Construieste pentru a avea un viitor! Energia solara este prezentul viitorului!

Publicat pe 14 Noiembrie 2019
Nu mai este un secret pentru nimeni ca efectul industrializarii masive a lasat urme adanci in sanatatea planetei noastre; aceasta sufera si noi suferim odata cu ea. E ca si atunci cand mama e suparata, iar fatul ii simte nelinistea.

Nu neaga nimeni faptul ca industrializarea, dezvoltarea tehnologiei, ne-a oferit noua, oamenilor, posibilitatea de a duce o viata mai usoara, de a ne extinde orizonturile, doar ca a venit momentul sa si dam inapoi planetei noastre, casei noastre, ceea ce am luat, si anume “sanatatea” si cu ocazia asta de a ne-o oferi si noua inapoi. 

 Se stie deja ca energia este principalul factor poluant, emisiile poluante de CO₂ generate din producerea energiei ajungand in anul 2017 la un maxim de 2,5 gigatone. Impactul emisiilor de CO₂ asupra mediului sunt devastatoare, asistam la schimbari climatice, unele dintre ele ingrijoratoare, si nu ne putem abtine sa nu ne gandim daca va mai exista un viitor daca o tinem tot asa. Probabil la asta s-au gandit si celelalte tari dezvoltate ale lumii, tari unde populatia a fost educata in acest sens, pentru stoparea poluarii si unde deja de cativa ani electricitatea se produce la un nivel mare din resurse solare regenerabile.

 Suntem mandri ca tara noastra a inceput sa inteleaga importanta colosala care o are aceasta resursa, astfel tot mai multe gospodarii si-au instalat panouri solare termice si/sau fotovoltaice, iar implicatia statului printr-o serie de proiecte de finantare sprijina acest trend care pe viitor va deveni etalon.

 Panourile care produc energie din surse solare sunt deja pe piata de cativa ani buni, acest lucru permitand si usurand reinvestitiile catre acest domeniu, evolutia tehnologiei, a panourilor in sine fiind notabila. Se testeaza constant tehnici noi, tinta fiind captarea a unei cantitati cat mai mare de energie solara cu ajutorul acestor panouri solare.

 Pentru cei care vor sa se alinieze cu noua realitate a lumii, pentru care care doresc sa dea inapoi, nu doar sa ia, se recomanda sa isi faca bine temele si sa isi calculeze bine optiunile pentru a evita riscul unei investitii bine intentionate sa se transforme intr-o gaura pentru bugetul tau si cu efect zero pentru mediu.

 Produsele de calitate sunt o necesitate, nu te lasa pacalit de reclamele care sunt prea bune pentru a fi adevarate si totodata consulta lista de instalatori autorizati AFM (Administratia Fondului Pentru Mediu), mergi la sigur: https://energiata.org/wp-content/uploads/2019/08/Instalatori-Validati-pe-Judete-AFM-2019.pdf ).

 Ideal este ca sistemul fotovoltaic sa fie gandit inainte de a-ti construi casa, astfel vei avea un tot integrat, gandit intr-un mod cat mai eficient, dar cum acest lucru nu e mereu posibil, trebuie sa tii cont de anumite lucruri inainte de a te arunca intr-o investie de genul. Pe langa faptul ca trebuie sa lucrezi cu o firma autorizata si specializata, este bine sa iti analizezi si obiceiurile de consum de energie, in acest sens pentru inceput te-ar ajuta si factura de energie electrica, pentru a stabili trendul de consum al casei.

Panourile solare pot fi instalate atat pe acoperis cat si pe structuri la sol, totusi, pentru eficientizarea spatiului, majoritatea aleg instalarea pe acoperisurile caselor. Recomandam sa va verificati starea acoperisului inainte, daca sunt necesare reparatii sa le efectuati inainte.

In Romania cel mai des intalnim acoperisul de tabla, se realizeaza operatii de gaurire si etanseizare in acesta in momentul instalarii panourilor, cel mai indicat este acoperisul din tigla, acesta fiind mai des intalnit in partea de vest a tarii, sistemul de prindere aici e mult mai usor, prin ridicarea tiglei, nu se dau gauri in tigla cum e cazul tablei, fiind mai putin invaziv. In cazul acoperisurilor din tabla dublu faltuita, panourile se prind cu cleme de buna calitate. Sa fim atenti sa nu facem o astfel de investitie pe un acoperis de stuf deoarece exista riscuri asociate ridicate; un instalator autorizat (serios) nu ar accepta niciodata.

