Coloratul pentru adulți: cea mai simplă terapie împotriva stresului

Publicat pe 2 Iunie 2020
Mirosul creioanelor și al desenelor gata să prindă viață îți amintesc, fără îndoială, de copilărie. Deși privită ca o îndeletnicire specifică, exclusiv copiilor, această activitate s-a transformat, în ultimii ani, în ceva mai mult.

Simplul gest de a „lumina“ o suprafață goală are ceva mai mult decât un scop creativ pentru adulți.

Coloratul reduce stresul și anxietatea  

Carl G. Jung a fost printre primii psihologi care au folosit tehnica de relaxare prin culori. Celebrul psihiatru le-a recomandat pacienților săi să coloreze forme concentrice și modele circulare, inspirate din arta indiană. În timp, el a constatat o schimbare considerabilă a comportamentului persoanelor tratate prin această metodă, acestea devenind mult mai calme și relaxate. 

De altfel, în timp, s-au realizat o serie de studii care arată că această activitate funcționează ca un tratament împotriva stresului post-traumatic sau al unor perturbări de personalitate. 

Îți dezvoltă creativitatea    

Chiar dacă optezi pentru un model simplu sau complex, precum mandala (modele concentrice circulare), colorarea spațiilor goale, alegerea culorilor dar și a calității creioanelor color pentru cei pasionați de artă poate deveni o adevărată provocare.

Descoperă cum îmbinarea nuanțelor îți dezvoltă simțul estetic și originalitatea! 

Este asemănător cu meditația

Cercetătorii au arătat că folosirea culorilor în crearea desenelor necesită un nivel considerabil de concentrare. Prin urmare, activitatea are același efect liniștitor și calmant precum meditația sau o ședință de yoga. În plus, nu poți neglija sentimentul de mulțumire și satisfacție resimțit atunci când termini un desen. Repetă sesiunile de colorat și vei observa un progres al nivelului de concentrare și atenție!

Te deconectează de tehnologie  

Într-o societate în care totul depinde de tehnologie și de ecrane luminoase, coloratul a devenit, pentru adulți, o modalitate utilă și plăcută de a rupe legătura om - dispozitiv. Deși există multe aplicații, web și pe mobil, care ar înlocui acest lucru manual, efectele nu sunt aceleași. Așa că, scoate-le din calcul! Asigură-te că ai suficientă lumină, pune-ți alături creioanele și cartea de colorat și dă frâu liber imaginației!

Îți îmbunătățește dexteritatea  

Procesul de colorare are, de asemenea, diferite grade de dificultate. Fie că e vorba de modele complexe precum mandala, fie că e vorba doar de schițe sau peisaje din natură, ai nevoie de multă precizie și răbdare în respectarea liniilor și a detaliilor.

Practică, în mod constant, acest exercițiu și vei observa efecte benefice asupra dexterității.

Te ajută să îți faci noi prieteni 

De ce nu? De pe băncile școlii, ai învățat că activitatea de grup stă la baza instaurării relațiilor interpersonale. Coloratul devine o activitate din ce în ce mai populară, așa că poți găsi grupuri ce fac asta în anumite zile ale săptămânii. 

O întâlnire „colorată” poate fi o ocazie ideală să interacționezi cu alte persoane, să accepți păreri, idei noi și să admiri, împreună cu ei, rezultatul final. Prin urmare, coloratul poate deveni o provocare utilă și plăcută, atunci când ai o zi aglomerată sau stresantă.

Folosește, cu încredere, cărțile și creioanele de colorat, alege-ți culorile preferate și concentrează-te asupra imaginii pe care vrei sa o realizezi. Vei observa că această activitate are efect benefic asupra minții și emoțiilor tale, stimulează puterea de relaxare și oferă stare de bine.

Domenii: Educatie

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →