Cinci metode prin care poți evita falimentul. Ce trebuie să faci dacă ai ajuns în insolvență?

Publicat pe 22 Ianuarie 2021
În cazul în care întâmpini dificultăți financiare majore și ai ajuns în insolvență, nu trebuie să consideri acest lucru ca fiind începutul sfârșitului pentru compania ta. Scăderea rapidă a vânzărilor și cotei de piață, creșterea continuă a costurilor, diminuarea profitabilității, neadaptarea obiectivelor și strategiilor la contextul general al mediului de afaceri sau ineficiența sistemului de management sunt principalii factori ce afectează supraviețuirea unei societăți.

Instabilitatea financiară conduce, într-o primă fază, la insolvență, și, fără intervenții majore, compania poate ajunge, în scurt timp, la faliment. Prin urmare, este important să știi ce înseamnă insolvența și de ce nu-și mai poate achita firma datoriile exigibile angajate cu resursele financiare disponibile ca să poți face demersuri pentru depășirea acestui impas. Iată câteva măsuri ce te pot ajuta să-ți stabilizezi afacerea:

1. Ține-ți finanțele în ordine

Multe dintre businessuri au eșuat, de-a lungul timpului, pentru că au rămas fără capital. Cel mai important element pentru o afacere de succes îl reprezintă existența unui cash flow pozitiv. Chiar dacă ești la început și încă nu ai o sursă stabilă de venit, trebuie să-ți pui la punct finanțele. În cazul în care nu vrei ca firma ta să dea faliment, încearcă să micșorezi costurile cât mai mult posibil, urmărește constant încasările și plățile, controlează cheltuielile, poartă negocieri cu furnizorii, plătește-ți facturile la timp și renunță la toate lucrurile care nu sunt indispensabile. Instabilitatea financiară poate fi generată atât de factorii interni - organizarea defectuoasă a activității sau lipsa unor instrumente de control adecvate, cât și de factorii externi, precum scăderea economică. Așadar, ia în considerare orice aspect și încearcă să-ți monitorizezi atent finanțele pentru a face față tuturor provocărilor.

2. Creează un fond pentru situațiile critice

Un detaliu esențial ce ține tot de cash flow management este asigurarea unei rezerve pentru „zile negre“. Nu aștepta să epuizezi toate resursele, înainte de a deschide procedura de insolvență. Mai bine, analizează periodic rapoartele de credit ca să observi semnele de avertizare. Insolvența reprezintă una dintre metodele ce te pot ajuta să eviți falimentul, dar, implementarea unui plan de reorganizare nu este fezabilă, dacă nu ai un fond tampon pentru situațiile absolut critice. Controlează încasările și plățile, fă o proiecție a acestora pentru cel puțin trei luni, verifică situația financiară a partenerilor de afaceri și planifică, din timp, ceea ce poți adăuga la rezervele tale. Cei mai buni antreprenori sunt, întotdeauna, pregătiți pentru ce este mai rău.

3. Fă o analiză economico-financiară

Alege un administrator judiciar adaptat nevoilor tale și care să poată identifica problemele ce au condus la intrarea companiei în insolvență, precum și soluțiile necesare pentru salvarea firmei. Planurile propuse de el, care vor fi aprobate de creditori și judecătorul sindic, trebuie să aibă la bază analize complexe, ce includ aspecte economice, juridice, financiare și de marketing.

4. Identifică surse de finanțare pentru reorganizarea firmei

Este binecunoscut faptul că o companie cu probleme va întâmpina dificultăți mari în obținerea finanțării pentru planul de reorganizare. Însă, trebuie să înțelegi că lipsa lichidității este rezultatul unor activități nepotrivite și că există soluții financiare pentru orice situație, doar că ele trebuie identificate, în funcție de fiecare caz specific.

5. Analizează managementul companiei

Un management defectuos reprezintă una dintre cauzele ce determină insolvența și falimentul unei societăți. Așadar, pe lângă analiza tuturor elementelor ce țin de situația economico-financiară a firmei, ia în considerare și evaluarea și promovarea oamenilor care să contribuie în mod constructiv la revitalizarea afacerii. Nu este neapărat nevoie să înlocuiești personalul, ci poți veni cu soluții externe, persoane din exterior care să sprijine managementul companiei în perioada de restructurare și să ajute la luarea celor mai bune decizii, în această perioadă de criză.

 

În ultimii ani, foarte multe societăți au ajuns în insolvență fiindcă nu și-au mai putut plăti datoriile față de unul sau mai mulți creditori. Cu toate că falimentul nu este o condiție obligatorie a incapacității de plată, dacă nu se iau măsuri pentru gestionarea activității companiei și datoriilor și implementarea unui plan de reorganizare, se poate ajunge foarte ușor la lichidarea afacerii.

Domenii: Afaceri

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!