Copilul tău are un semn din naștere? Iată cum recunoști un hemangiom

Publicat pe 16 Martie 2020
Hemangiomul este o tumoră benignă la nivelul pielii. Aceasta poate fi prezentă încă de la naștere sau se poate dezvolta în primele săptămânii de viață.

De obicei, dispare de la sine și nu reprezintă un pericol. Însă, în unele cazuri, hemangiomul poate duce la complicații. Iată cum recunoști un hemangiom și când este necesar un tratament.

Aspectul hemangiomului

Hemangiomul are aspectul unei pete roșii-brune la nivelul pielii, asemănătoare unei aglomerări de vase de sânge. Tumora poate avea diferite particularități, în funcție de tipul acesteia:

  • Hemangiom plat – are aspect neted.
  • Hemangiom cavernos – se dezvoltă într-un strat profund al pielii.
  • Hemangiom tumoral – ieșit în relief, perceptibil la atingere.
  • Hemangiomul cirsoid – are aspectul unui nodul.

Hemangiomul apare deseori la nivelul feței, scalpului, pieptului și spatelui. Totuși, nu este exclus ca acesta să apară și în altă zonă a corpului. În cele mai multe cazuri, o persoană are un singur hemangiom și nu prezintă complicații. În această situație, hemangiomul se remite de la sine, fără tratament, în decursul anilor și dispare complet în jurul vârstei de 5 ani sau mai târziu (până la vârsta de 10 ani).

Etapele de creștere ale hemangiomului sunt:

  • Faza de creștere – tumora se mărește odată cu creșterea copilului.
  • Faza de stagnare – tumora se menține la aceeași dimensiune pentru o perioadă de timp.
  • Faza de remisie – tumora se micșorează progresiv.

Atunci când un pacient prezintă mai multe hemangioame, este posibil ca afecțiunea să fie răspândită și la nivelul organelor interne. În acest caz, este necesar tratamentul medical. 

Cauzele hemangiomului

Cauzele hemangiomului nu au fost încă elucidate. Însă există anumiți factori de risc, care ar putea favoriza apariția acestei afecțiuni:

  • Factori genetici – hemangiomul se poate transmite ereditar.
  • Sexul feminin – hemangiomul este mai frecvent la fete decât la băieți.
  • Greutatea mică la naștere a nou-născutului
  • Nașterea prematură
  • Persoanele de rasă caucaziană.

Metode de tratament

Consultul medical este indicat pentru un diagnostic corect și pentru a putea depista eventualele complicații. Tratamentul medical este necesar atunci când:

  • Hemangiomul sângerează sau se infectează.
  • Hemangiomul este răspândit la nivelul organelor interne (rinichi, ficat, coloană vertebrală) sau este însoțit de alte complicații (malformații ale organelor genitale, anusului, vezicii urinare, inimii, creierului sau ochilor).
  • Tumora are aspect inestetic, din cauza localizării în zone vizibile.

În funcție de particularitățile afecțiunii, hemangiomul poate fi tratat prin mai multe metode.

Tratament medicamentos

Hemangiomul care prezintă ulcerații și risc ridicat de infecții se tratează prin aplicarea locală a unor unguente sau prin efectuarea unor injecții. Se utilizează medicamente pe bază de antibiotic, corticosteroizi, beta-blocante sau interferon-alfa.

Tratament intervențional 

Hemangiomul se poate trata minim-invaziv, printr-o metodă blândă pentru organism. Tratamentul intervențional al hemangiomului este recomandat mai ales pentru tratarea hemangioamelor interne. Embolizarea unui hemangiom presupune blocarea arterelor care alimentează cu sânge această tumoră, astfel încât creșterea ei este blocată. Ulterior, hemangiomul se usucă și dispare.

Procedura de embolizare constă în introducerea unor tuburi subțiri și flexibile în vasele de sânge, prin efectuarea unei puncții la nivelul pielii. Acestea sunt ghidate prin sistemul vascular până la arterele care irigă hemangiomul. Prin tuburi se introduc substanțe speciale sau microparticule care obturează vasele de sânge respective. Întreaga intervenție este ghidată prin control radiologic (sub raze X), cu ajutorul unei substanțe de contrast, care are rolul de a evidenția structurile interne.

Procedura este rapidă, iar spitalizarea durează 24 de ore. Pacientul se recuperează ușor după intervenție.

Tratament chirurgical

Hemangioamele interne sau de al nivelul pielii pot fi îndepărtate prin metoda chirurgicală clasică (cu ajutorul bisturiului) sau prin chirurgia laser, care nu lasă cicatrici. Chirurgia laser este utilizată și pentru ameliorarea cicatricilor. 

În concluzie, hemangiomul este ușor de recunoscut, însă trebuie să mergi la medic pentru un diagnostic corect.

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!