Conferinţa Sustainable Mobility Forum – principala platformă de discuţii a specialiştilor în transportul alternativ

Publicat pe 12 Iulie 2019
Un raport al Parlamentului European privind emisiile cu efect de seră, plasează România pe locul 10 în topul statelor membre, raportat la cantitatea de noxe emisă în atmosferă.

Un raport al Parlamentului European privind emisiile cu efect de seră, plasează România pe locul 10 în topul statelor membre, raportat la cantitatea de noxe emisă în atmosferă. Transportul este sursa a aproape 30% din totalul de emisii de CO2 din UE. Dintre acestea, 72% provin din transportul rutier. UE a fixat un obiectiv de reducere a emisiilor de CO2 din transport de 60% până în 2050, prin comparație cu nivelurile din 1990. În cadrul acordului de la Paris privind schimbările climatice, UE s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40% în toate sectoarele economice până în 2030 prin comparație cu nivelurile din 1990.

Un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite vorbeşte despre faptul că 8,8 milioane de oameni mor din cauza bolilor provocate de noxele din aer. Practic, poluarea ucide mai mulţi oameni decât o face fumatul, iar cifra persoanelor care îşi pierd viaţa din cauza bolilor respiratorii şi cardiovasculare generate de poluare este dublă faţă de ce se ştia până acum. 

Date critice, care ne fac sa ne întrebăm cum rezolvăm aceste probleme, cum arată viitorul mobilităţii şi al comunităţilor urbane în România?  Reprezentanţi din domeniile automotive, energetic, tehnologie, telecomunicaţii, sustenabilitate, şi-au dat întâlnire în Bucureşti, în cadrul unei noi ediţii a celei mai importante conferinţe de profil din România, şi au vorbit despre implementarea măsurilor care să sustină un transport sustenabil, având ca scop comun reducerea noxelor şi stoparea efectelor produse de schimbările climatice.

Reprezentanţii companiilor Lime, Wolf-E Rides, FlixBus, BMW,  Pony Car Sharing, Hubject, Renovatio, Engie, OMV Petrom, Coaliţia pentru Economia Digitală, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK), Federaţia Biciclistilor din România, AFM, Primarii locale, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Guvernul României - Departamentul Dezvoltării Durabile, dar şi specialişti în sustenabilitate – dr. Delia Dimitriu şi Blockchain - Sebastian Cochinescu au fost prezenţi, în calitate de speakeri, la o nouă ediţie a conferinţei Sustainable Mobility Forum.

În deschiderea conferinţei, Consilierul de Stat László BORBÉLY, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul SGG, s-a aflat în dialog cu moderatorul evenimentului, Oraan Mărculescu, în cadrul unui interviu one to one. El a transmis un mesaj de susținere pentru astfel de evenimente, accentuând că parteneriatele și schimbul de bune practici reprezintă instrumente vitale pentru activarea obiectivelor Agendei 2030. Domnul Borbély a vorbit despre programe şi strategii aflate în derulare, ce vizează dezvoltarea unor comunităţi sustenabile, cu rezultate scalabile în ceea ce priveşte sănătatea şi siguranţa oamenilor, precum şi reducerea cantităţii de noxe din atmosferă. 

Panelul 1 a fost dedicat discuţiilor ce vizează calendare, colaborări şi strategii puse în slujba dezvoltării şi implementării de programe şi măsuri care să vină în sprijinul dezvoltării unui transport sustenabil, panelişti fiind: Dr. Delia Dimitriu - Connected Places Catapult, Paul Şerbanescu – AFM, Ilinca Pandele – Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK), Ionuţ Anghel – Porsche Inter Auto Romania.

Paul Şerbănescu, şeful Biroului Strategii Programe din cadrul Administraţiei Fondului pentru Mediu, a vorbit despre viitorul ecotichetelor rabla plus, în valoare de 10.000 eur, dar şi despre programele de instalare a staţiilor de încărcare, pe care AFM le desfăşoară în prezent. Sunt 2 programe de acest fel, derulate în paralel: unul este destinat celor 42 de municipii reședință de județ, deschis de câteva luni, cel de-al doilea fiind destinat operatorilor economici.

