplicat

Publicat pe 13 Mai 2020
Dacă te pregătești de un zbor și nu ai check-in-ul online făcut, îți recomandăm să ajungi cu cel puțin două ore înainte de decolare în aeroport pentru a reuși să treci prin tot protocolul pe care autoritățile îl impun în astfel de situații.

În cazul în care vei avea nevoie, de exemplu, de un transfer către aeroportul din Cluj, timpul alocat pentru pregătirea propriu-zisă a zborului trebuie să îl cuprindă și pe cel al călătoriei de acasă la aeroport.

Mai jos ți-am pregătit, pas cu pas, tot ce vei avea de făcut pentru a te putea urca în avion. Iată la ce ar trebui să te aștepți. 

1. Urmărește panoul cu zborurile programate

Odată ajuns la aeroport, primul lucru pe care îl vei avea de făcut va fi să verifici panoul pe care sunt trecute toate zborurile. Identifică zborul care te interesează și află dacă acesta a fost sau nu reprogramat și dacă porțile de îmbarcare s-au deschis. 

2. Identifică aparatele de self check-in

Localizează un aparat de self check-in și pregătește-te să înregistrezi toate datele de pe documentul de identitate cu care ai rezervat zborul, împreună cu codul de rezervare emis la achiziția biletului. Dacă acest lucru este permis de către operatorul de zbor, alege-ți un loc din avion pe care vei călători până la destinație. Printează și ridică tichetul emis.

3. Caută ghișeul pentru zborul tău

Imediat după ce te-ai asigurat că zborul tău nu va avea întârziere, caută ghișeul atribuit zborului tău și predă aici documentele, dar și bagajul de cală, dacă este cazul. Reprezentanții companiei de zbor pe care ai ales-o te vor îndruma și îți vor returna, după verificare, actele care îți pot dovedi cetățenia, împreună cu tichetul de îmbarcare (ticket pass-ul), care are aceleași informații ca și abțibildul pe care îl va avea bagajul tău de cală. Acesta va fi cântărit și trimis la cala avionului doar dacă respectă greutatea maximă admisă, care poate fi diferită de la o companie de zbor la alta. 

4. Îndreaptă-te către poarta de control

Dacă pentru a primi tichetul de îmbarcare e nevoie să ajungi la un ghișeu semnalizat cu numele companiei de zbor pe care ai ales-o, dar și cu destinația la care vrei să ajungi, la poarta de control nu contează unde și cu cine zbori. La rând, în fața ta, poți întâlni și pasageri ale căror zboruri vor fi peste câteva ore, tocmai de aceea e bine să ajungi la aeroport cu cel puțin două ore de momentul la care a fost anunțată decolarea avionului tău. 

5. Treci de controlul de securitate

Vei primi mai multe cuve din plastic în care va trebui să depui atât bagajul de mână, cât și accesorii sau elemente care ar putea conține metal, cum ar fi o curea, chei sau ceasuri. Echipamentele electronice trebuie scoase din geantă și puse separat în cuvele care urmează să treacă de controlul cu raze X. De asemenea, te poți aștepta și la indicația de a te descălța și a trece de filtru doar în șosete, în cazul în care pantofii tăi au componente metalice. Renunță la recipientele mai mari de o sută de mililitri înainte de a trece prin controlul de securitate

6. Caută poarta de îmbarcare

După ce vei fi atent verificat la controlul de securitate, poți începe să cauți poarta de îmbarcare, care te va duce la avionul cu care urmează să călătorești. Pentru a o identifica mai ușor, caută numărul acesteia pe tichetul de îmbarcare, pe care l-ai primit atunci când ai efectuat check-in-ul în aeroport. Până când ora de îmbarcare va fi anunțată, de obicei aceasta fiind cu aproximativ 40 de minute înaintea zborului propriu-zis, vei avea timp să cutreieri magazinele Duty Free din aeroport, din care poți cumpăra suveniruri pentru cei dragi sau produse la preț redus de care urmează să te bucuri. 

Desigur, alternativa mult mai rapidă pentru check-in-ul în aeroport rămâne cel efectuat din fața unui calculator sau chiar de pe telefon, direct pe site-ul companiei de zbor la care ți-ai făcut rezervarea. 

Domenii: Turism

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!