CONCEDIEREA ȘI DEMISIA ÎN GERMANIA-KÜNDIGUNG

Publicat pe 9 Iulie 2021
Una din problemele des întâlnite cu care se confruntă românii care muncesc în Germania este rezilierea contractului de muncă de către angajator, concedierea. În foarte multe cazuri aceasta poate fi nejustificată, eronată sau chiar abuzivă. De asemenea în cazul concedierii apar de multe ori probleme fie legate de nerespectarea termenelor legale de preaviz sau a modalității de depunere a demisiei. De aici a apărut și ideea acestui articol, în care veți afla ce prevede legislația germană în acest sens.

Atât angajatorul cât și angajatul au dreptul să ceară rezilierea contractului de muncă cu respectarea termenelor legale de preaviz. În cazuri de încălcare gravă a contractului (furt, violențe la adresa colegilor sau a unui superior) sau din partea angajatorului ( neplata salariului sau alte situații similare) contractul de muncă poate fi desfăcut pe loc fără respectarea acestor termene.

CUM SE FACE REZILIEREA CONTRACTULUI DE MUNCĂ?

Rezilierea contractului de muncă, indiferent dacă e demisie sa concediere, poate fi făcută doar în scris. Demisia sau concedierea poate fi înmânată direct sau poate fi trimisă prin poștă ( de preferat prin scrisoare recomandată). Orice altă modalitate de transmitere a rezilierii (verbal, prin email, WhatsApp sau fax) nu este recunoscută de lege.

Dacă rezilierea concedierea sau demisia s-a făcut corect, atunci ultimul salariu după încetarea contractului de muncă trebuie să-l primești la data la care se efectuează în mod normal plățile.

PERIOADA DE PREAVIZ – KÜNDIGUNGSFRISTEN

Termenul de preaviz este de cele mai multe ori specificat în contractul de muncă. Dacă nu este specificat în contract, atunci se aplică termenele din lege. O concediere fără preaviz/extraordinară (fristlose/außerordentliche Kündigung) necesită întotdeauna un motiv important. O concediere cu preaviz/ordinară (fristgerechte/ordentliche Kündigung) impune termene de preaviz (Kündigungsfristen). În perioada de probă de regulă 2 săptămâni, apoi cel puțin 4 săptămâni (Atenție: Există excepții!). Termenele de preaviz sunt stipulate în contractul individual de muncă ori în contractul colectiv de muncă (Tarifvertrag). Verificați neapărat contractul individual de muncă respectiv contractul colectiv de muncă aplicabil și asigurați-vă dacă s-a respectat termenul de preaviz aplicabil pentru dumneavoastră!

Alte informații, puteți găsi aici.

CONCEDIERE ÎN TIMPUL CONCEDIULUI MEDICAL?

În Germania este posibilă concedierea în timpul concediului medical. Dacă contractul dumneavoastră de muncă încetează în timpul incapacității temporare de muncă puteți solicita mai întâi o indemnizație de boală (Krankengeld) la Casa de Asigurări de Sănătat. Trebuie să vă înregistrați la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă după ce v-ați însănătoșit.

Trimiteţi imediat scutirile medicale la Casa de Asigurări de sănătate! Informați Casa de Asigurări de Sănătate înainte de a părăsi Germania, ca să nu pierdeți dreptul la indemnizația de boală și asigurarea de sănătate!

Femeile însărcinate beneficiază de o protecție specială împotriva concedierii, chiar şi în perioada de probă.

TREBUIE SĂ SEMNEZ CONCEDIEREA?

Frecvent angajatorii vă dau să semnați un acord de încetare a contractului de muncă (Aufhebungsvertrag). Un acord de încetare a contractului de muncă este o declarație bilaterală precum că se dorește încetarea contractului de muncă. De cele mai multe ori aceasta duce la pierderea unor drepturi. Semnați doar dacă sunteți de acord să înceteze contractul de muncă și dacă sunteți siguri că pe cale de consecință nu pierdeți drepturi.

Dacă ați fost concediat și doriți să rămâneți în Germania trebuie să vă înregistrați imediat ca șomer la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (Agentur für Arbeit) pentru a vă asigura dreptul la somaj. Dacă primiți indemnizație de șomaj beneficiați în continuare de asigurare de sănătate. În caz contrar trebuie să vă asigurați voluntar (freiwillig) și să plătiți singur contribuția. La plecarea din Germania trebuie să mergeți la Oficiul pentru Evidența Populației (Bürgeramt/Einwohnermeldeamt).

RECOMANDĂRI FINALE

• Contestă concedierea în termenul legal de 3 săptămâni dacă crezi că aceasta este neîntemeiată sau abuzivă.

• Dă-ți demisia întotdeauna în scris chiar dacă nu ai un contract de muncă în formă scrisă.

• Respectă termenul de preaviz.

• Ia în calcul timp suficient pentru comunicarea prin poștă.

Dacă ați muncit în Germania și v-ați întors, puteți apela la serviciile noastre pentru recuperarea taxelor.

Va stăm la dispoziție la numărul de telefon: +40 369 805 805. Vă puteți descărca și aplicația noastră aici.

Domenii: HR

EDCORA IT SERVICES SRL

Reunim cele mai importante tehnici și tactici de optimizare si promovare online. Edcora transformă bugetul de promovare din cheltuială în investițe profitabilă. EDCORA iți oferă soluția perfectă...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!