 Contrar a ceea ce se spune, panourile solare nu inceteaza functionarea pe timp de iarna, atata timp cat este lumina, acestea o vor capta si o vor transforma in energie; desigur idealul va fi indeplinit daca sunt montate corect. In privinta montarii trebuie sa intelegem ca exista un ideal dorit, un ideal satisfacator si o varianta deloc de dorit si acceptat, indiferent ce va spun unii. Idealul dorit este urmatorul: orientare sudica, pentru ca de acolo vine cel mai mult soare iar unghiul de inclinatie sa fie de 53° iarna şi 25° vara, totusi cum acest lucru e greu de realizat pentru ca implica costuri mult mai mari se va opta pentru varianta cea mai apropiata de ideal si anume orientarea sudica si sistem fix cu un unghi este 34°. Exista variante in care se accepta si orientari Sud-Est sau Sud-Vest , uneori chiar si Est-Vest, aici avem cartierele rezidentiale, dar niciodata, si este foarte important de retinut, nu se vor orienta catre Nord, productivitatea panourilor va scadea dramatic si intreg sistemul se va dovedi ineficient.

Haideti sa vedem si ce componente contine un SISTEM DE PANOURI FOTOVOLTAICE producatoare de ENERGIE ELECTRICA.

Cele doua tipuri de componente ale sistemului fotovoltaic sunt :

Componentele Obligatorii

• panourile fotovoltaice

• invertorul

• circuitul electric

• contorul

Componentele Optionale

• acumulatorii/bateriile

In functie de dorinta fiecaruia de a produce energie doar pentru consum sau a produce si stoca, se va alege un sistem cu sau fara acumulatori.

Un circuit electric corect implica conectarea directa a panourilor fotovoltaice de invertor/regulator de incarcare cu ajutorul cablurilor solare, invertorul fiind cel care va transforma curentul continuu in curent alternativ in cazul sistemelor fara acumulatori, invertorul urmand a fi legat apoi la tabloul electric si la protectiile necesare , in cazul sistemelor cu acumulatori transferul de energie va fi asigurat de la panouri la acumulatori de catre regulatoarele de incarcare. Pentru un sistem eficient este indicat ca panoul si invertorul sa se situeze la distante mici pentru a limita pierderile de curent, distanta intre invertor si placa de retea nu este atat de importanta deoarece pierderile de curent pe acest traseu nu sunt atat de ridicate.

Este bine sa tinem cont de cateva reguli in momentul in care decidem locul de instalare al invertorului on grid; nu este foarte pretentios deoarece nu este obligatorie montarea lui inauntru, dar este necesar a nu se situa in directia directa a soarelui pentru ca exista pericol de supraincalzire. Totusi in cazul sistemelor cu acumulatori regulatoarele de incarcare nu sunt destinate amplasarii in exterior, acestea trebuie amplsate in spatii uscate si ventilate cat mai aproape de acumulatori.

Un alt lucru de care trebuie sa tinem cont este impamantarea casei, care desi nu este obligatorie este indicata, in timp ce impamantarea sistemului fotovoltaic este obligatorie la standardele indicate. Si aici este necesara o atentionare, impamantarea casei si a sistemului se realizeaza mereu separat!

 Despre sistemul fotovoltaic si energia solara, in general, sunt multe de spus, “VIITORUL cu siguranta arata VERDE” pentru ca tendinta este deja setata pe o directie cat mai EcoFriendly. Voua, consumatorilor, va recomandam mereu sa va informati temeinic, sa apelati doar la firme specializate, de incredere si sa folositi doar materiale de calitate.

Energia Solara iti salveaza viitorul! Haideti sa lasam un viitor si generatiilor urmatoare! Citeste mai multe pe https://carpatenergy.ro


CRIS DIGITAL BRANDING SRL

Branziba (cunoscuta anterior ca Brandion Agency) este o agentie performanta de branding si marketing. Ai nevoie de mai multi clienti? Contacteaza-ne!

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!