Clifford: Concurenta - o tema globalizata, pe fondul complexitatii sporite si a cooperarii tot mai stranse intre autoritati

Publicat pe 14 Aprilie 2016
Investigatiile de dreptul concurentei devin tot mai complexe si interconectate, pe masura ce din ce in ce mai multe jurisdictii isi consolideaza cadrul de reglementare, iar autoritatile de resort colaboreaza tot mai strans la nivel international. In acest context, riscurile si implicatiile de conformare pentru companii sporesc.

Cel mai recent raport privind Tendintele globale Anti-trust publicat de Clifford Chance identifica principalele teme de interes pentru peisajul concurential din 2016, pe baza datelor statistice si a analizelor sectoriale si multi-jurisdictionale.

„Raportul confirma ceea ce anticipam acum cateva luni, pornind de la tendintele identificate atat prin activitatea noastra pe plan local, cat si din jurisprudenta europeana si a alor jurisdictii la care avem acces”, spune Diana Crangasu, Senior Associate si coordonator al practicii de dreptul concurentei in cadrul Clifford Chance Badea. „Vorbim tot mai mult despre eforturi multijurisdictionale extinse, mai multa vigilenta in activitatea M&A si despre rolul esential al programelor de conformare in companii”.

La nivel european, devine tot mai bine conturat accentul autoritatilor pe preventie si clementa. Astfel, valoarea amenzilor antitrust centralizate pentru 2015 - 364,5 milioane de euro – reprezinta mai putin de un sfert din totalul pe 2014. In acelasi timp, valoarea reducerilor de amenzi in urma acordurilor de clementa si imunitate agreate anul trecut cu diverse companii a fost de 646 milioane de euro (fata de 2014, cand au reprezentat mai putin de jumatate), aproape doua ori mai mare decat valoarea amenzilor finale acordate. Aceasta tendinta este sustinuta, pe de o parte, de vigilenta sporita a companiilor, precum si de stimulentele financiare pentru informari oferite autoritatilor cu privire la eventuale fapte anti-concurentiale.

Diana Crangasu adauga: „Romania a inregistrat, in 2015, primul caz de investigatie declansata ca urmare a unei aplicatii de imunitate, precum si un numar record de amenzi si solicitari privind procedura tranzactionarii (recunoasterii; procedura menita sa incurajeze companiile sa recunoasca savarsirea unei fapte anticoncurentiale in orice moment pe parcursul investigatiei, pentru a beneficia de o reducere a amenzii)”.

Primele 10 industrii afectate de amenzi (valoarea totala calculata ca procent din cifra de afaceri anuala a intregului sector, la nivel global, pentru cele mai importante state) sunt, in ordinea importantei, potrivit datelor globale centralizate incepand cu 2004: produse minerale non-metalice (sticla, ceramica, ciment, etc.) – cu o pondere de peste 1%; productia de echipamente electronice, calculatoare si produse optice; produse chimice; echipamente si masini grele; echipamente electrice; industria farmaceutica; industria produselor de cauciuc si plastic; serviciile financiare (cu exceptia industriei de asigurari si pensii); productia de haine si accesorii; industria producatoare de bauturi.

Primele zece industrii ca numar de investigatii antitrust derulate in prezent, in cazurile anuntate public in statele considerate pentru analiza sunt, in ordine descrescatoare: industria producatoare de masini si componente; serviciile financiare; productia de echipamente electronice, calculatoare si produse optice; industria alimentara; industria de management al deseurilor si reciclare; transportul feroviar; transportul maritim; industria chimica; industria farmaceutica; produse minerale non-metalice.

In Romania, investigatiile de concurenta din ultimii au vizat cu precadere industrii precum energia, telecomunicatiile, retail-ul alimentar, sectorul bancar si al asigurarilor, industria farmaceutica, precum si sectorul de licitatii publice.

„Indiferent de domeniul de activitate, toate companiile trebuie sa isi defineasca si sa implementeze un set de bune practici menite sa previna o eventuala incalcare a legislatiei concurentei si riscurile aferente”, subliniaza Diana Crangasu. „Expunerea provocata de o eventuala investigatie poate imprima incertitudine unui jucator economic, avand implicatii majore atat in plan operational si financiar, cat si de imagine publica si cultura organizationala”.