Ilinca Pandele a împărtăşit audienţei punctul de vedere al AHK România, în ceea ce priveşte conceptul de smart city, şi implicarea în dezvoltarea durabilă a României. Planificarea pe termen lung la nivelul autorităților locale, finanțarea, inovația ca proces continuu și tehnologia modernă sunt instrumente care trebuie utilizate în serviciul cetățenilor pentru a crește satisfacția acestora cu privire la serviciile publice, pentru ameliorarea condițiilor de trai prin reducerea poluării şi a consumul energetic, decongestionarea traficului și managementul eficient al parcărilor, creșterea siguranței în spațiile publice, dezvoltarea infrastructurii de educație și sănătate în pas cu dezvoltarea demografică a comunităților locale și a evoluției mediului de afaceri. 

Despre planurile de electrificare a flotelor companiei Volkswagen, dar şi despre noul ID3 1st a vorbit Ionuţ Anghel, Volkswagen Sales Director Porsche Inter Auto Romania. Odată cu prezentarea unui prototip camuflat în cadrul unui eveniment special, cei de la Volkswagen au demarat precomenzile pentru noul ID.3, din numărul alocat României - 450 de bucăţi, s-au vândut deja 300. Cu investiţii masive în constructia maşinilor electrice, pe plan local Grupul VW domină topul constructorilor, cu 175 de masini electrice vândute în 2018.

Panelul 2 a gazduit discuţii la care au participat, în calitate de speakeri: Ilinca Mărgineanu - MDRAP, Cătălin Boghiu – Primăria Iaşi, Ştefan Popescu – ENGIE Romania

Despre situaţia actuală a Municipiului Iaşi, dar şi despre planurile de viitor ale uneia dintre cele mai smart capitale din România, am aflat de la Cătălin Boghiu, şef Birou Reglementare Transporturi Urbane din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi. Introducerea autobuzelor şcolare, a proiectului Iaşi VeloCity, construcţia de piste pentru biciclete, dar şi achiziţia a 44 de autobuze electrice şi a 16 tramvaie noi, sunt câteva dintre măsurile luate de edilii din Iaşi, care contribuie la decongestionarea traficului şi reducerea noxelor.

Prezent pentru prima dată la o conferinţă în România, start-up-ul LIME, a fost reprezentat de Tamas Toth, manager operational în Ungaria şi România. El a vorbit, în cadrul unui interviu one to one, despre planurile de extindere ale LIME în România, despre provocări şi soluţii de depăşire a lor. Prezent din luna mai în Bucuresti, LIME a ajuns la 2.000 de curse pe zi, peste 1.500 de bucuresteni folosind trotinetele electrice puse la dispoziţie de aceasta companie. Lime intenţionează să îşi extindă flota de trotinete electrice închiriabile, dar şi zona de operabilitate, considerând că un număr mai mare de trotinete şi o reglementare adecvată în domeniu, va permite serviciilor LIME să se poată dezvolta. Tamas Toth a mai menţionat că, din momentul intrării pe piaţă şi până în prezent, aproape 10% din flota iniţială a fost furată sau deteriorată.

Ultimele două paneluri ale conferinţei au fost dedicată mijloacelor de transport alternativ, producătorilor de maşini electrice, soluţiilor MaaS, dar şi infrastructurii şi tehnologiei ce vin în sprijinul dezvoltării unui sistem de transport eco-friendly.

Contribuie noile sisteme urbane de transport la reducerea numărului de maşini participante la trafic, la decongestionarea traficului, la diminuarea cantităţii de emisii de noxe? 

Argumente pro si contra, discutii despre soluţii de îmbunătăţire a traficului urban, de educare a participanţilor la trafic, de găsirea soluţiilor de creştere a kilometrilor de piste pentru biciclişti, de reglementare a noilor servicii urbane şi a activităţii platformelor de ridesharing,  au fost aduse în discuţie de participanţii la panelul 3 al conferinţei: Ştefan Toma – Wolf-E Rides, László Arany – FlixBus, Demis Ghindeanu – Get Pony Sharing, Cătălin Codreanu – Coaliţia pentru Economia Digitală şi Mihai Deneş – VP Federaţia Bicicliştilor din România.