Practica de dreptul concurentei si litigii de concurenta din cadrul biroului din Bucuresti este pe deplin integrata in reteaua globala Clifford Chance, iar avocatii care fac parte din aceasta practica au o experienta ampla in aspectele de reglementare a concurentei din diverse industrii, atat la nivel local, cat si international. Serviciile oferite includ, pe de o parte, asistenta acordata pentru notificarea fuziunilor si achizitiilor catre autoritatile de concurenta din Romania si din regiunea SEE si, pe de alta parte, asistenta societatilor in investigatii de dreptul concurentei, inclusiv in litigiile legate de aceste investigatii. Avocatii au experienta internationala in investigatii si inspectii inopinate derulate de autoritatile de concurenta; litigii legate de aspectele de concurenta si investigatii; obtinerea aprobarilor specifice din partea autoritatilor de concurenta pentru achizitii, fuziuni, joint-ventures si aliante strategice; ajutoare de stat si achizitii publice; programe de conformare si sesiuni de pregatire a angajatilor.

Diana Crangasu este specializata in dreptul concurentei. A acordat consultanta societatilor pe aspectele de concurenta specifice tranzactiilor domestice si transfrontaliere, dar si pe investigatii ale autoritatilor de concurenta, lucrand si cu birourile din Paris, Londra si Bruxelles din reteaua Clifford Chance, in notificari ale tranzactiilor la Comisia Europeana, la autoritatea de concurenta din Franta sau in investigatii privind practici anti-concurentiale, abuz de pozitie dominanta si ajutor de stat. A coordonat notificari concomitente ale tranzactiilor in Romania si autoritatile nationale de concurenta din regiunea SEE. In 2012, a fost detasata in biroul din Paris, unde a lucrat pe dosare franceze si europene de concurenta.

Note catre editori:

Clifford Chance este prezenta in Romania din 2006 si opereaza in prezent sub denumirea Clifford Chance Badea. Biroul din Bucuresti se implica in mod constant in tranzactii complexe de imprumuturi sindicalizate, finantari, restructurari, emisiuni de eurobonduri si de actiuni pe piete internationale de capital, instrumente financiare derivate, achizitii de companii de catre investitori strategici sau fonduri de private equity, proiecte de infrastructura si autostrazi, investitii imobiliare, precum si litigii si arbitraje interne si internationale.

Firma ocupa locul intai in topul caselor de avocatura din Romania (Tier 1) la sectiunile Banking & Finance si Capital Markets, in cele mai recente editii Legal500, Chambers Global si IFLR1000. Totodata, casa de avocatura are o echipa puternica in aria de practica Corporate M&A, fiind pozitionata pe palierul intai (Tier 1) de catre IFLR1000 Financial & Corporate 2015-2016, respectiv palierul al doilea (Tier 2) in Legal500 si Chambers Global. Ghidul IFLR1000 pozitioneaza casa de avocatura pe primul loc si la sectiunea Project Finance si a acordat Clifford Chance Badea premiul Firma de Avocatura a Anului in Romania doi ani la rand, in cadrul IFLR Europe Awards 2014, respectiv 2015.

Clifford Chance este una dintre cele mai importante firme globale de avocatura, cu pozitionare geografica si resurse semnificative pe cinci continente. Fiind un parteneriat pe deplin integrat la nivel global, cultura organizationala a Clifford Chance se bazeaza pe stilul de lucru abordabil, in echipa. Obiectivul nostru este sa depasim intotdeauna asteptarile clientilor nostri, care provin din cele mai variate zone ale mediului corporatist (comercial, financiar si industrial), sectorul guvernamental, institutii de reglementare, entitati comerciale si organizatii non-profit. Oferim clientilor nostri consultanta juridica la cel mai inalt nivel, combinand standardele globale ale firmei cu expertiza specializata la nivel local.

Numele Clifford Chance apare in cele mai multe clasamentele trans-frontaliere Tier 1 din ghidul Chambers Global 2016, comparativ cu alte case de avocatura. Aceasta analiza independenta ia in considerare abilitatile juridice, conduita profesionala, calitatea serviciului oferit clientilor, gradul de cunoastere si experienta in ariile de practica; ghidul confera Clifford Chance recunoastere la cel mai inalt nivel in ceea ce priveste amploarea expertizei si consecventa prin calitatea asistentei oferite la nivel global.

Domenii: Finante-banci

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!