Efervescența conceptelor de mobilitate urbană se datorează în principal traficului sufocant al orașelor. Ştefan Toma co-founder Wolf-e Rides a deschis runda de discuții despre sustenabilitate și despre soluțiile care nu mai sunt subiecte SF, ci chiar există în unele părți ale lumii - de la urban air taxi concept până la aeronave electrice și sisteme terestre de ride sharing. 

Prezent la conferinţă, reprezentantul FlixBus, László Arany - Managing Director Regional FlixBus, a comunicat care este obiectivul principal al companiei, şi anume acela de a oferi servicii de mobilitate cât mai multor persoane, dar și o experiență de călătorie prietenoasă cu mediul. FlixBus oferă alternative sustenabile la mijloacele de transport tradiționale, cu o flotă de autocare care are un nivel redus de emisii de CO2, trenuri care operează 100% cu energie verde de la Greenpeace Energy și autocare electrice. 

În deschiderea panelului 4 al conferinţei, Nils Dullum, CSO, Managing Director HUBJECT, a prezentat soluţiile oferite de cea mai importantă platformă de e-roaming dedicată electromobilităţii, un spațiu virtual care pune în legătură principalii actori din industria electro-mobilității, cu scopul de a conecta infrastructura de stații de încărcare electrice la nivel european. Experiența utilizatorului este astfel simplificată, fiind încurajată totodată și dezvoltarea ei prin cooperare și eforturi comune. 

Panelul a continuat cu discuţii referitoare la infrastructură şi reţeaua de staţii de încărcare a maşinilor electrice, combustibili alternativi în aviaţie şi transport rutier, noutăţi din domeniul auto, tehnologii de vârf care vin în sprijinul dezvoltării unui transport sustenabil, aduse în discuţie de speakerii prezenti în acest panel: Sebastian Cochinescu – Supply Blockchain Inc, Alexandru Teodorescu – Renovatio, Alexandru Şeremet – BMV, Alina Stoenescu – OMV Petrom şi dr. Delia Dimitriu – Connected Places Catapult.

Sebastian Cochinescu a vorbit despre importanţa utilizării tehnologiei blockchain şi despre modul în care poate fi integrata această tehnologie în diverse domenii, inclusiv în cel al transportului.

Fondator şi CEO al companiei Supply Blockchain, Sebastian Cochinescu a fost printre laureaţii PatriotFest, concursul anual care premiază inovatorii români şi inovaţiile lor care pot fi utilizate în securitatea naţională. Platforma sa de software este utilizată deja de companii din SUA şi din România, si le permite acestora să urmărească orice produs pe lanţul logistic şi de transport, până la utilizatorul final, prin folosirea tehnologiei de tip blockchain.

Mulţumim tuturor partenerilor care au făcut posibilă organizarea şi desfaşurarea evenimentului, speakerilor pentru informaţiile de real interes comunicate, şi audienţei prezente în cadrul conferinţei Sustainable Mobility Forum.

Parteneri principali: Next Energy Partners, Private Jets Europe, Porsche Romania, Transgaz S.A.

Partener micro-mobilitate: Wolf-E Rides

Supporting Partners: AVER (Asociaţia Vehiculelor Electrice România), Asociaţia Together for a Better Tomorrow, Ninebot, Camera Franceză de Comerţ şi Industrie în România (CCIFER), Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK)

Parteneri media: Auto Motor si Sport, Auto Bild Romania, Bursa, UrbanizeHub, Rhapsody Magazine, Ziare.com, Business24.ro.

Partener identitate: The Big Film

Partener Instituţional: Guvernul României - Departamentul pentru Dezvoltare Sustenabilă

Fotograf: Victor Dragoş

Traducerea a fost asigurată de: Casa de Traduceri

Despre organizator:

Cu experiență în organizarea de evenimente private, în 2016, Idea Events a început organizarea unor serii de evenimente publice generate de cele mai de actualitate subiecte internaționale și naționale în ceea ce privește sustenabilitatea și dezvoltarea durabilă. 

Cu fiecare eveniment organizat, Idea Events promovează bunele practici, încurajează creativitatea și facilitează schimbul de experiență. Toate materialele folosite în cadrul evenimentelor sunt confecționate din materiale reciclate, iar prin fiecare acțiune este promovată o abordare cât mai prietenoasă cu mediul înconjurător.

Domenii: Auto, Energie, Investitii

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!